NRK Meny
Normal

Denne bassen spiller så mørke toner at menneskeører ikke klarer å oppfatte dem

Du hører ikke de aller mørkeste tonene fra denne nesten fire meter høye oktobassen. Du føler dem.

Guro Skumsnes Moe spiller på instrumentet oktobass

VIDEO: Guro Skumsnes Moe demonstrerer oktobassen ved å spille en G på den midterste strengen. Den lave C-en vil ikke være mulig å høre på opptaket, forteller hun.

Som eneste i Norden – og bare en av sju i verden – er musikeren Guro Skumsnes Moe eier av dette beistet av et instrument. Hennes oktobass er tre ganger så stor som en vanlig kontrabass, og spiller toner som knapt nok er registrerbare for mennesker.

Om et par måneder får det Frankfurt-bygde instrumentet sin debut under den sjangeroverskridende festivalen OnlyConnect i Oslo. Her skal hun for kontrastens skyld spille sammen med Ole Henrik Moe, som stiller med verdens minste fiolin – en piccolettofiolin.

Ekstrembass

Når Skumsnes Moe skal spille på instrumentet, må hun stå på en krakk ved siden av instrumentet for å nå opp til spaker som styrer hvilke toner som spilles. Strengene er for tykke og halsen er for høyt opp til at mennesker kan spille på instrumentet som en vanlig ståbass.

Den mørkeste tonen på den trestrengs bassen er en C, en hel oktav under den laveste C-en på et piano. Tonen er også godt over en oktav lavere enn den laveste tonen på en bassgitar (E). Med svingninger på 16 Hz er tonen for lav til å oppfatte for voksne mennesker.

Da NRK skulle filme, var det ingen hensikt i at hun spilte de aller mørkeste tonene på opptaket. De ville uansett ikke blitt oppfattet av mikrofonen på så kort avstand, og alt man ville ha hørt er overtonene, forklarer ekstrembassisten.

– Går inn i bevisstheten

Man hører ikke tonen, den bare går inn i bevisstheten, forklarer Guro Skumsnes Moe, og legger til at lydbølgene er 21 meter lange.

– Hvorfor måtte du skaffe deg dette instrumentet?

– Når man holder på med støyrock og improvisasjon, så søker man ytterpunktene. I kunstmusikksammenheng kan instrumentet utdype enhver sammenheng det er i, sier hun.

Guro Skomsnes Moe med sin oktobass

VIDEO: Se og hør oktobassen i samspill med verdens minste fiolin.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP