Hopp til innhold

Denne påsken får du ikke lese påskekrim på melkekartongen

TINE fjerner den årelange påsketradisjonen med tegneseriekrim utenpå melkekartongene. – Vemodig, sier forfatter Gunnar Staalesen.

TINEs påskekrim
Foto: TINE

– Vi skilles som gode venner. Det har vært veldig gøy å få lage påskekrim for folket, og da er det jo vemodig at det tar slutt, sier Staalesen.

Tegneseriedetektiven Ulf Ulvheim blir ikke en del av påskefrokosten i år.

I 10 år har forfatter Gunnar Staalesen og illustratør Arild Midthun skapt påskemysterier på TINEs melkekartonger. Men nå er samarbeidet over.

Gunnar Staalesen

MELKEKARTONGFORFATTER: Forfatter Gunnar Staalesen har gjennom 10 år skrevet påskekrim på Tines melkekartonger.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Han forteller at han har fått mange fine tilbakemeldinger fra folk som gleder seg over Ulvheims mysterier. Flere sier at de hvert år må vente helt til de kommer på hytta med å lese årets melkekartongkrim.

– Det har blitt en del av folks påsketradisjon. Jeg vet at mange familier har samlet seg rundt frokostbordet for å løse mysteriet i fellesskap. Og hvert år har jeg fått flere SMS-er med spørsmål om hvem som er skurken.

Digitalt påskeunivers

TINE har ikke tenkt å gå helt bort fra påskeunderholdning på sine melkekartonger. Det blir ingen tegneseriestriper, men kartongene har fått en QR-kode man kan skanne med mobilen for å få tilgang til årets nysatsing.

– I årets påskekampanje forsøker vi å skape et større univers som knytter TINE til påsken, sier Frode D. Fimreite, direktør for TINE Marked.

TINEs nye påskeemballasje

NY PÅSKEMELK: TINE har gjort om på sitt tradisjonelle påskedesign. I år kan man løse påskemysteriet digitalt.

Foto: TINE

Tine startet med melkekartongkrim i 1997. Siden da har flere kjente forfattere fått skrive krimhistorier på kartongen. Blant andre Unni Lindell, Jon Michelet og Jo Nesbø. Slike forfattersamarbeid blir det trolig ikke flere av.

– Vi har laget en helt ny påskekrim som forbrukerne vil finne på melkekartongen. Til forskjell fra tidligere foregår denne krimmen i et digitalt univers, sier Fimreite.

TINEs vaffelmysterie

VAFFELMYSTERIET: Fra uke 10 kan man prøve seg på årets påskemysterium i TINEs digitale univers.

Staalesen tror likevel at mange kommer til å bli skuffet over at det nå er slutt for Ulvheims påskemysterier. Men han kommer med en oppmuntring:

– Jeg kan trøste med å si at det ikke er siste gangen man ser noe til Ulf Ulvheim. Han kommer til å dukke opp igjen i en eller annen versjon, avslutter han lurt.

Staalesen og Fimreite møtes til debatt om temaet i Dagsnytt 18 på NRK2, i P2 og Alltid Nyheter kl. 18.

Kulturstrøm

 • Høytlesning viktig for barn

  Forskning gjort under pandemien viser at høytlesning er essensielt for barns språkutvikling, rapporterer Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

  – Jo mer foreldrene leste for barna og jo mindre passiv skjermtid de hadde, jo mer utviklet språket seg. Så lite som 15 minutter høytlesning daglig og mindre passiv skjermtid hadde stor betydning for språkutviklingen hos de minste barna, sier forsker Natalia Kartushina.

 • 22 år gammel debutant fikk Saabye-pris

  Saabye-stipendet gikk til Sunniva Roligheten, som debuterte i fjor med romanen «Når alt er av papir».

  Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,- og det er Christensen selve om velger hvem stipendet går til.

  NRKs anmelder Marta Norheim kalte boka «eit utsøkt stykke kunst».

  Forfatter Sunniva M. Roligheten
  Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss / Cappelen Damm