Hopp til innhold

Denne sofaen kunne skrevet bok

Norges mektigste har sittet her og sølt kaffe og lånt kulepenner av hverandre. Den gamle sofaen utenfor Dagsnytt 18-studioet i NRK har hørt og sett det meste. Nå skal den på skraphaugen. Den er sliten og uhygienisk.

Dagsnytt 18-sofaen
Foto: NRK

– Å nei! sier Arbeiderpartiets Jette Christensen om nyheten.

– Den sofaen burde skrive bok om alt den har hørt og sett. Den sier så mye om Norge. Her er vi alle i samme båt. Eller sofa.

Forventningsløs

Den sofaen er langt mer enn et møbel, mener hun. Sofaen er forventningsløs. Den godtar at du kommer litt sent, den lar deg sitte i fred og forberede deg litt.

På skraphaugen

Til tross for stor interesse fra flere om å kjøpe den, er den nok snart historie

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

– Og den la ikke en demper på diskusjonen. Jeg kan være like rasende opptatt dagens tema, selv om jeg har delt sofa med mine motdebattanter en ti minutters tid, sier hun.

I den sofaen kan du sitte sammen med folk som du kanskje er så uenig med at du nesten ikke orker å ta følge med dem ut etter debatten. Et lite stykke Norge.

Jette Christensen, Ap

Erna Solberg, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide i sofa-området ved Dagsnytt 18

Aldri krangel

– Jeg har aldri opplevd at noen har kranglet i den sofaen, sier en av Dagsnytt 18-veteranene, Arne Strand.

Arne Strand

Arne Strand har deltatt i mange Dagsnytt 18-debatter. Han tror at et opphold i sofaen først roer nervene

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han husker at han møtte Per Sandberg der en gang. Strand var forberedt på utskjelling, etter at Sandberg hadde kommet med skarpe angrep på et landsmøte.

– Men møtet i sofaen utenfor studio ble neddempet og hyggelig. Jeg tror at å sitte tett sammen har den virkningen på folk. Litt sånn som på sofaen hos Sigmund Freud.

Sofaen virker beroligende og avdempende. Kanskje er det en risiko å ta, dersom man ønsker skarp debatt, men jeg tror programmet tjener på det.

Arne Strand, Dagsnytt 18-veteran

Dempet debatt

– Gemyttene roer seg ned litt, tror Strand, uten at det går ut over temperaturen i debatten etterpå.

Han kommer i farten ikke på et eneste debattprogram som samler gjestene sine i en sofa, med kaffe, sjokolade og vann på bordet.

– Det er en sjanse å ta, men jeg tror programmet tjener på det. Å bli tatt imot på denne måten fungerer i alle fall godt for nykommerne. Det er jo ikke alle som er like nervesterke, sier veteranen.

Ny sofa en skuffelse

Den gamle sofaen bar preg av lang tids bruk. Full av flekker fra sjokolade og kaffe. Nå er en ny blå på plass, i fargen til NRK-logoen.

Men Henrik Asheim fra Høyre liker den ikke.

Ny Dagsnytt 18- sofa

Den nye Dagsnytt 18-sofaen er på plass. Klar til å ta imot nye inntrykk og nye gjester

Foto: NRK

Ikke alt nytt er godt nytt. Jeg likte den gamle sofaen bedre. Der kunne vi sitte tett sammen, bordet var litt for stort, og bena ble for lange.

Henrik Asheim, Høyre

– Dette blir for profesjonelt og stivt og minner litt om en lounge på en flyplass, sier han.

Han tror det er bedre å sitte litt tett sammen. Som i et familieselskap, der man har truffet de fleste før, men ikke kjenner alle like godt.

Passet unger

Og man holder øye med hverandres eiendeler. Tidligere programleder Tomm Kristiansen deler dette minnet:

– Jeg hadde Per Sandberg i studio. Han hadde tatt med sine småbarn, siden han ikke hadde barnevakt. Fra programlederstolen ser jeg at ungene slår seg vrange på «venterommet». De hopper i sofaen, de vil inn i studio til far. Da griper en av de andre, ventende, gjestene inn. Det var en deltaker som skulle inn i neste sak. Justisminister Knut Storberget.

Henrik Asheim

Ikke alt nytt er godt nytt, sier Høyres Henrik Asheim om den nye sofaen. Her passer han hunden til Janne Matlary i den gamle

.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober