Hopp til innhold

Gerard Depardieu besøker sitt nye hjem i Russland

Skuespilleren Gérard Depardieu er på vei til sin nye russiske adresse, «Demokratigata» i provinsbyen Saransk.

Russia Gerard Depardieu

En russisk kvinne i St. Petersburg passerer en buss med en reklameplakat av Gérard Depardieu. Den tidligere franske, nå russiske skuespilleren er i Russland for å bli registrert på en adresse og dermed fullføre overgangen til russisk statsborgerskap.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Den tidligere franske, nå fransk/ russiske skuespilleren Gérard Depardieu fikk fredag formiddag en omvisning på Moskvas Bolsjoj-teater, da han besøkte sitt nye hjemland.

Registreres i «Demokratigata»

Deretter tok skuespilleren turen ut i provinsen hvor han skal registreres på sitt nye hjem med den passende adressen «Demokratigata» (Demokraticheskaya Ulitsa).

– Jeg tror jeg skal tilbringe en uke der, sier Depardieu til et russisk nyhetsbyrå, ifølge Ap.

Han berømmet den nye leiligheten sin i byen Saransk. Byen ligger 650 kilometer øst for Mosva og har omtrent 300.000 innbyggere.

– Byen er akkurat passe stor. Jeg er ikke interessert i å bo i Moskva, det er for mange mennesker her, og det er veldig travelt. Saransk er som en landsby. Der er det stille, sier han.

Karneval Köln

En pappmasjéfigur av den nå russiske skuespilleren Gérard Depardieu kledd som Obelix og Russlands president Vladimir Putin for en karnevalsprosesjon i Köln i januar 2013.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Bevilget russisk pass

Depardieu ble bevilget et russisk pass av president Vladimir Putin etter å ha klagd på de høye skattene i Frankrike.

Fredagen tilbrakte han i Moskva før han reiser 650 kilometer ut i provinsen til byen Saransk.

Depardieu har tidligere proklamert sin forkjærlighet for president Vladimir Putin og kalt Russland «et flott demokrati».

I Saransk vil han få et stempel i passet sitt, som registrerer ham til en konkret adresse. Leiligheten ligger i en bygning i «Demokratigata», sentralt i Saransk, melder den russiske statskanalen.

Gata ligger i Lenindistriktet i byen. Leiligheten tilhører familiemedlemmer av sjefen for det statlige russiske filmfondet, Nikolai Borodachev, som er en venn av Depardieu.

Pussy Riot soner i distriktet

Saransk er hovedstaden i Mordoviaregionen, som først og fremst er kjent for nettverket av fengselsleirer, hvor blant andre en av jentene fra bandet Pussy Riot nå soner sin dom.

Depardieu har ikke forpliktet seg til å bo i Russland, men i januar fortalte Nikolai Borodachev avisen «Komsomolskaya Pravda daily» at Depardieu var interessert i å bygge et hus utenfor Moskva.

Omvisning i Bolsjoj-teatret

Den nå fransk/russisk skuespilleren fikk også en omvisning i det nylig restaurerte Bolsjoj-teatret sammen med kulturminister Vladimir Medinsky og direktøren for teateret, Anatoly Iksanov.

– Det jeg fikk se gjorde et stort inntrykk på meg. Bare navnet Bolsjoj er elektrisk. Teatret skaper assosiasjoner til store russiske dansere som Nureyev og Nijinsky, sa Depardieu mens han gestikulerte vilt.

Ifølge Ap virket han uvitende om at både Vaslav Nijinsky og Rudolf Nureyev, som er to av det tjuende århundredets største dansere, lærte sin kunst i St. Petersburg, ikke i Moskva, og dessuten endte opp med å emigrere fra Russland.

Vil bli programleder i Russland

Ifølge Russlands stemme, som er Russlands eldste statlige kringkastingsselskap som sender til utlandet, vil Depardieu nå bli programleder i landet.

I en samtale med kulturminister Vladimir Medinsky fredag diskukterte de muligheten til å opprette en programserie med utgangspunkt i russisk litteratur. Skuespillere fra forskjellige land vil spille i programmene som man planlegger å framvise i hele verden.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober