Denne bassen spiller så mørke toner at menneskeører ikke klarer å oppfatte dem

Du hører ikke de aller mørkeste tonene fra denne nesten fire meter høye oktobassen. Du føler dem.

Guro Skumsnes Moe spiller på instrumentet oktobass

VIDEO: Guro Skumsnes Moe demonstrerer oktobassen ved å spille en G på den midterste strengen. Den lave C-en vil ikke være mulig å høre på opptaket, forteller hun.

Som eneste i Norden – og bare en av sju i verden – er musikeren Guro Skumsnes Moe eier av dette beistet av et instrument. Hennes oktobass er tre ganger så stor som en vanlig kontrabass, og spiller toner som knapt nok er registrerbare for mennesker.

Om et par måneder får det Frankfurt-bygde instrumentet sin debut under den sjangeroverskridende festivalen OnlyConnect i Oslo. Her skal hun for kontrastens skyld spille sammen med Ole Henrik Moe, som stiller med verdens minste fiolin – en piccolettofiolin.

Ekstrembass

Når Skumsnes Moe skal spille på instrumentet, må hun stå på en krakk ved siden av instrumentet for å nå opp til spaker som styrer hvilke toner som spilles. Strengene er for tykke og halsen er for høyt opp til at mennesker kan spille på instrumentet som en vanlig ståbass.

Den mørkeste tonen på den trestrengs bassen er en C, en hel oktav under den laveste C-en på et piano. Tonen er også godt over en oktav lavere enn den laveste tonen på en bassgitar (E). Med svingninger på 16 Hz er tonen for lav til å oppfatte for voksne mennesker.

Da NRK skulle filme, var det ingen hensikt i at hun spilte de aller mørkeste tonene på opptaket. De ville uansett ikke blitt oppfattet av mikrofonen på så kort avstand, og alt man ville ha hørt er overtonene, forklarer ekstrembassisten.

– Går inn i bevisstheten

Man hører ikke tonen, den bare går inn i bevisstheten, forklarer Guro Skumsnes Moe, og legger til at lydbølgene er 21 meter lange.

– Hvorfor måtte du skaffe deg dette instrumentet?

– Når man holder på med støyrock og improvisasjon, så søker man ytterpunktene. I kunstmusikksammenheng kan instrumentet utdype enhver sammenheng det er i, sier hun.

Guro Skomsnes Moe med sin oktobass

VIDEO: Se og hør oktobassen i samspill med verdens minste fiolin.

Kulturstrøm

 • Ynskjer betalt for teater-strøyming

  Skodespelarforbundet vil ha teater-strømming inn i tariffavtalen med arbeidsgjevarforeninga Spekter. Ny hovudforhandling er neste år. Førebels er det NRK og nyoppstarta Applaus Scene som tilbyr strøyming av teater, skriv Klassekampen. (NTB)

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK