Hopp til innhold

Den store reisen - Episode 8

De norske familiene har vært hos stammene i snart to av de tre ukene de skal være der. Det er på tide å introdusere det lokale vertskapet for noen norske aktiviteter.

Øystein og Isak Alsos
Foto: STRIX / NRK

Se episode 8 her!

I kveldens episode får stammene en prøvesmak på norsk kultur i det familiene trekker fram ulike hjemlige remedier de har hatt med seg på reisen.

I Indonesia blir ørene til mentawaiene store når Øystein og Isak fremfører norsk rock på elektrisk anlegg.

Dessuten lærer Alsos-gutta å bruke mentawaienes pil og bue, noe som viser seg å by på uventede utfordringer. Etter litt trening bærer det ut på apejakt i de indonesiske regnskogene.

Golf i Namibia

Reidar lærer Himbaene golf

Foto: NRK

I Namibia får Reidar hjelp av stammen til å bygge en hytte til seg og familien. Karin blir introdusert for en viktig kvinne-aktivitet i leiren, men hun er ikke snauere enn at hun selv lærer bort en av sine kunster.

Reidar får endelig muligheten til å introdusere himbaene for sin favorittsport, golf.

Christin og Pål Prøis

Jungelteater

Foto: STRIX / NRK

I Ecuador holder familien Prøis på å drukne i sitt eget rot, siden de har med seg så mange kofferter med klær og det er liten plass.

Jentene i Prøisfamilien setter i gang med å flette kurver til å ha noen av klærne sine i, men de erfarer fort at det ligger mye arbeid bak en enkelt kurv.

På kveldstid setter Pål og Christin i gang med teater, noe som gir uventede reaksjoner.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober