NRK Meny
Normal

Der Spiegel: Tyske spioner overvåket utenlandske medier

Den tyske etterretningstjenesten BND har lenge spionert på journalister fra internasjonale medier som BBC, The New York Times og Reuters, skriver Der Spiegel.

Angela Merkel

BLE OVERVÅKET: Tysklands statsminister Angela Merkel har selv blitt utsatt for overvåking av USA. Nå melder Der Spiegel av Tyskland har spionert på blant annet britiske og amerikanske journalister i lang tid.

Foto: Markus Schreiber / AP

Medieorganisasjonen Reporters Without Borders kaller overvåkingen for "et uhyrlig angrep på pressefriheten".

Organisasjonen er også bekymret for om overvåkingen pågår den dag i dag og varsler rettslige skritt, ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Overvåket siden 1999

Nå har Der Spiegel fått tilgang til dokumenter der det går fram at BND siden 1999 har hatt minst 50 telefonnumre, faksnumre og epostadresser til journalister og redaksjoner på sin overvåkingsliste.

Flertallet av de overvåkede journalistene jobber for BBC i London og Afghanistan, samt for BBC World Service. BBC reagerer sterkt på nyheten.

Til The Daily Mail sier en talskvinne fra BBC at den britiske rikskringkasteren er skuffet over opplysningene.

– BBCs oppdrag er å formidle korrekte nyheter og informasjon til folk rundt omkring i verden, og våre journalister bør kunne operere fritt og trygt, og med full beskyttelse av sine kilder. Vi ber alle regjeringer om å respektere den frie pressen.

Telefonnummeret til The New York Times i Afghanistan er også på listen, så vel som satellitt- og mobilnumre til nyhetsbyrået Reuters i Afghanistan, Pakistan og Nigeria.

På listen skal det også stå telefonnummer til Reuter-journalister i Afghanistan, Pakistan og Nigeria.

Samarbeidet med Snowden

Der Spiegel har hatt et tett samarbeid med amerikanske Edward Snowden, som avslørte amerikansk masseovervåking av mobiler og e-post etter at han selv hadde jobbet for amerikansk etterretning.

Nyhetsmagasinet skriver at journalister i Tyskland er spesielt beskyttet i loven, og har blant annet rett til å nekte å uttale seg for å beskytte kildene sine.

Ifølge Der Spiegel har BND nektet å kommentere påstandene.

Flere kulturnyheter