Dette er Årets bilde

Dette var de aller beste pressebildene som ble tatt i 2013.

Under den årlige kåringen av Årets bilde hedres de beste pressebildene som ble tatt av norske fotografer i året som gikk.

Det ble i kveld delt ut premier til 33 bidrag i tolv ulike kategorier under kåringen av Årets bilde. Tre av klassene i kåringen er forbeholdt video- og multimediejournalistikk. Over 2600 stillbilder ble vurdert av juryen. Det er Pressefotografenes Klubb (PK) som arrangerer utdelingen.

«Til døden skiller oss ad»

Paal Audestad

Paal Audestad (46) vant prisen for Årets bilde i kåringen som blir arrangert av Pressefotografenes Klubb (PK).

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Og han som tok Årets bilde i 2013, er den erfarne frilansfotografen Paal Audestad. Hans reportasje som sto på trykk i Aftenposten fortalte historien om en ung mann som var i ferd med å dø av kreft.

Dette sier juryen om bildet «Til døden skiller oss ad»:

Et visuelt requiem. Fremtid og fortid, minner og planer. Drømmer som aldri ble. Gjennom ett enkelt bilde fortelles historien om et felles liv som snart er over. Vi får et innblikk i kjæresteparets siste tid sammen. Kosedyret, innrammede fotografier, lysestakene. Hverdagens scenografi. Et bilde vi ikke blir ferdige med. Det får oss til å reflektere over det alminnelige. Det kunne like gjerne vært oss selv i speilet.

Audestads vinnerbilde vant også kategorien Mennesker/åpen klasse, foruten at han under prisutdelingen tok to tredjeplasser i andre kategorier.

Noen klasser svakere enn andre

Juryen uttaler at det var relativt enkelt å finne frem til bildene som skulle premieres i hver kategori.

– Men prisvinnerne holder høy, internasjonal klasse. Gjennomarbeidede, journalistiske bildetekster hever arbeidet, skriver de, og legger til at det i år var overraskende mange leveringer i sort-hvitt, og at juryen flere ganger havnet i den uvanlige situasjonen at de ønsket å se bildene i farger.

Juryen sier videre at noen klasser var svakere enn andre, og at dette spesielt gjelder nyhetsklassene.

– Med mange dramatiske nyhetshendelser gjennom året, i Norge og internasjonalt, hadde vi forventet flere sterke og gjennomarbeidede enkeltbilder og serier, skriver de, og trekker fram bidragene i portrett- og dokumentarklassene som de beste.

I kategoriene som tar for seg levende bilder ble det delt ut to priser.

I klassen for beste videoreportasje vant student Anton Ligaarden for «Bud in the forest». VGTVs Benjamin Ree og Monica Aaserud tok seieren i Åpen klasse for reportasjen «Hva faen skal jeg stemme». I kategorien Nyhetsvideo valgte juryen å ikke dele ut noen pris.

Juryen har bestått av Tommy Ellingsen (frilansfotograf), Paul Hansen (fotograf Dagens Nyheter), Christian Fougner (NRK), Linn Therese Amundsen (Zacapafilm), Luca Kleve-Ruud (fotograf Dagens Næringsliv) og Andrea Gjestvang (frilansfotograf).

Kulturstrøm