NRK Meny
Normal

Derfor gikk Jyllands-Posten i svart

– Ville vært helt uansvarlig igjen å trykke karikaturtegninger, sier sjefredaktøren.

Faksimile av Jyllands-Postens forside

DAGENS FORSIDE: Jyllands-Posten gikk, i likhet med mange andre aviser, i svart på sin forside i dag. «Terrorangrepet minner oss på at den frie verden har et felles ansvar for å beskytte den demokratiske samfunnsorden mot religiøst vanvidd», skriver sjefredaktøren i lederen som er sitert.

Flere aviser, deriblant norske Dagbladet, bringer i dag faksimiler av det franske satiremagasinet Charlie Hebdos karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Men danske Jyllands-Posten, som i 2005 trykket tolv tegninger, gjør det ikke.

– Sannheten er at det ville være helt uansvarlig av oss å trykke gamle eller nye tegninger av profeten på nåværende tidspunkt, sier redaktør Jørn Mikkelsen til egen avis.

Vil ikke ta et skritt tilbake

Publiseringen av tegningene i 2005 førte til store konflikter mellom vestlige land og den muslimske verden.

Flere personer ble senere arrestert for å ha planlagt terror mot Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard, og én er dømt for drapsforsøk på Westergaard.

– Vi har i noen år nå forsøkt å flytte debatten videre fra de gamle tegningene fra ti år tilbake. Hvis vi igjen hadde trykket tegninger, ville det skygget over alt vi har gjort, sier redaktøren.

Han legger til at hensynet til medarbeidernes sikkerhet også spilte inn på beslutningen.

Saken fortsetter under bildet.

Kurt Westergaard

TRUET PÅ LIVET: Jyllands-Postens karikaturtegner Kurt Westergaard.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Berlingske trykker tegningene

Redaktøren utelukker riktignok ikke at Jyllands-Posten vil trykke tegninger av profeten Muhammed ved en senere anledning.

– Jeg fastholder retten som redaktør til å kunne trykke alle slags tegninger på et tidspunkt. Det blir bare ikke akkurat nå, sier Mikkelsen.

Den danske avisen Berlingske er blant avisene som i dag trykker faksimiler av Charlie Hebdos islamkritiske karikaturer.

– Berlingske vil ikke bli underlagt trusler mot ytringsfriheten. Derfor trykker vi i dag et knippe forsider fra Charlie Hebdo, slik at alle kan se hva dette handler om, skriver avisen i lederen.

Se Berlingskes forside i dette billedgalleriet:

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.