Det thailandske kjøkken

Thailandsk mat er en herlig blanding av ulike smaksinntrykk som pirrer, river, maler og puser litt med ganen din.

Noman foran det thailandske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Thailand

På noen få år har det thailandske kjøkken blitt enormt populært i Norge. Ikke så overraskende. Hemmeligheten bak det thailandske kjøkkenet er den riktige balansen mellom surt, søtt, salt og kremet.

De fleste thairetter består av all verdens farger og smakstilsetninger. Fra hagen henter de thailandske kokkene chili, lime, sitrongress, ingefær, limeblader, koriander, søt basilikum og bambusskudd. Thaiene er opptatt av å spise sunt. De fleste rettene består av grønnsaker, kylling, fisk, skalldyr, frukt, ris og mange urter.

Flinke til å låne

Thaiene har vært flinke til å låne det beste fra nabolandenes gryter. Nudlene, rørestekte og dampede retter fra Kina, krydder og karriretter fra India, og chilien kom til Thailand via portugisiske misjonærer på 1600-tallet. I neste omgang tilpasset thaiene utenlandske oppskrifter til lokale forhold ved å erstatte enkelte av ingrediensene.

De sterke krydderne ble tonet ned med friske krydderurter som for eksempel galangrot og sitrongress, mens indisk ghee (klaret smør) ble byttet ut med kokosnøttolje. Det er årsaken til at thaimaten kan føles sterk og prikke på tungen, men det svir ikke mer enn noen få minutter.

Estestisk

Estetikk er viktig. Korianderblader og gurkemeierøtter brukes ofte som fargestoffer. Koriander gir rettene en lys smaragdgrønn farge, mens gurkemeierøttene skaper en safrangul farge. Mange tropiske, velduftende blomster brukes også i rettene, enten som smaksstoff eller som ingredienser. Frukt og grønnsaker skjæres ut i fantastiske figurer der alle fargene og strukturene er nøye tilpasset hverandre. Eller som thaiene sier det selv: Maten vår er ment å være like tilfredsstillende for øyne, nese og gane.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs