NRK Meny
Normal

Den lille havfrue utsatt for hærverk – igjen

Bronsestatuen i Københavns havn er ikke lenger bronsefarget.

Den lille havfrue utsatt for hærverk – igjen. Bronsestatuen i 
Københavns havn er nå rød.

HÆRVERK (se video): Ukjente gjerningsmenn har malt en av Danmarks største turistattraksjoner rød.

En av Danmarks største turistattraksjoner, Den lille havfrue, har blitt utsatt for hærverk. Havfruens hode og store deler av kroppen har blitt malt rød, skriver Ekstra Bladet.

– Jeg kan si så mye som at hun i hvert fall ikke er bronsefarget lenger. Det var faktisk Ekstra Bladet som ringte og anmeldte det. Så vi kjører ut tid, og Den lille havfrue er ganske riktig malt rød, sier vaktsjef Thomas Tarpgaard i politiet i København til Ritzau.

Laster Twitter-innhold

I tillegg til rødmalingen har de ukjente gjerningsmennene malt en tekst som må oppfattes som et politisk budskap: «Danmark defend the whales of the Faroe Islands» (Danmark, beskytt Færøyenes hvaler).

Den lille havfruen

Den lille havfrue har blitt utsatt for hærverk flere ganger tidligere. I 1998 mistet hun hodet, som var forsvunnet i tre dager før det kom til rette igjen.

Foto: Wilmann Thomas / NTB scanpix

Teksten sikter trolig til den årlige tradisjonen på Færøyene, der hundrevis av grindhval blir slaktet. I henhold til Hjemmestyreloven av 1948 er Færøyene «et selvstyrt folkesamfunn i det danske riket». Tradisjonen med å drive hvalfangst som i vikingtiden har møtt oppmerksomhet og motstand verden over.

Det er langt ifra den første gangen den Lille havfrue har blitt utsatt for hærverk. 1964 ble statuen halshugget første gang. Den ene armen ble sagd av i 1984. I 1998 var det igjen hodet som sto for tur, da det ble kappet av av ukjente menn. Hodet ble først funnet igjen tre dager senere.

I 2003 ble figuren, som er basert på den danske dikteren H. C. Andersens eventyr fra 1837, sprengt av sokkelen og revet ned i sjøen. Skulpturen ble laget av skulptøren Edvard Eriksen i 1913.

På Færøyene driver de hvalfangst som på vikingtiden. De opprører mange.

VIDEO: Se den tradisjonelle grindhvalfangsten på Færøyene i 2014.

Flere kulturnyheter