NRK Meny
Normal

Den skumle mobilen

Kugalskap, alzheimer og astma. Dette er noen av sykdommene som vi har blitt advart mot at mobilen kan føre til.

Mobilbruk
Foto: (Illustrasjonsfoto) Colour Box

Hør alle advarslene her: Mobiltelefon og advarsler

Jo mer vi bruker mobil, jo fler advarsler ser det ut til at det kommer om hva mobilbruk kan gjøre mot helsa. Men har rådene som kom for noen år siden overlevd senere forskning?

Skriver om det farlige

Lars Klæboe er forsker ved Statens Strålevern. Han har også skrevet doktorgrad om mobilbruk og hjernesvulst. Gjennom arbeidet sitt har han sett mange ulike advarsler mot mobilbruk.

- Et alarmerende funn blir slått stort opp, men oppfølgingsstudiene som ikke finner noen ting, forsvinner i stillhet, sier han.

Klæboe mener altså mener at mediene er flinkere til å skrive om mulige farlige sammenhenger, enn om forskningen som kommer senere.

Kreft i øyet

- For eksempel ble det i 2001 skrevet om at mobilbruk ga kreft i øyet. Men senere kom det en undersøkelse som avkreftet dette, forteller han.

Det har også blitt påstått at mobilbruk kan gi kugalskap, alzheimer, astma og at det kan føre til senilitet. I tillegg har det vært hevdet at mobilbruk i tog er farlig. Dette er mulige sammenhenger, som i følge Klæboe, senere er blitt avkreftet.

Føre var

Men selv om mange av de påståtte sammenhengene mellom mobilbruk og ikke stemmer, anbefaler Statens Strålevern likevel om å ta noen forholdsregler - som bruk av handsfree, for å forhindre en mulig sammenheng mellom mobilbruk og hjernesvulst.

- Vi anbefaler en føre var-holdning på det. Blant annet fordi det er så enkelt å bruke handsfree, sier Lars Klæboe

Norgesglasset NRK P1