Derfor popper popkorn

Hvorfor sier det ”poff”? Kjemiprofessor Svein Stølen avslører det mystiske popkornets hemmeligheter.

Popkorn
Foto: ScanStockPhoto

Slik ser det ut inni

Som de fleste vet er popkorn små tørkede maiskorn. Innenfor det harde gule skallet finner du en kjerne bestående av gelatisert stivelse.

Væske blir gass

Væsken inne i popkornet, altså den gelatiserte stivelsen, har i utgangspunktet det samme trykket som utenfor. Når du varmer væsken øker trykket inni kornet, og ved hundre grader blir væsken til gass. Man skulle da tro at gassen ville presse seg ut av kornet, men det gjør den ikke…

Poff!

Fordi skallet på kornet er så hardt slippes ikke gassen ut ved 100 grader.

- Dette lille kornet fungerer omtrent som en trykkoker, sier kjemiprofessor Svein Stølen.

Først ved 175 grader vil skallet sprekke, og da er trykket inni kornet så høyt at det sier ”poff”.

Hva er det hvite?

Stoffet som er inni kornet eksploderer ikke, men det ekspanderer. Popkornet vrenges, og den gelatiserte stivelsen kommer ut.

Stølen sammenlikner prosessen med såpeskum.

- Hvis du tenker deg at du tar masse såpe oppi oppvaskkummen og spruter vann oppi, så ser du at du får masse bobler som klumper seg sammen og utvikler seg Det er det samme som skjer med popkornet, sier Stølen. Du får en hvit masse som egentlig består av masse små bobler.