NRK Meny
Normal

Thriller i stort format fra Wilson

Robert Wilson avsluttet sin fire-bindsserie om Javier Falcón, politimannen fra Sevilla, for tre år siden med ”Blodets bånd”. Nå er det en action-thriller med forgreninger til terrorisme og organisert kriminalitet som gjelder.

Robert Wilson-portrett

Riktignok er den nye romanen fra Wilsons hånd av en annen sjanger og til dels svært annerledes enn siste Falcón-bok. Det er allikevel likhetstrekk å spore mellom denne nye, ”Den største straffen” og ”Blodets bånd” – sammenhengene virker endog gjennomtenkt.

Inernasjonal kriminalitet og terrorisme

Print
Foto: Trond Torstensen

Der ”Blodets bånd” og forgjengere viser en utvikling fra de tidlige bøkene om Falcón ved å nærme seg internasjonal kriminalitet, mafia og terrorisme, går ”Den største straffen” inn i dette landskap for fulle sirener. Bokas helt, antihelt og hovedperson er Charles Boxer, profesjonell kidnappingsforhandler og tidligere politimann. I det den unge, britisk-portugisiske (og vakre) Alyshia D´Cruz kidnappes på vei hjem fra fest i London, er det faren hennes, mangemilliardæren Francisco D´Cruz, som hyrer Boxer til å forhandle om datterens frigivelse.

Bollywood og gangstervirksomhet

D´Cruz har skaffet seg formuen sin ved å operere mer og mindre kriminelt i grenselandet mellom Europa, Arabia og Asia (les: India/Pakistan/Afghanistan). Han har spilt på mange hester samtidig, blant dem muslimsk og hinduistisk orienterte mafiagrupper. Takket være gode kontakter og et fordelaktig utseende har han også bak seg en storslått karriere i indisk Bollywood-film. I 2012, kort tid før OL i London skal arrangeres, er han tilsynelatende ferdig med det kriminelle. Han er mektig, men skjønner ikke hva som foregår når kidnapperne ikke kommer med et penge-krav. I stedet kommer stadig sterkere antydninger om ”å gjøre det riktige”. Noen vil straffe og styre ham, penger er ikke saken. Det vil si; slik er det helt til to lokale kjeltringer klarer å overta hele kidnappingen. De vil ha penger.

Velskrevet arction

Mens Falcón-bøkene tilhører de mer originale og velskrevne politiromanene vi har sett de senere årene, er ”Den største straffen” en fullformats action-thriller der tempo og antallet handlingselementer er langt høyere. Som sådan er den også svært velskrevet og –redigert. Den forsvarer langt på vei sine 450 sider, samtidig som den gir et interessant og mørkt bilde av så vel internasjonal kriminalitet som terrorisme basert i de betente områdene mellom Pakistan, Afghanistan og India. Action- og det dramatiske nivået er svært høyt og holder vann i massevis.

Forgjeves Falcón-savn

Robert Wilson er en glimrende researcher, det vet vi fra før, og han kan kunsten å få resultatene ned på papiret slik at leseren henger med. Om vi så savner Falcón, miljøet og de dypere personskildringene, er det ikke mye å gjøre med. Om vi i utgangspunktet kan styre oss for action-thrilleren, er også uinteressant. ”Den største straffen” er det vi får fra herr Wilson akkurat nå.