NRK Meny
Normal

Den lille havfrue utsatt for hærverk – igjen

Bronsestatuen i Københavns havn er ikke lenger bronsefarget.

Den lille havfrue utsatt for hærverk – igjen. Bronsestatuen i 
Københavns havn er nå rød.

HÆRVERK (se video): Ukjente gjerningsmenn har malt en av Danmarks største turistattraksjoner rød.

En av Danmarks største turistattraksjoner, Den lille havfrue, har blitt utsatt for hærverk. Havfruens hode og store deler av kroppen har blitt malt rød, skriver Ekstra Bladet.

– Jeg kan si så mye som at hun i hvert fall ikke er bronsefarget lenger. Det var faktisk Ekstra Bladet som ringte og anmeldte det. Så vi kjører ut tid, og Den lille havfrue er ganske riktig malt rød, sier vaktsjef Thomas Tarpgaard i politiet i København til Ritzau.

Laster Twitter-innhold

I tillegg til rødmalingen har de ukjente gjerningsmennene malt en tekst som må oppfattes som et politisk budskap: «Danmark defend the whales of the Faroe Islands» (Danmark, beskytt Færøyenes hvaler).

Den lille havfruen

Den lille havfrue har blitt utsatt for hærverk flere ganger tidligere. I 1998 mistet hun hodet, som var forsvunnet i tre dager før det kom til rette igjen.

Foto: Wilmann Thomas / NTB scanpix

Teksten sikter trolig til den årlige tradisjonen på Færøyene, der hundrevis av grindhval blir slaktet. I henhold til Hjemmestyreloven av 1948 er Færøyene «et selvstyrt folkesamfunn i det danske riket». Tradisjonen med å drive hvalfangst som i vikingtiden har møtt oppmerksomhet og motstand verden over.

Det er langt ifra den første gangen den Lille havfrue har blitt utsatt for hærverk. 1964 ble statuen halshugget første gang. Den ene armen ble sagd av i 1984. I 1998 var det igjen hodet som sto for tur, da det ble kappet av av ukjente menn. Hodet ble først funnet igjen tre dager senere.

I 2003 ble figuren, som er basert på den danske dikteren H. C. Andersens eventyr fra 1837, sprengt av sokkelen og revet ned i sjøen. Skulpturen ble laget av skulptøren Edvard Eriksen i 1913.

På Færøyene driver de hvalfangst som på vikingtiden. De opprører mange.

VIDEO: Se den tradisjonelle grindhvalfangsten på Færøyene i 2014.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.

 • Vil bli kvitt villsvinet

  Det er politisk enighet om at villsvinet er uønsket i norsk natur. Det skriver Nationen. SVs Karin andersen sier at villsvinet er en fremmed art i norsk natur som skal bekjempes. FRPs Morten Ørsahl Johansen oppforder til intensiv jakt hele året.

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix