Det glade ungkarsliv

For tiden strømmer single menn og kvinner til Suldal i hopetall. For at en festival skal bringe dem sammen.

Ungkarsfestivalen i Suldal - kvinnfolkbering

TAR TAK: 'Kvinnfolkbering' er en øvelse i mannfolks evne til å bære kvinnen med seg. Kommer man på festivalen single, er man kanskje så heldig at man kan bære noen helt hjem.

Foto: Ungkarsfestivalen i Suldal

NB: Finn flere festivaler i vår festivaloversikt og på vårt festivalkart!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!  

 

- Festivalen åpner i kveld. På butikken i sted var du visstnok omsvermet av feststemte ungkarer; det begynner å tetne seg til for dere?

- Jo da. De første deltakerne tyvstartet i går. Og nå siger det på jevnt og trutt.

- Dere startet opp for elleve år siden – hva var bakgrunnen for ungkarsfestivalen?

Ungkarsfestivalen i Suldal

FOR SINGLE: Selv om flere par deltar, er festivalen først og fremst rettet mot single menn og kvinner.

Foto: Ungkarsfestivalen i Suldal

- Det startet med at Kjetil (festivalsjef Nærheim, journ.anm.) hadde kjøpt en gård og vurderte hva han skulle bruke den til. Han fant ut at han trengte en tilleggsnæring, og at en festival kunne være tingen. Håpet var å få et par tusen deltakere på en sommerfest. Det har jo doblet seg og vel så det. 

- Hvorfor kom det en ungkarsfestival ut av det?

- Det var tidlig klart at det skulle være en festival for single. Men så ble det hetende ungkarsfestival første året og da går det ikke an å skifte navn. Det har blitt varemerket. Ideologien er at folk skal treffes og kan skape varige bånd. Det har vi da også mange eksempler på. Både lokalt - festivalen har ført til mange ekteskap i selve Suldal - i bygdene omkring og i hele landet for øvrig. 

- Det er altså ikke bare en lokal festival?

Ungkarsfestivalen i Suldal

I SAMME SEKK: Sekkehopp i tospann høres selvsagt også med.

Foto: Ungkarsfestivalen i Suldal

- Langt i fra. Folk kommer fra hele landet. Vi har for eksempel mange som kommer helt fra Finnmark. Vi forventer et oppmøte på rundt 4-5000.

- Fører festivalen til resultater?

- Vi har tidligere fått tilbakemeldinger om at det har kommet mellom åtte og ti faste par ut av en enkelt festival. Det er jo en sjekkeplass, det ikke til å komme bort fra. Men alle kommer med samme formål; å ha det kjekt.

- Hvilke reaksjoner har dere fått på konseptet?

- De som ikke har vært her sier det er harry. Vi har countrypreget musikk og det foregår på landsbygda. Da tror man gjerne at det er sidrumpa. Det er det absolutt ikke. Her er det fullt av liv fra morgen til kveld og langt utover natten.

- Hva står på kveldens program?

- I kveld spiller DDE. Det er den aller største konserten vi har hatt. Det var i fjor at vi først bestemte oss for å ha en konsert med et kjent orkester på torsdagene, slik at vi slapp den voldsomme trafikken på fredag. Da spilte Åge Aleksander.

- Og videre, fram til siste dag på søndag?

- Til sammen er det sju band som spiller. Årets festivalband er E76, som har hatt en hit med låten ”Ungkarsfestival i Suldal”. Vi har dansbar musikk hver eneste kveld til klokken ett. Har også en pub med livemusikk. Der har vi mer et større blues-/countrypreg.

E76 Ungkarsfestivalen i Suldal

GUL HIT: Bandet E76 fikk en stor hit med sangen 'Ungkarsfestival i Suldal'.

Foto: Ungkarsfestivalen i Suldal

- Jeg så dere også kan friste med ”konebering”.

- Vi har flere andre aktiviteter enn musikk. ”Konebering” er tre-fire par som kappes i hver pulje. Mannfolkene skal ha kvinnfolkene på ryggene og løpe om kapp. Det hele ender i en finale.

Ungkarsfestivalen i Suldal

INTET VALG: Folk krever gjørmebryting hvert år og folk melder seg på for å rulle i gjørmen. Med 1-2000 tilskuere.

Foto: Ungkarsfestivalen i Suldal

- På flatmark?

- Ja, det må være det. Skulle det være i oppover eller nedoverbakke kan det raskt bli litt fare på ferde.

- Hva mer?

- Vi har er tautrekking, tandemhopping, rundballetrilling, hvor lag kappes om å rulle en høyball; vannvolleyball og ”staurbering”. Alt avsluttes med gjørmebryting. Det siste tror jeg aldri vi klarer å fri oss fra; folk krever det. Personlig synes jeg det er merkelig at folk stiller opp hvert år for å bryte i gjørme, mens par-tre tusen andre står rundt og heier.

- Hvordan er kjønnsfordelingen på festivalen?

- Det er nok mest menn, med rundt 60/40 prosents fordeling. Men det har økt på med damer. Det kommer gjerne rene jentegjenger reisende fra hele landet.

Ungkarsfestivalen i Suldal

LOGO: Mann vil ha kvinne. Kvinne vil ikke alltid ha mann. Og omvendt. Det blir ikke alltid klaff.

Foto: Ungkarsfestivalen i Suldal

- ...

- Nå kommer det folk med helikopter her …

- Jaha. Er det vanlig?

- Ja, det kommer noen reisende på den måten hvert år. Ett år var det en som var her som måtte hjem til fjøset for å melke; han måtte ta helikopter for å rekke å komme tilbake igjen.

- Festivalen skaper liv og røre i området?

- For butikkene her i bygda er det rene juleaften og overnattingsstedene har fulle hus. Det er stor oppsving for de som driver med næring i kommunen. Vi får da også stor velvilje både fra det offentlige og private.

- Er du ungkar selv, forresten?

- Nei, jeg er nok ikke ungkar, men har vært med fra starten. Det at alle stiller opp er en del av festivalen. Den krever 300 frivillige.

- Da gjenstår det vel bare å ønske dere en riktig god festival!

- Jo, takk for det!

Kulturstrøm

  • Første kulturmillionene er på vei

    Onsdag ble de første søknadene til Kulturrådets stimulusordning godkjent, og 42 millioner kroner er nå på vei ut. Kulturrådet har ferdigbehandlet 21 av totalt de 120 søknadene som er kommet inn siden fredag 23. oktober.

  • NTNU-ansatt vant fram i klagesak

    Pressens faglige utvalg (PFU) har konkludert med at nyhetsnettstedet Filter Nyheter brøt god presseskikk i to saker om NTNU-ansatte Øyvind Eikrem. NRK omtalte også den første saken fra nettstedet, samt klagen hans.

    Øyvind Eikrem foran NTNU
    Foto: Stein Lorentzen / NRK