Derfor gikk det galt med «Lambda»

Det forrige byrådet forsvarte ikke «Lambda» godt nok. Derfor ble det i dag nei i bystyret.

Lambda

En av mange visualiseringer av «Lambda» i Bjørvika. Etter bystyrets flertallsnei til bygget i dag blir det med modellene og tegningene.

Foto: Foto/ Copyright: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

Kommentar: Agnes Moxnes
Foto: NRK

Omtrent samtidig med at julegrana ble tent i Oslo Rådhus i dag, gikk flertallet i byrådet inn for å skrinlegge et bygg som til nå har kostet bortimot hundre millioner kroner.

Et bygg med en plassering som har fått tommelen opp to ganger av et flertall i Oslo bystyre.

Under bystyremøtet i dag var alle representantene, kanskje med unntak av Frp, svært opptatt av å fortelle hvor høyt de verdsetter Edvard Munch og hans kunst. Men selve debatten handlet om Bjørvika eller Tøyen.

Det vil si: Frp snakker mer og mer om kostnader, skattebetalernes penger og forpliktelser for skole og velferd. Jeg tolker Frp som om de er på vei bort fra sin mangeårige iver etter å bygge et Munchmuseum.

SV, som også forlot sin opprinnelige støtte til et nytt museum i Bjørvika, ba i dag om at partiene i Oslo må sette seg ned og snakke alvorlig sammen hvis de ikke er blitt enige innen høsten.

AP mener det de har ment det samme hele tiden. Men det var Trond Giske som startet veien mot Bjørvika.

En snudd opinion

Akkurat nå, paradoksalt nok, er opinionen i ferd med å snu. Den er i ferd med å snu til fordel for «Lambda» i Bjørvika.

I Aftenposten og NRK pågår akkurat nå en uhøytidelig meningsmåling. Av de bortimot 14 000 som har svart, mener 56 prosent av Aftenpostens lesere at Munchmuseet bør ligge i Bjørvika. 26 prosent går for Tøyen.

Her hos NRK mener 55 prosent i skrivende stund at det var feil å skrinlegge Lambda.

Denne undersøkelsen er ganske sikkert full av feil. Men den bekrefter et stemningsskifte for Lambda.

Men hvorfor gikk det galt? Hvorfor stakk SV og Frp?

Ingen forsvarte bygget

Jeg tror at det forrige byrådet gjorde en fatal feil. De oppnevnte ingen til oppgaven med å forsvare det bygget som ble oppfattet som svært kontroversielt da det vant arkitektkonkurransen om et nytt Munchmuseum i Oslo.

Det var ingen i juryen som fikk den jobben, det var ingen arkitekter, og ingen fra Munchmuseet.

Stein Olav Henrichsen

Agnes Moxnes har savnet Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen i ordskiftet rundt «Lambda».

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Flere av oss journalister som har fulgt denne saken har funnet det merkelig at ikke den nye direktøren på Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, har vært mer ute og slåss for et bygg han og staben hans etter hvert fikk mer og mer sans for.

Jeg tror at han ikke fikk lov. Jeg tror forrige kulturbyråd holdt tømmene stramme til etaten Munchmuseet.

Nå er en ny byråd ansvarlig for kultur i Oslo. Han har latt munnkurven til Munchmuseets direktør fare.

Så kom den faglige rapporten fra et mer fritttalende Munchmuseum, og så kom støtten. Fra land og strand.

Fra fagmiljøer og fra folk som liker Munch , som er stolte av ham.

Det er et stort paradoks at når «Lambda» får støtte hos velgerne, da strupes det hos politikerne.

Video d1514395-4988-4fb6-bd3e-2ce18d73f19d.jpg

VIDEO: VIDEO: «Lambda» som nytt Munchmuseum ble i dag skrinlagt av et flertall i Oslo bystyre. Se Dagsrevyens reportasje. Reporter Ann-Iren Finstad.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP