Hopp til innhold

Det tyrkiske kjøkken

Visste du at det tyrkiske kjøkken regnes som et av verdens beste ved siden av det franske og det kinesiske?

Noman Mubashir foran det tyrkiske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Tyrkia

Mye av forklaringen ligger i palassene i Istanbul, som en gang var hjertet i det osmanske riket. På sitt største omfattet det osmanske riket Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, Kaukasus og store deler av Sørøst-Europa. Tilgangen til råvarer var enorm; alle typer kjøtt, fisk, fjærkre, frukter og krydder ble brukt.

Imamen besvimte

Mange av dagens tyrkiske retter er oppkalt etter kjente personer eller historiske hendelser. Imam bayldi betyr direkte oversatt "imamen besvimte". Denne aubergineretten er svært populær både i Tyrkia og i mange arabiske land. I følge historien besvimte imamen fordi han spiste for mye av sin favorittlunsjrett.

En annen rett hedrer de tyrkiske kvinnenes nedre kroppsdel og kalles kvinnehoftekøfte (køfte = kjøttboller) eller hva med sigara børegi, altså frityrstekte sigarrulader?

Generelt sett er tyrkisk mat mild. Paprikapulver blir brukt i det meste og det samme gjelder tomatpuré. På grunn av sin beliggenhet byr Tyrkia på et stort og variert utvalg av råvarer.

Glade i kjøtt

Tyrkerne er veldig glade i kjøtt, som gjerne tilberedes på trekullglør. Bakgrunnen er at de fleste måltider i store deler av landet foregår under åpen himmel. I gamle dager var det vanlig at krigerne spiddet kjøttstykkene på sverdet og stekte dem over åpen ild.
Shish kebab består av store stykker av grillet okse, lam eller kylling tredd på grillspyd sammen med grønnsaker. De mest populære kebabrettene heter adana-, iskender- og dønerkebab.

Til tross for at tyrkerne er muslimer, elsker de sin raki; brennevin laget av druer eller plommer og krydret med anis og mastiks (en slags harpiks fra pistasie-trær). Raki er meget sterk og serveres iskald.

Et tyrkisk ordspråk sier: Ta med deg magen til Tyrkia - den vil takke deg.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag