Hopp til innhold

Det store kultursjokket

Malin (13) og Ole-Aleksanders (17) første møte med hamerfolket i Etiopia inneholder ferskt dyreblod, drikking av magesyre og trusler om å få tennene fjernet.

Malin Wold Hansen, den store reisen

Malin Wold Hansen (13) fikk et brutalt møte med hamerfolket i Etiopia da hun sammen med resten av familien spilte inn årets sesong av «Den store reisen».

Foto: Strix/NRK

familien Wold Hansen, den store reisen

Familien Wold Hansen. Fr.v: Malin, Raymond, Rita og Ole-Aleksander.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.no

Det ble med andre ord en forholdsvis tøff start på oppholdet for familien Wold Hansen fra Fauske, som er en av tre familier i høstens sesong av «Den store reisen» på NRK.

Tirsdag møtte familiene Wold Hansen, familien Breili fra Hvasser og familien Lande Walbeck fra Oppegård hverandre for første gang, og så de to første episodene av serien sammen.

Les også: Slik gikk det i forrige sesong av «Den store reisen»

Førstegangsreisende

For nordlandsfamilien Wold Hansen var det ikke bare en stor reise å legge ut på, det var også den første turen de var sammen på noen sinne. Raymond og datteren Malin (13) flyttet sammen med Rita og sønnen Ole-Aleksander (17) bare seks måneder tidligere.

– Vi reiste ned med blanke ark, og tenkte at «vi tar det som det kommer». Men det er jo ikke til å legge skjul på at det var en lite kultursjokk for oss, og da noe av det første hamerfolket ville var å dra ut fortennene til Malin med kniv, ble det litt mye, forteller familien til NRK.no.

Ole-Aleksander og Raymond Wold Hansen, den store reisen

Ole-Aleksander og Raymond sammen med hamerfolket i Etiopia.

Foto: Strix/NRK

Måtte drikke mageinnhold

Vertene godtok etter hvert at 13-åringen helst ville beholde alle tennene, og tok i stedet familien med på en rituell slakting av en geit. Etter at den norske familien først nektet å drikke blod rett fra strupen på dyret, måtte de pent finne seg i både å stikke hodet ned i magesekken til geiten, samt drikke fra dyrets mageinnhold.

– De tok ikke nei for et nei, og dro og halte oss rundt omkring, forteller mamma Rita.

Til tross for en røff mottagelse, legger ikke familien skjul på at oppholdet var en opplevelse for livet.

– Man får jo noen nye tanker etter en slik reise. Det eneste som er litt dumt, er at vi også glemmer ganske fort, innrømmer pappa Raymond.

Språkforvirring

familien Breili, den store reisen

Familien Breili. Fr.v: Tove, Rune og Brage (11). Ronja (16) var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.no

En stor utfordring for familiene var å gjøre seg forstått blant de innfødte. Familien Breili fra Hvasser fikk raskt et lite ordforråd etter at arkitektpappa Rune tok fram tegneblokken og tegnet sentrale gjenstander som namalene på stillehavsøya Vanuatu satte navn på.

– Men jeg skjønte likevel svært lite, innrømmer mamma Tove overfor NRK.no.

I Gobiørkenen i Mongolia måtte Stian (16) og Espen Lande Walbeck (19) sove ute på bakken, mens foreldrene Jan og Unni delte madrass inne i hytta.

– De var veldig flinke til å bruke kroppsspråk for å gjøre seg forstått, og familien var veldig inkluderende, forteller Jan Lande Walbeck til NRK.no.

familien Lande Walbeck

Familien Lande Walbeck. Fr.v: Stian (16), Jan, Unni og Espen (18).

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.no

Fikk kritikk

Da første sesong av «Den store reisen» ble sendt på NRK i 2008, ble særlig én av familiene kritisert for måten de oppførte seg på i møte med den fremmede kulturen. Årets deltagere er forberedt på at også de kan få reaksjoner på hendelser i serien.

Les også: Slik svarte familien Berg på kritikken

– Men vi visste nok mer om hva vi gikk til enn de første familiene. Det ble jo også veldig mange misforståelser ettersom vi ikke forsto hverandre, og som seerne kan tolke på en annen måte enn oss når de ser det på TV, sier Unni Lande Walbeck.

«Den store reisen» har premiere på NRK1 lørdag 11. september. Underveis i serien kommer også alle familiene til å stille til nettmøte på NRK.no, og svare på seernes spørsmål om ting som skjedde både foran og bak kamera.

Den store reisen, sesong 2

Årets deltagere i «Den store reisen», som har premiere på NRK i september.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.no

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP
 • 11 vil bli ny teaterdirektør

  11 personar har søkt på stillinga som ny direktør for teater Vestland. Noverande direktør Margunn Grytten Selvik melde i sommar at ho kom til å slutte i jobben sin. No er oppseiingstida snart ute og ny direktør må på plass. Styreleiar Rasmus Mo seier til Firda at det står mellom fire av søkarane som har vore inne til intervju. Blant søkarane er tidlegare administrerande direktør for Stiftinga Musea i Sogn og Fjordane, Kjartan Aa Berge og noverande turnèprodusent for teateret Frida Aven Høstaker.

  Margunn Grytten Selvik
  Foto: Espen Nyttingnes