Hopp til innhold

Den lille havfrue utsatt for hærverk – igjen

Bronsestatuen i Københavns havn er ikke lenger bronsefarget.

Den lille havfrue utsatt for hærverk – igjen. Bronsestatuen i 
Københavns havn er nå rød.

HÆRVERK (se video): Ukjente gjerningsmenn har malt en av Danmarks største turistattraksjoner rød.

En av Danmarks største turistattraksjoner, Den lille havfrue, har blitt utsatt for hærverk. Havfruens hode og store deler av kroppen har blitt malt rød, skriver Ekstra Bladet.

– Jeg kan si så mye som at hun i hvert fall ikke er bronsefarget lenger. Det var faktisk Ekstra Bladet som ringte og anmeldte det. Så vi kjører ut tid, og Den lille havfrue er ganske riktig malt rød, sier vaktsjef Thomas Tarpgaard i politiet i København til Ritzau.

Laster Twitter-innhold

I tillegg til rødmalingen har de ukjente gjerningsmennene malt en tekst som må oppfattes som et politisk budskap: «Danmark defend the whales of the Faroe Islands» (Danmark, beskytt Færøyenes hvaler).

Den lille havfruen

Den lille havfrue har blitt utsatt for hærverk flere ganger tidligere. I 1998 mistet hun hodet, som var forsvunnet i tre dager før det kom til rette igjen.

Foto: Wilmann Thomas / NTB scanpix

Teksten sikter trolig til den årlige tradisjonen på Færøyene, der hundrevis av grindhval blir slaktet. I henhold til Hjemmestyreloven av 1948 er Færøyene «et selvstyrt folkesamfunn i det danske riket». Tradisjonen med å drive hvalfangst som i vikingtiden har møtt oppmerksomhet og motstand verden over.

Det er langt ifra den første gangen den Lille havfrue har blitt utsatt for hærverk. 1964 ble statuen halshugget første gang. Den ene armen ble sagd av i 1984. I 1998 var det igjen hodet som sto for tur, da det ble kappet av av ukjente menn. Hodet ble først funnet igjen tre dager senere.

I 2003 ble figuren, som er basert på den danske dikteren H. C. Andersens eventyr fra 1837, sprengt av sokkelen og revet ned i sjøen. Skulpturen ble laget av skulptøren Edvard Eriksen i 1913.

På Færøyene driver de hvalfangst som på vikingtiden. De opprører mange.

VIDEO: Se den tradisjonelle grindhvalfangsten på Færøyene i 2014.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober