Dette blir ikke forbudt

Statsminister Jens Stoltenberg lover at Monty Pythons «Life of Brian» ikke skal rammes av hat-loven.

Life of Brian korsfestelse monty python
Foto: Oro Film

På sin Facebook-side beroliger statsministeren alle filmfans som frykter at komedien fra 1979 igjen skal bli forbudt i Norge.

– Ironi er lov

– Flere har og stilt spørsmål ved om for eksempel filmen ”Life of Brian” eller karikaturer av profeten Muhammed skal bli forbudt. Det er ikke forbudt i dag og vil ikke bli forbudt gjennom innføring av en bestemmelse som er mindre omfattende enn dagens. En ny bestemmelse skal ikke begrense muligheten til debatt, ironi, humor eller kritiske ytringer vedrørende trossetninger og livssyn, skriver statsministeren på siden.

LES: Religionsvern skal piskes gjennom
LES: - Uhørt å bruke partipisken

Han benytter samtidig anledningen til å avvise beskyldningene om at den nye loven vil innskrenke ytringsfriheten.

– Det er feil. Vi vil tvert imot styrke ytringsfriheten, skriver Stoltenberg.

Video nsps_upload_2009_2_3_19_7_17_943.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: - Vi vil styrke ytringsfriheten

Blasfemisk

I 1980 ble filmen om Brian forbudt i Norge fordi den ble ansett for å være blasfemisk. Svenskene markedsførte derfor filmen med at den var så «morsom at den er forbudt i Norge».
Senere samme år valgte Statens filmkontroll å tillate filmen med 18 års aldersgrense. I tillegg ble det understreket at Brian ikke er Jesus.

LES: Anmeldelsen av Life of Brian

I 2004 ble filmen relansert under originaltittelen Life of Brian og aldersgrensen ble senket til 11 år.

Kulturstrøm

  • Første trailer for Star Wars-serie

    Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.

  • Vann Dronningens musikkonkurranse

    Den russiske barytonen Sergej Kajdalov (27) vann Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Songaren konkurrerte ut fem andre finalistar på Den Norske Opera og Ballett fredag kveld. Premien var på 500.000 kroner. Høyr heile finalen i NRK Klassisk her.