NRK Meny
Normal

Den frie vilje

I kveld åpner Berlinfestivalen, I morgen kveld er det norgespremiere for en av fjorårets vinnerfilmer, "Den frie vilje", som fikk en sølvbjørn.

Den frie vilje
Foto: Arthaus

 

5 stjerner

 

”Den frie vilje” har fått mye oppmerksomhet fordi en voldtekt ser virkelig ut.

Vi kjenner hvor vondt det er. Men voldtekten er bare utgangspunktet. Filmen handler om soning, forsoning og rehabilitering. Etter fengselsoppholdet skal han som voldtok, bli en av oss igjen. Han skal helst bli akseptert av oss også. Den prosessen er også smertefull, selv for oss, men den er mest spennende.

Virkelig

I ”Den frie vilje” er den spesielt spennende fordi alt ser virkelig ut.

Regissøren Matthias Glasner tok kamera selv. Det var bare han, lydmannen, assistenten og skuespillerne til stede da de vanskelige scenene ble tatt opp. Når det er på det vanskeligste spilles Ave Maria på radioen.

Voldteksmannen møter en tolerant arbeidsgiver og synes det går fremover. Det synes vi også. Utfordringen kommer når sjefens kuede datter blir forelsket i den nye medarbeideren.

Matthias Glasner tar ikke stilling til om rehabilitering er mulig, eller om ting kan skje slik det skjer her. Men han utfordrer oss til å se menneskene. Alle menneskene. Hele tiden. Uansett hva de gjør. Det er derfor han synes vi skal komme ubekvemt nær dem.

Seks års arbeid

Skuespillerne er bemerkelsesverdige. Jürgen Vogel fikk sølvbjørn på fjorårets festival i Berlin, ikke for beste mannlige hovedrolle, men for sitt totale kunstneriske bidrag. Han var med på å skrive manus og han er en av filmens fire produsenter. Han etablerte produksjonsselskapet Schwarzweiss sammen med regissøren for en del år siden. De forberedte ”Der freie Wille” – ”Den frie viljen” i seks år. Det tok mye tid å finne arbeidsformen som skulle til for at filmen skulle være i situasjonen, og ikke bare forestille den.

Fortjener sin lengde

Matthias Glasner er 42 år og en av de erfarne i den nye og vellykkede generasjonen av tyske filmskapere. Han har vært opptatt av seksuelle ekstremiteter i korte og lengre filmer før også. Hver gang med fintfølelse. Jürgen Vogel har vært medforfatter, medprodusent og skuespiller i de viktigste.

Det er god kjemi i det teamet.

Filmen varer i 2 timer og 43 minutter. Altfor mange filmer varer så lenge for tiden. Denne er blant de få som oppleves kortere.