NRK Meny
Normal

Den man elsker

Vi kan gå på kino og få et forhold til psykologien bak vold i familien familievold. Filmen er så nyansert at det provoserer. Den stiller noen av de spørsmålene som vi ikke bør stille. ”Den man elsker” er stinn av innhold.

Sofia Ledarp som Lena og Jonas Karlsson som Hannes i Den man elsker.

Sofia Ledarp som Lena og Jonas Karlsson som Hannes i Den man elsker.

Foto: Filmweb

5 stjerner

”Den man elsker”, er tittelen. Den man elsker, slår man, fortsetter vi inni oss. Filmen er provoserende nyanserik om vold i familien. Den tenker forbudte tanker og stiller vanskelige spørsmål som ikke har svar.

Fra filmen Den man elsker

Rolf Lassgård som Alf, og Sofia Ledarp som Lena.

Foto: Filmweb

Kan man elske den som slår?

Det er troverdig fortalt. Forfatteren Kim Fupz Aakeson og regissøren Åke Sandgren viser oss en ganske fullstendig historie om en som ble slått, og noe mer fragmentarisk om han som slo. Filmen begynner når forholdene er avdekket og menn som slår soner fengselsstraff og møtes i terapigruppe. De får vite at de ikke kan helbredes, men at de kan lære å beherske de mørke kreftene.

Bildebevis

Venninnene til Lena fotograferte henne en gang ansiktet var forslått til det ugjenkjennelige. De skal hun se på hvis Hannes noen gang kommer tilbake og ber om forlatelse.

Nå går det fint for henne. Røntgenbilder av hodet hennes ser ut som en boksers. Hun svimler en del. Men hun har fått et godt liv med en god mann, de deler både arbeid, kjøkken og seng, og har mye å gi i alle forhold. Men det skjer noe når eksen slipper ut og hun ser ham sitte på en kaffebar over gaten.

(Teksten fortsetter under bildet)

Fra filmen Den man elsker

Den man elsker.

Foto: Filmweb

Hviler på Ledarps skuldre

Spillet er bemerkelsesverdig. Sofia Ledarp har alle stemninger under huden. Den lykkelige, den lidende, den lengtende, den tvilende. Hun er teaterutdannet og har spilt mer på scene enn i film, men de siste par årene har karrieren tatt litt av i begge medier. Hun er 34 år.

Regissøren Åke Sandgren lar filmen hvile på hennes skuldre. Intruktøren Åke Sandgren har satt henne i stand til å tåle vekten.

Kulturstrøm

  • Bergman-året i Cannes

    Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

    Ingmar Bergman
    Foto: - / AFP
  • Skeptisk til bok i butikk

    Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.