NRK Meny
Normal

Derfor har Hove fått narkostempel

Festivalen mener det er det lokale politiets sterke fokus på narkotika som gjør at det blir gjort flest beslag i festival-Norge på nettopp Hove.

Hove 2014 illustrasjon

Hovefestivalen har det høyeste narkotikabeslaget blant de norske festivalene. I fjor ble 49 personer tatt med narkotika på Hove, og så langt i år har 30 personer blitt tatt.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Helt siden starten har Hovefestivalen i 2007 har norske medier skrevet spaltemeter etter spaltemeter om fyll, bråk, sex og narkotika på festivalen.

Pressesjef Gaute Drevdal har utallige ganger forsvart festivalen, både i artiklene og lokale leserinnlegg.

– Er dere lei av narkostempelet?

– Ja, eller vi er kanskje litt lei av medier som bevisst feilrepresenterer Hove i jakten på klikk, sier Drevdal til NRK.no.

I fjor ble 49 personer tatt med besittelse av narkotiske stoffer på festivalen. Onsdag morgen var 30 personer blitt tatt.

NRK.no har ringt til flere norske relativt sammenlignbare festivaler og fått oversikt over hvor mye narkotika som blir tatt. Hove er ikke overraskende på toppen av lista.

– Politiet fokuserer spesielt på narkotika

Drevdal mener det finnes en enkel forklaring. Han mener politiet har et mye sterkere fokus på narkotika på Hove enn på andre festivaler.

Gaute Drevdal

Gaute Drevdal mener det høye narkotikabeslaget på Hove skyldes sterkere innsats fra politiet i Arendal.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Hove ligger et godt stykke over de andre i hvor mye narkotika som blir tatt på festivalen. Hvorfor det?

– Det er fordi politiet har spesielt fokus på det her, noe som er bra. Det uheldige er at statistikken gir et feil bilde av hva som egentlig skjer. Siden politiet ikke har samme fokuset i utelivet for øvrig, eller på andre festivaler, sier Drevdal.

– Så du mener grunnen til at Hove er den festivalen der det blir tatt mest narko på er at politiet er mer aktive her?

– Definitivt. Om man hadde hatt samme fokus på noen av de større internasjonale festivalene, ville resultatet vært endeløst mye større, sier pressesjefen.

Mener pressen vil pirre "de voksne"

Asbjørn Røed, leder for narkotikaavsnittet ved politiet i Arendal, forteller at Hovefestivalen er den hendelsen i løpet av året som bruker soleklart mest politifolk.

– Vi har langt større innsats her enn på noen annen hendelse, sier Røed.
Men han mener ikke det er politiets innsats som gjør at Hove får narkostempel i norsk presse.

– Jeg kjenner ikke til hvordan de gjør det på internasjonale festivaler, men det er ikke vår feil at det blir så mye fokus på narkotika. Det er pressen som vinkler sakene sine på den måten, sier Røed.

På det punktet får han massiv støtte fra Drevdal, som har irritert seg kraftig over narkofokuset i flere år.

– Det tabloide fokuset som har vært på sex og rus, spesielt i lokalavisene her, har ikke bare vært ødeleggende for festivalen. Den har også vært spekulativ, i den forstand at den har hatt som hovedmål å pirre nysgjerrigheten til voksne som ikke er her, sier Drevdal.

Starten på en narkotikakarriere

Drevdal forteller at politiet i utlandet tar ting mer med ro på festival, og kanskje senker skuldrene litt. Det har politiet i Arendal ingen planer om.

I år er det 15 politifolk og 4 politihunder på Hovefestivalen.

– Vi skal forhindre at Hove blir ungdommenes debut, og starten på en narkokarriere. Politiets viktigste jobb er å forebygge, så vi satser veldig her, sier Røed.

Bilder fra Hove-festivalens åpning på mandag :

Kulturstrøm

  • Anmeldelse: I kampens glede

    Rappere kunne sikkert blitt enda bedre rimsmeder dersom de ble eksponert for André Bjerke. Både for hans dikt og for hans tanker om hvordan man lager dem. Peter Normann Waages biografi er en utmerket inngang til materien, skriver NRKs anmelder, Knut Hoem.

  • Fant 550 år gammel massegrav

    Arkeologer i Peru har oppdaget en gigantisk massegrav etter det som trolig er tidenes største ofring av barn. Levninger etter over 140 barn ble funnet. Massegraven er trolig rundt 550 år gammel.