Hopp til innhold

Derfor popper popkorn

Hvorfor sier det ”poff”? Kjemiprofessor Svein Stølen avslører det mystiske popkornets hemmeligheter.

Popkorn
Foto: ScanStockPhoto

Slik ser det ut inni

Som de fleste vet er popkorn små tørkede maiskorn. Innenfor det harde gule skallet finner du en kjerne bestående av gelatisert stivelse.

Væske blir gass

Væsken inne i popkornet, altså den gelatiserte stivelsen, har i utgangspunktet det samme trykket som utenfor. Når du varmer væsken øker trykket inni kornet, og ved hundre grader blir væsken til gass. Man skulle da tro at gassen ville presse seg ut av kornet, men det gjør den ikke…

Poff!

Fordi skallet på kornet er så hardt slippes ikke gassen ut ved 100 grader.

- Dette lille kornet fungerer omtrent som en trykkoker, sier kjemiprofessor Svein Stølen.

Først ved 175 grader vil skallet sprekke, og da er trykket inni kornet så høyt at det sier ”poff”.

Hva er det hvite?

Stoffet som er inni kornet eksploderer ikke, men det ekspanderer. Popkornet vrenges, og den gelatiserte stivelsen kommer ut.

Stølen sammenlikner prosessen med såpeskum.

- Hvis du tenker deg at du tar masse såpe oppi oppvaskkummen og spruter vann oppi, så ser du at du får masse bobler som klumper seg sammen og utvikler seg Det er det samme som skjer med popkornet, sier Stølen. Du får en hvit masse som egentlig består av masse små bobler.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP