Den ultimate fotballsangen

Det finnes bare én skikkelig god fotballsang. Resten blir gjerne «pompøse til det parodiske», mener Egon Holstad. Han har oppskriften på den perfekte fotball-låta.

Åge Aleksandersen synger på Lerkendal

Åge Aleksandersen laget Rosenborgsangen sammen med Terje Tysland.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Shakira

Shakira har skrevet og fremfører årets offisielle låt for fotball-VM i Sør-Afrika.

Foto: TOBIAS HASE / AFP
Egon Holstad på nærtur på Ringvassøya

Egon Holstad er musikkredaktør i Avisa Nordlys og mener mye om fotballsanger.

Foto: NRK
Liverpool FC, The Kop

På Anfield Road i Liverpool synges «You'll never walk alone» på alle kamper.

Foto: PAUL ELLIS / AP
Iran-Angola, VM 2006

Under VM i fotball i Tyskland i 2006 spilte Iran og Angola uavgjort. Etter den kampen røyk begge lagene ut av mesterskapet. Likevel ble «Stand up for the champions» spilt over høytaleranlegget.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / REUTERS
Manchester Uniteds Rio Ferdinand

Kanskje Manchester Uniteds Rio Ferdiand synger sommerens VM-sang for England?

Foto: SCOTT HEPPELL / AP

VM i fotball i Sør-Afrika nærmer seg, og som en del av oppladinga kom nylig den offisielle VM-låta. Det er den columbianske artisten Shakira som har laget låta, som heter «Africa». Nå får arrangørene kritikk for å ha valgt en utenlandsk artist til å lage den offisielle VM-låta.

I tillegg er ikke alle like fornøyde med at det er Shakira selv som synger den afrikanske delen av sangen - i stedet for en afrikansk artist.

- Skal løfte laget

Men hva er egentlig greia med fotballsanger? Musikkjournalist Egon Holstad har en definisjon på ei god fotball-låt:

- Den skal mane til kamp og understreke at «vi vinner», også skal den ha et artig poeng som er litt fiffig. Den skal gjerne også vise til noe historisk som har skjedd for dette landslaget eller denne klubben. Og på toppen av det hele må gjerne låta løftes opp med et gjestebidrag fra en spiller på det aktuelle laget. Da har man hele guffa samlet! sier Egon Holstad i et intervju med Norgesglasset i NRK P1.

Den aller første fotball-låta ble tatt i bruk allerede på begynnelsen av 1920'tallet.

- En låt som klubben West Ham United i London fortsatt bruker er «Forever blowing bubbles». Opprinnelig ble den ikke skrevet som fotballsang, men ble tatt i bruk til det på slutten av 20-tallet. Den er hentet fra en musikal og er den dag i dag lagets offisielle låt. Fansen står fortsatt og blåser bobler på hjemmekampene.

«You'll never walk alone»

Den aller mest kjente fotball-låta gjennom tidene er trolig «You'll never walk alone», som brukes av Liverpool i England og Celtic i Skottland.

– Den er også fra en musikal og ble aldri skrevet som en fotballsang. Og det er vel kanskje nettopp derfor disse to sangene har overlevd både generasjoner, tidsepoker og musikalske trender, mener Holstad.

– Når låter derimot skrives for å være fotballsanger snakker vi om den mørkeste kjelleren fra den musikalske scenen. Dette er nemlig snakk om det aller, aller verste vi kan finne av musikk.

For selv om offisielle låter spesiallaget av kjente artister slippes til stort sett hvert eneste store mesterskap, lykkes de sjelden med å forene fansen i musikalsk og sportslig harmoni, mener Egon.

- Pompøse til det parodiske

– Det skjer jo aldri! Det er fordi disse låtene er usedvanlig dårlige og pompøse til det parodiske. Når for eksempel Terje Tysland og Åge Aleksandersen går i studio for å lage en skikkelig fin Rosenborg-sang, som gjerne skal være både forenende og gjerne også litt morsom, blir jo resultatet deretter.

Tyskerne er rå på fotballbanen, men når det kommer til musikk har de slitt siden barokken, konstaterer Egon.

- Et av de aller verste eksemplene jeg har hørt var at hver kamp under VM i Tyskland skulle slutte med «Stand up for the champions», basert på Village People-låta «Go west», i en fryktelig versjon med tysk-engelsk aksent.

- Jeg var i Leipzich for å se Iran-Angloa. Kampen endte 1-1 og var siste kamp i denne gruppa. Begge lagene ble slått ut av VM. Jeg satt på tribunene sammen med 35.000 andre og når denne låta da kom over anlegget var det 35.000 tapere på tribunene. Skikkelig tysk smakløshet!

EN god låt

Men helt svart er det likevel ikke, for det har i følge Egon Holstad blitt laget EN offisiell fotball-låt som faktisk fungerer.

- Den eneste skikkelig gode fotball-sangen som ser skrevet for å være det, i hvert fall for et landslag er The Lightning Seeds' «Three Lions (Football’s coming home)» (trykk på linken for å høre sangen), i forbindelse med fotball-EM i 1996. Den synger de fortsatt, og det morsomme er at tyskerne sang også sang den på sine kamper under sist VM, selv om det er Rudie Völler de gjør narr av i sangen.

England har i år ingen offisiell VM-sang, men i følge The Mirror kan det se ut til at den engelske landslagskapteinen Rio Ferdinand og 80-tallsheltene Duran Duran har slått seg sammen for å lage låta som skal følge England under årets mesterskap.

Forsvarskjempen, som skal være kompis med vokalist Simon Le Bon, har blitt kontaktet av Duran Duran for å lansere en ny versjon av låta før han og landslaget flyr til Sør-Afrika.

- Kan bli en hit

Duran Duran skal en gang ha uttalt at de var fristet til å lage en ny versjon av klassikeren dersom England triumferte i VM. Men i mangel på noen annen fersk offisiell VM-låt ønsker bandet nå å gi den ut før sommerens sluttspill.

- Ingen har laget noen skikkelig VM-låt i år og dersom Duran Duran, med sine millioner av fans gjør noe slikt, ville de vært garantert å få en hit, sier en kilde til avisa.

Så gjenstår det å se når VM i Sør-Afrika nærmer seg.

Hvilke fotball-låter liker du? Skriv det her:

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.