Familien Wold Hansen. Fr.v: Malin, Raymond, Rita og Ole-Aleksander.
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.noDet ble med andre ord en forholdsvis tøff start på oppholdet for familien Wold Hansen fra Fauske, som er en av tre familier i høstens sesong av «Den store reisen» på NRK.
Tirsdag møtte familiene Wold Hansen, familien Breili fra Hvasser og familien Lande Walbeck fra Oppegård hverandre for første gang, og så de to første episodene av serien sammen.
Les også: Slik gikk det i forrige sesong av «Den store reisen»
Førstegangsreisende
For nordlandsfamilien Wold Hansen var det ikke bare en stor reise å legge ut på, det var også den første turen de var sammen på noen sinne. Raymond og datteren Malin (13) flyttet sammen med Rita og sønnen Ole-Aleksander (17) bare seks måneder tidligere.
– Vi reiste ned med blanke ark, og tenkte at «vi tar det som det kommer». Men det er jo ikke til å legge skjul på at det var en lite kultursjokk for oss, og da noe av det første hamerfolket ville var å dra ut fortennene til Malin med kniv, ble det litt mye, forteller familien til NRK.no.
Ole-Aleksander og Raymond sammen med hamerfolket i Etiopia.
Foto: Strix/NRKMåtte drikke mageinnhold
Vertene godtok etter hvert at 13-åringen helst ville beholde alle tennene, og tok i stedet familien med på en rituell slakting av en geit. Etter at den norske familien først nektet å drikke blod rett fra strupen på dyret, måtte de pent finne seg i både å stikke hodet ned i magesekken til geiten, samt drikke fra dyrets mageinnhold.
– De tok ikke nei for et nei, og dro og halte oss rundt omkring, forteller mamma Rita.
Til tross for en røff mottagelse, legger ikke familien skjul på at oppholdet var en opplevelse for livet.
– Man får jo noen nye tanker etter en slik reise. Det eneste som er litt dumt, er at vi også glemmer ganske fort, innrømmer pappa Raymond.
Språkforvirring
Familien Breili. Fr.v: Tove, Rune og Brage (11). Ronja (16) var ikke til stede da bildet ble tatt.
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.noEn stor utfordring for familiene var å gjøre seg forstått blant de innfødte. Familien Breili fra Hvasser fikk raskt et lite ordforråd etter at arkitektpappa Rune tok fram tegneblokken og tegnet sentrale gjenstander som namalene på stillehavsøya Vanuatu satte navn på.
– Men jeg skjønte likevel svært lite, innrømmer mamma Tove overfor NRK.no.
I Gobiørkenen i Mongolia måtte Stian (16) og Espen Lande Walbeck (19) sove ute på bakken, mens foreldrene Jan og Unni delte madrass inne i hytta.
– De var veldig flinke til å bruke kroppsspråk for å gjøre seg forstått, og familien var veldig inkluderende, forteller Jan Lande Walbeck til NRK.no.
Familien Lande Walbeck. Fr.v: Stian (16), Jan, Unni og Espen (18).
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.noFikk kritikk
Da første sesong av «Den store reisen» ble sendt på NRK i 2008, ble særlig én av familiene kritisert for måten de oppførte seg på i møte med den fremmede kulturen. Årets deltagere er forberedt på at også de kan få reaksjoner på hendelser i serien.
Les også: Slik svarte familien Berg på kritikken
– Men vi visste nok mer om hva vi gikk til enn de første familiene. Det ble jo også veldig mange misforståelser ettersom vi ikke forsto hverandre, og som seerne kan tolke på en annen måte enn oss når de ser det på TV, sier Unni Lande Walbeck.
«Den store reisen» har premiere på NRK1 lørdag 11. september. Underveis i serien kommer også alle familiene til å stille til nettmøte på NRK.no, og svare på seernes spørsmål om ting som skjedde både foran og bak kamera.
Årets deltagere i «Den store reisen», som har premiere på NRK i september.
Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.no