Hun vil arkivere det vi ler av

Twitter, Facebook og andre sosiale plattformer florerer av memes nå som hverdagen har blitt snudd på hodet.

Gro dorull

– Denne memen av dorullen er et godt eksempel på hvordan man må kjenne konteksten for å forstå den, sier Line Esborg.

Foto: Skjermdump

Memes er bilder som er sammensatt av tekst og foto. De er laget for å være morsomme, og spres raskt på internett.

– Memer som tematiserer koronatiden er det mange av nå, sier kulturhistoriker Line Esborg som har samlet på memes siden 2017.

– De spres raskt via sosiale medier og får oss til å le av mange av de utfordringene vi nå står i, legger hun til.

Nå samler hun på såkalte koronamemes for ettertiden, slik at vi kan huske de stereotypiske situasjonene vi står i lettere. Memene skal arkiveres i Norsk Folkeminnesamling.

Skjermdump memes

Da Norge ble stengt og hamstringen oppstod, tok mange av memene utgangspunkt i dorullhamstringen.

Og nå er det mange av dem.

Hjemmekontor, hamstring og redselen for sykdom og smitte. Memene tar utgangspunkt i disse gjenkjennelige hverdagslige utfordringene. Nå kan de også lettere deles med folk på tvers av landegrenser, fordi store deler av befolkningen i verden har de samme utfordringene.

Esborg trekker frem et godt eksempel.

Line Esborg

Man må kjenne til konteksten for at en meme skal være morsom. Nå som det meste handler det meste om korona vil de fleste kjenne til konteksten.

Foto: Line Esborg

– Da Norge ble stengt og hamstringen oppstod, tok mange av memene utgangspunkt i dorullhamstringen.

Hun refrer til en spesifikk meme hun synes er morsom.

Memen spiller på frykten alle hadde for å gå tom for dopapir, og er en variant av et bilde som sirkulerer på hagesider – nemlig hvordan man kan gro avokadoplanter fra avokadostein (og ikke dorull).

Trenger humoren i hverdagen

De første koronamemene handlet om hamstringen, deretter gikk det over til hjemmekontor-humor, og nå er de knyttet til «fat-shaming».

– Mange tuller med at de legger på seg ved å være hjemme så mye.

Og nå er det ventet mange memes som spiller på krisen av at vi ikke får dratt til frisøren.

Aftenposten 29.mars 2020

FAKSIMILE: 29. mars 2020 Aftenposten. Annonse i Aftenposten som spiller på humor.

Foto: Faksimile / Aftneposten

Også selskaper og organisasjoner har begynt å bruke memes. Norske dagligvarekjeder, blant annet Kiwi og Meny lagde en annonse for Aftenposten «Handlevett-reglene», hvor de spiller på Fjellvettreglene som hele Norge har kjennskap til.

– Man trenger også å le av det som er skummelt, sier kulturhistorikeren, som tror det kan gjøre slike krisesituasjoner som vi står i nå mer håndterbare.

«Communting in Corona times»

Ruter Memes

– For å gjøre det litt mer relevant produserte vi en norsk versjon med noen elementer flere kanskje kjenner seg igjen i, sier innholdsutviklinger for digitale medier i Ruter.

Foto: Skjermdump / Ruter

Ruter som står bak kollektivtrafikken i Oslo-området har kastet seg på trenden. På Facebook la de ut et en Oslo-versjon av «Communting in Corona times», opprinnelig tegnet av Kera Till.

– Allerede for noen uker siden dukket den opp en som populær meme, og vi ønsket å dele det videre til følgerne våre, sier Asbjørn Engedal som er innholdsutvikler for digitale medier i Ruter.

– Selv liker jeg at vi fikk med «boka du fremdeles ikke har tid til å lese» – vi er sikkert ikke de eneste som har noen eksemplarer av den.

Deres erfaring er at både memes og humor generelt fungerer best som svar til kunder som allerede har noe morsomt på hjertet, ikke som rene innlegg. Videre understreker han at de bruker Facebook først og fremst er å informere om oppgavene deres i Oslo og Viken.

– Men hvis vi får folk til å smile er det alltid en bonus.

Laster Twitter-innhold

Publiseres av private grupper, politikere og institusjoner

Esborg har også lagt merke til at også politiske partier tar i bruk memes.

– Jeg tror mange slike memes kan være med på å folkeliggjøre alle – til og med politikere.

Et eksempel er bildet av justisminister Monica Mæland som partiet har lagt ut på sin egen instagramkonto. Mæland har på seg Fila-tøfler mens hun holder en pressekonferanse hjemme i sin egen stue.

Også Jonas Gahr Støre ble tullet med etter han ble intervjuet over Skype. På hyllen bak han står det en dorull. Memen ble lagt ut av komiker, Espen Lervaag.

View this post on Instagram

Hjemmekontor ❤️ (@madsholmelid )

A post shared by Espen PA Lervaag (@espenpalervaag) on

Flere memes i Norge

Koronavirusmeme-sentralen

Koronavirusmeme-sentralen er en privat gruppe og på Facebook som har rundt 500 medlemmer.

Foto: Skjermdump

Esborg sier hun registrerer stadig flere norske memes. Mange bruker det for å få ut et budskap.

Mens andre bruker det som underholdning.

Elian Jentoft har opprettet den private gruppen koronavirusmeme-sentralen på Facebook, hvor medlemmene kan publisere memes helt fritt for å underholde hverandre.

– Jeg har spøkt med andre om at det var en skikkelig brannslukningsslange en god stund. Vi får jo mellom 10 og 20 nye innlegg om dagen, sier Elian Jentoft.

Kulturstrøm

 • Litteraturfestival rett hjem

  Norsk Litteraturfestival på Lillehammer har i år flyttet til NRKs lokaler på Marienlyst på grunn av Koronaviruset. Blant annet så inviterer Siss Vik og Hans Olav Brenner til litteraturfestival på TV.

  Siss Vik og Hans Olav Brenner inviterer til litteraturfestival på TV. Forfattere kommer på rekke og rad, alene eller sammen, med ny bok under armen eller med temaer det bør snakks om i disse dager.
 • Nordmenns digitalbruk har gått opp

  Flere nordmenn sier at de bruker digitale tjenester i dag enn før koronapandemien startet. 92 prosent av de 1.200 spurte i McKinseys undersøkelse sier at de bruker digitale tjenester i dag, mot 78 prosent før koronautbruddet, skriver NTB.

  Virus Outbreak Bracelet Photo Gallery
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Bob Kulick (70) er død

  Produsent og tidvis studiogitarist i rockebandet Kiss, Bob Kulick, er død. Broren hans, også tidligere Kiss-gitarist, Bruce Kulick, bekrefter det på Twitter. – Hjertet mitt er knust over å dele nyheten om at min bror er gått bort, skriver han.