NRK Meny
Normal

Det thailandske kjøkken

Thailandsk mat er en herlig blanding av ulike smaksinntrykk som pirrer, river, maler og puser litt med ganen din.

Noman foran det thailandske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra Thailand

På noen få år har det thailandske kjøkken blitt enormt populært i Norge. Ikke så overraskende. Hemmeligheten bak det thailandske kjøkkenet er den riktige balansen mellom surt, søtt, salt og kremet.

De fleste thairetter består av all verdens farger og smakstilsetninger. Fra hagen henter de thailandske kokkene chili, lime, sitrongress, ingefær, limeblader, koriander, søt basilikum og bambusskudd. Thaiene er opptatt av å spise sunt. De fleste rettene består av grønnsaker, kylling, fisk, skalldyr, frukt, ris og mange urter.

Flinke til å låne

Thaiene har vært flinke til å låne det beste fra nabolandenes gryter. Nudlene, rørestekte og dampede retter fra Kina, krydder og karriretter fra India, og chilien kom til Thailand via portugisiske misjonærer på 1600-tallet. I neste omgang tilpasset thaiene utenlandske oppskrifter til lokale forhold ved å erstatte enkelte av ingrediensene.

De sterke krydderne ble tonet ned med friske krydderurter som for eksempel galangrot og sitrongress, mens indisk ghee (klaret smør) ble byttet ut med kokosnøttolje. Det er årsaken til at thaimaten kan føles sterk og prikke på tungen, men det svir ikke mer enn noen få minutter.

Estestisk

Estetikk er viktig. Korianderblader og gurkemeierøtter brukes ofte som fargestoffer. Koriander gir rettene en lys smaragdgrønn farge, mens gurkemeierøttene skaper en safrangul farge. Mange tropiske, velduftende blomster brukes også i rettene, enten som smaksstoff eller som ingredienser. Frukt og grønnsaker skjæres ut i fantastiske figurer der alle fargene og strukturene er nøye tilpasset hverandre. Eller som thaiene sier det selv: Maten vår er ment å være like tilfredsstillende for øyne, nese og gane.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller