NRK Meny
Normal

Det stakkars jeget

Mellom vårt sydende begjær og den snerpete samvittigheten står det stakkars jeget og må ta støyten når vi har lyst – men ikke lov.

«Det stakkars jeget» Programleder i Studio Sokrates dekker over sin kunnskapsarmod
Foto: Martin Eggan

HØR: Sigmund Freud og Dexter Gordon del 5. 23. februar 2008

'

Det stakkars jeget

Sigmund Freuds bok Drømmetydning kom ut i 1900. Den ble grunnlaget for en helt ny tenkemåte. Boka er forførerisk skrevet, lett å lese, sterkt selvbiografisk, morsom, avslørende og Freud bygger en modell som skal vise hva som går for seg i vårt indre mens vi snubler rundt i tilværelsens steinrøys.

På den ene siden antar Freud at vårt underbevisste sjelsliv styrer oss i langt større grad enn vi vil innrømme. På den annen side krever kulturen, kirken, samvittigheten og allslags borgerlige forpliktelser at vi legger bånd på oss. Det går ikke an å leve ut alle sine lyster og innfall. Midt i mellom disse kreftene står det stakkars jeget – med et stivnet smil - mens det prøver å tackle situasjonen til hverdags og fest.

Dette jeget, altså den masken du tar på deg på kontoret, ved middagsbordet og i senga, jeget er det fjeset du setter opp i alle tenkelige og utenkelige situasjoner, det fjeset de andre ser og forholder seg til samme hva du tenker og føler inni deg.

Jeget vårt har mye å ta seg av.

Ikke rart Freud gjerne omtalte det som «det stakkars jeget».

'

VIDEO:

«More than you know» Kort dokumentar om Dexter med innslag av flere betydelige jazzmusikere:

NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken.

'

Musikken:

Dexter Gordon ble nominert til Oscar for sin rolle som Dale Turner i Bertrand Taverniers film «Round Midnight» fra 1986. I filmen spiller Dexter rollen som en amerikansk jazzmusiker med karaktertrekk fra flere av de store stjernene på jazzens himmel: Bud Powell, Charlie Parker men også Dexter selv. All musikken ble innspilt direkte under filmopptakene og til denne utgaven av Studio Sokrates velger Knut Borge å presentere

1: Una Noche con Francis

2: Rythm-A-Ning