Hopp til innhold

Den store reisen - Episode 11

Vennskapsbånd har blitt knyttet, og det er ikke like lett for alle å si farvel. Det blir en gripende avskjed for alle familiene når de vender det primitive stammelivet ryggen for å reise hjem.

Den store reisen-deltagere
Foto: Strix / NRK

Den store reisen - episode 11

Med elvebåt i Indonesia

Lang vei hjem fra Indonesia...

Foto: Strix / NRK

I Namibia tar familien Berg avskjed med stammen. Det har vær tre opplevelsesrike uker hos Himbaene, og de har kommet svært nær mange av dem. Det blir derfor en tung avskjed, både for familien Berg og for Himba-stammen, særlig for en av stammeguttene.

I Indonesia reiser familien Alsos fra Mentawaiene, og setter kursen hjem mot Norge. Også her har det blitt knyttet sterke vennskapsbånd, og det er vanskelig både for familien og Mentawaistammen å ta farvel.

I Ecuador er tiden kommet for familien Prøis til å ta farvel med Waoraniene. Alle sammen har blitt nært knyttet til hverandre den tiden Familien fra Norge har vært på besøk. Avskjeden blir svært vanskelig for flere.

På veien hjem venter ennå en overraskelse. Den står i sterk kontrast til det enkle livet familiene har levd hos stammene. Se hvordan familien takler reisen tilbake til sivilisasjonen i den nest siste episoden.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober