Hopp til innhold
Anmeldelse

Den mørke materien

Philip Pullmans trilogi «Den mørke materien» får Anne Cathrine Straume til å hente frem superlativene.

Forfatter Philip Pullman og omslaget til en av hans bøker, «En kikkert av rav».
Foto: Matt Dunham
Bok

«Den mørke materien»

Philip Pullman

Oversatt av Torstein Bugge Høverstad

Fantasy

1995-2000

Sjelden har jeg ventet i større spenning på en bok enn på det tredje bindet av Philip Pullmans trilogi «Den mørke materien». Det er tre år siden den forrige boken kom, men nå, med det tredje bindet, er hele trilogien ute på nytt. Forfatteren, Philip Pullman, fikk som første ungdomsbokforfatter gjennom tidene den prestisjetunge Whitbread-prisen for bøkene, som har solgt i mer enn 4 millioner eksemplarer verden over.

Barn forsvinner

Jentungen Lyra vokser opp blant gamle vitenskapsmenn på Jordan-kollegiet i Oxford. Foreldrene er forskere, men de har skilt lag, og står nå på hver sin side i en bitter strid om jordens opprinnelse og universets beskaffenhet. Lyra utvikler seg til en villkatt, hun leker heller med gateguttene enn å gjøre lekser, men en dag må hun ta et valg.

Stadig flere barn forsvinner nemlig fra fattigkvarterene i byen. Ryktene går om at de blir tatt med til det høye nord, der de er offer for grusomme eksperimenter. Når så Lyras bestevenn Roger blir borte, reiser Lyra nordover for å lete etter ham.

En reise mot kunnskap

Det blir begynnelsen på en reise til Svalbard, en reise som fører videre inn i andre verdener, ned i de dødes rike, og ut til en verden der voksenlivet venter. Universets skjebne hviler på barnas skuldre, det er Lyra som må velge rett.

Underveis får hun hjelp av vitenskapsmenn og isbjørner, av hekser og engler. Det er nemlig et voldsomt kosmisk drama Philip Pullman gir oss, et flettverk der filosofi, vitenskap og religion spiller med. Handlingen er dramatisk som i en thriller, med stadige spenningstopper, men her er også klassiske elementer fra den gode barneboken med, som kampen mellom det onde og det gode, betydningen av vennskap, søken etter identitet og kravet om å ta ansvarlige valg. Bøkene stiller spørsmål ved dogmer og uttalte sannheter, og åpner for helt nye måter å tenke sammenhenger og mening på.

Sitrende spenning

«Den mørke materien» er bøker som kan få enhver norsk jente og gutt til å sitte oppslukt juleferien gjennom. Men dette er ikke litteratur for nybegynnere. Språket er avansert, fylt av filosofiske og vitenskapelige begreper. Her har Torstein Bugge Høverstad gjort en stor jobb med den norske oversettelsen.

Trilogien er den ideelle julegave til lesehester fra 12 år og oppover. Og skulle du ha en 10 åring, som ikke er så lesekyndig enda, kan dere jo begynne å lese boken sammen. Det er bare å glede seg!