Hopp til innhold

Den store reisen - Episode 6

De norske familiene har vært en god stund hos hver sin stamme, og blir stadig mer fortrolige med tilværelsen. Vennskapsbåndene har blitt sterke.

Reidar finner vann
Foto: Strix / NRK

Nå begynner familiene å bli mer delaktige i alle de daglige gjøremålene som tilfaller menn og kvinner i stammen. Nordmennene merker i større grad at stammene har et stort arbeid med å skaffe mat og andre nødvendigheter til folk og fe.

Familien Alsos bygger kano

Alle mann i arbeid!

Foto: Strix / NRK

I Indonesia sliper mentawaiene øksene sine og tar med seg Alsos-guttene ut i skogen. De tror de skal være med ut for å hugge ved, men det viser seg raskt at det er noe ganske annet mentawaiene har i tankene.

I Namibia begynner vannkildene til himbaene å tørke ut. Det er mennenes oppgave å sørge for vannforsyningene. Reidar har på sin side en egen teori på hvordan himbaene skal finne vann og introduserer konseptet ønskekvist. Det har himbaene aldri sett før.

I Ecuador får Christin nye oppgaver å bryne seg på. Når en av jegerne i stammen kommer tilbake fra jakt med en ape, blir det Christin sin oppgave å partere apen, til mye skrik og skrål fra døtrene i Prøis-familien. Christin selv er heller ikke videre positivt innstilt.

SE: Episode 6 i nett-TV!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober