Denne påsken får du ikke lese påskekrim på melkekartongen

TINE fjerner den årelange påsketradisjonen med tegneseriekrim utenpå melkekartongene. – Vemodig, sier forfatter Gunnar Staalesen.

TINEs påskekrim
Foto: TINE

– Vi skilles som gode venner. Det har vært veldig gøy å få lage påskekrim for folket, og da er det jo vemodig at det tar slutt, sier Staalesen.

Tegneseriedetektiven Ulf Ulvheim blir ikke en del av påskefrokosten i år.

I 10 år har forfatter Gunnar Staalesen og illustratør Arild Midthun skapt påskemysterier på TINEs melkekartonger. Men nå er samarbeidet over.

Gunnar Staalesen

MELKEKARTONGFORFATTER: Forfatter Gunnar Staalesen har gjennom 10 år skrevet påskekrim på Tines melkekartonger.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Han forteller at han har fått mange fine tilbakemeldinger fra folk som gleder seg over Ulvheims mysterier. Flere sier at de hvert år må vente helt til de kommer på hytta med å lese årets melkekartongkrim.

– Det har blitt en del av folks påsketradisjon. Jeg vet at mange familier har samlet seg rundt frokostbordet for å løse mysteriet i fellesskap. Og hvert år har jeg fått flere SMS-er med spørsmål om hvem som er skurken.

Digitalt påskeunivers

TINE har ikke tenkt å gå helt bort fra påskeunderholdning på sine melkekartonger. Det blir ingen tegneseriestriper, men kartongene har fått en QR-kode man kan skanne med mobilen for å få tilgang til årets nysatsing.

– I årets påskekampanje forsøker vi å skape et større univers som knytter TINE til påsken, sier Frode D. Fimreite, direktør for TINE Marked.

TINEs nye påskeemballasje

NY PÅSKEMELK: TINE har gjort om på sitt tradisjonelle påskedesign. I år kan man løse påskemysteriet digitalt.

Foto: TINE

Tine startet med melkekartongkrim i 1997. Siden da har flere kjente forfattere fått skrive krimhistorier på kartongen. Blant andre Unni Lindell, Jon Michelet og Jo Nesbø. Slike forfattersamarbeid blir det trolig ikke flere av.

– Vi har laget en helt ny påskekrim som forbrukerne vil finne på melkekartongen. Til forskjell fra tidligere foregår denne krimmen i et digitalt univers, sier Fimreite.

TINEs vaffelmysterie

VAFFELMYSTERIET: Fra uke 10 kan man prøve seg på årets påskemysterium i TINEs digitale univers.

Staalesen tror likevel at mange kommer til å bli skuffet over at det nå er slutt for Ulvheims påskemysterier. Men han kommer med en oppmuntring:

– Jeg kan trøste med å si at det ikke er siste gangen man ser noe til Ulf Ulvheim. Han kommer til å dukke opp igjen i en eller annen versjon, avslutter han lurt.

Staalesen og Fimreite møtes til debatt om temaet i Dagsnytt 18 på NRK2, i P2 og Alltid Nyheter kl. 18.

Kulturstrøm

  • Musikklinja i Nord-Østerdal reddet

    Styringspartiene i Innlandet fylkeskommune, Sp og Ap, har snudd i avgjørelsen om å legge ned tre av linjene ved Nord-Østerdal videregående skole fra høsten. Dette gjelder bl a musikk, dans og drama, som hadde én søker for lite til at det formelle kravet skulle møtes. Mange har engasjert seg i saken, og nå er tilbudet reddet, skriver avisa Alvdal midt i væla.

  • Faithfull om koronasykdommen

    Artisten Marianne Faithfull (74) sier til New York Times at hennes kamp mot covid-19 og langvarige ettervirkninger har vært den tøffeste kampen hun har hatt. Tidligere har hun bl.a. overlevd en overdose med sovemedisin og vært avhengig av heroin.

  • Færre digitale kulturopplevelser

    Digital kulturbruk er nesten halvert i år, sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse fra Opinion som gjennom pandemien har spurt over 20.700 nordmenn om deltagelse på digitale kulturopplevelser, og i hvilke grad man betaler for disse. – Viljen til å betale for digitale kulturopplevelser er stabil i pandemien. Det tyder på at nedgangen i digital kulturbruk heller skyldes mangel på tilbud enn etterspørsel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.