– Framtida var bedre før i tida

Mye som vi før betraktet som teknologisk fremtid, er blitt mulig. Slik har science fiction-litteraturen blitt mer og mer dystopisk, mener Christopher Nielsen.

Christopher Nielsen

– Tankespinn rundt science fiction var langt mer framtidsoptimistisk før, mener serieskaperen og dramatikeren Christopher Nielsen. Nå er han aktuell med sitt første radioteaterstykke på NRK.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Dystopier er oppdiktede fremtidige skrekksamfunn, og viser hvor galt ting kan gå. Nielsens dystopiske radioteaterstykke «Radio Infinity Error» er satt til en framtid som er både grå og kjedelig. Her handler om å reise tilbake i tid, til de kulturelle høydepunktene.

Hva fikk deg på tanken om å skrive det dystopiske radioteaterstykket?

– Jeg så meg rundt i min umiddelbare samtid, og så de umiddelbare tendensene, og så kjørte jeg symptomene gjennom et dystopifilter som multipliserer det med 100 ganger undergangtabellen, og så fikk jeg dette radiohørespillet, forteller Christopher Nielsen.

Fra innspillingen av Christopher Nielsens radioteaterstykke "Radio Infinity Error". Bartek Kaminski og Jan Sælid slåss på radio.

Se fra innspillingen av Radio Infinity Error i NRKs radioteater-studio på Marienlyst. Slik ser det ut når skuespillerne Bartek Kaminski og Jan Sælid spiller inn slåss-scene på radio.

Mer optimistisk i gamledager

Nielsen debuterte tidligere i år som romanforfatter med science fiction-boken «Metamorfose», der det også fortelles om en mørk framtid. Det er typisk for vår tid at science fiction er dystopisk, mener han.

– Fordi vi alle bærer på en gnagende uro et eller annet sted i hjernen eller kroppen, som forteller oss at dette umulig kan vare. Tankespinn rundt science fiction var langt mer framtidsoptimistisk før, den gang Jules Verne skrev. Men nå går det i dystopi over hele linja, også fra Hollywood. I tråd med tematikken i «Radio Infinity Error», så kan man si at selv framtida var bedre før i tida.

Christopher Nielsen og Marte Solem

Christopher Nielsen tegner mens hovedrolle-innehaver Marte Solem ser på. Instruktør og regissør Anders T. Andersen og skuespiller skuespiller Nader Khademi til høyre.

Foto: Hans Ole Hummelvold / NRK

Radio-hørespillet er et ledd i hans verdensrekordforsøk i å utøve flest mulig kunstarter i løpet av et år. i løpet av 2014 har han hatt både utstillingen «Misfornøyelsespark», gitt ut romanen «Metamorfose», tegneserie, hatt performance og skapt musikk. Hørespillet er det siste han rekker før nyttår, og blir dermed den åttende kunstarten på ett og samme år. Med det håper han å komme i Guinness rekordbok.

«Radio Infinity Error» sendes i P2-programmet Salongen i desember.

Marte Solem spiller en av hovedrollene i Christopher Nielsens radioteaterstykke Radio Infinity Error. Sendes i P2-programmet Salongen. (1. episode, 8. desember 2014)

Hør første episode av «Radio Infinity Error». Marte Solem spiller en av hovedrollene.

Kulturstrøm

  • Laget film i forbindelse gjenåpning

    Musiker Tron Jensen og filmskaper Grim Berge har sammen med flere norske filmskapere og musikere laget en filmhyllest til Norge i forbindelse med gjenåpningen. Filmen har fått navnet «Kysten i mitt blod» og lanseres allerede mandag. Prosjektet er en hyllest til landet, folket og havet.