Rakk bankbussen før den stengte

Et filmteam ble med den siste bankbussen rundt i bygdene. Nå står hjulene stille også i Luster, der folk elsket å bruke bank i buss.

Video nsps_upload_2010_1_27_14_26_39_546.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Den siste bankbussen før den måtte kaste inn hånkleet. (Fra filmen '«Bankbussen»)

En gang rullet det 15 bankfiliarer på hjul rundt i landet, men i mars 2008 måtte sjåfør Kåre Hauge parkere den siste bankbussen for godt, fordi Luster Sparebank ville skifte gir.

Bokbuss , jussbuss, teaterbåt, røystebåt og annen mobil service kjenner mange til, men færre har kanskje hørt om bank i buss? Slik fungerer den i alle fall:

Du setter inn penger, hever sjekker, overfører beløp og oppretter kontorer - akkurat som i en vanlig bank. I tillegg kan det godt hende mannen bak skranken tar seg tid til en prat, før han kjører bussen og kassebeholdningen videre til neste bygd.

Kåre Hauge kjører bankbuss

Kåre Hauge har trofast skjøttet jobben som bankfunksjonær ombord i bussen gjennom Sogn og Fjordane.

Foto: Speranza Film

Ikke noe hvelv i bussen

I Fjaler, Lom og Sjåk gikk det bankbusser på 1970-0g 80-tallet. I Luster i Sogn- og Fjordane kjørte Kåre Hauge rundt til alle bygdene i kommunen, men:

- En stund kjørte vi hver dag i uka, og spesielt i Jostedalen var det mange stopp. Noen steder kunne oppholdet vare et kvarter, andre steder et par timer, alt etter antallet kunder, sier Kåre Hauge til nrk.no.

Den avtroppede bussbankfunksjonæren forteller at han aldri opplevde ran.

- Slikt skulle jeg ikke snakke så høyt om kanskje, men vi hadde ikke hvelv i bussen. Likevel sikret vi oss på vår egen måte. Pengene var låst ned og de var ikke lette å oppdage - men det var heller ikke snakk om så store summer av gangen, og alt ble punchet inn ved hovedkontoret i Luster når jeg kom tilbake fra rundtturene, sier Kåre Hauge.

Video nsps_upload_2010_1_27_15_57_6_552.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bankbussen hadde både rolige og travle dager i Luster.

Savner bankbussen

I Luster er mange av innbyggerne svært fornøyd med denne måten å heve sjekker og gjennomføre transaksjoner på.

Et dokumentarfilmteam ble med Kåre Hauge i tjenesten rundt i bygdene, der begreper som «tidsklemme» og «nettbank» ikke er synes å ha noen betydning.

- Jeg få nesten tårer i øynene når jeg tenker på at dette er siste dagen, jeg kommer til å savne bankbussen veldig, sier en av de faste kundene.

Fenomenet bank i buss ble opprettet for første gang i 1967, og i Luster i Sogn- og Fjordane har bankbussen vært på veien i 40 år.

- Den har vært god å ha for mange over 80 og 90 år. For dem har bankbussen vært god å ha som noe fast å gå til, sier Kåre Hauge.

Bankbussen frontalt

Den siste bankbussen i Norge. (2008)

Foto: Speranza Film

Kulturstrøm

 • Kulturministeren tipser om serier

  Kulturminister Trine Skei Grande besøkte denne uka Filmpolitiets podkast «Serietips» og deler sine seriefavoritter. Hun slår også et slag for dårlige serier.

  Legger frem Mediemelding
  Foto: Shad Madian / NRK
 • Staten har ansvar for Tinnosbanen

  Riksantikvaren meiner Bane Nor har eit ansvar for at Tinnosbanen blir sett i køyrbar stand for tog igjen. Jernbanedirektorat har rekna ut at det vil koste 300–500 millionar kroner å ruste opp Tinnosbanen som ein museumsbane for turisttog.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Gjev designpris til «Vindskip»

  Det tyske designrådet har tildelt en internasjonal pris til designet av «Vindskip». Båten reduserer klimagass og er tenkt som miljøvennlig frakteskip for biler. Gründeren Terje Lade fra Ålesund mottar prisen i Frankfurt 7. februar.

  Terje Lade har vunnet internasjonal designpris for Vindskip
  Foto: Lade AS