Hopp til innhold

Den frie vilje

I kveld åpner Berlinfestivalen, I morgen kveld er det norgespremiere for en av fjorårets vinnerfilmer, "Den frie vilje", som fikk en sølvbjørn.

Den frie vilje
Foto: Arthaus

 

5 stjerner

 

”Den frie vilje” har fått mye oppmerksomhet fordi en voldtekt ser virkelig ut.

Vi kjenner hvor vondt det er. Men voldtekten er bare utgangspunktet. Filmen handler om soning, forsoning og rehabilitering. Etter fengselsoppholdet skal han som voldtok, bli en av oss igjen. Han skal helst bli akseptert av oss også. Den prosessen er også smertefull, selv for oss, men den er mest spennende.

Virkelig

I ”Den frie vilje” er den spesielt spennende fordi alt ser virkelig ut.

Regissøren Matthias Glasner tok kamera selv. Det var bare han, lydmannen, assistenten og skuespillerne til stede da de vanskelige scenene ble tatt opp. Når det er på det vanskeligste spilles Ave Maria på radioen.

Voldteksmannen møter en tolerant arbeidsgiver og synes det går fremover. Det synes vi også. Utfordringen kommer når sjefens kuede datter blir forelsket i den nye medarbeideren.

Matthias Glasner tar ikke stilling til om rehabilitering er mulig, eller om ting kan skje slik det skjer her. Men han utfordrer oss til å se menneskene. Alle menneskene. Hele tiden. Uansett hva de gjør. Det er derfor han synes vi skal komme ubekvemt nær dem.

Seks års arbeid

Skuespillerne er bemerkelsesverdige. Jürgen Vogel fikk sølvbjørn på fjorårets festival i Berlin, ikke for beste mannlige hovedrolle, men for sitt totale kunstneriske bidrag. Han var med på å skrive manus og han er en av filmens fire produsenter. Han etablerte produksjonsselskapet Schwarzweiss sammen med regissøren for en del år siden. De forberedte ”Der freie Wille” – ”Den frie viljen” i seks år. Det tok mye tid å finne arbeidsformen som skulle til for at filmen skulle være i situasjonen, og ikke bare forestille den.

Fortjener sin lengde

Matthias Glasner er 42 år og en av de erfarne i den nye og vellykkede generasjonen av tyske filmskapere. Han har vært opptatt av seksuelle ekstremiteter i korte og lengre filmer før også. Hver gang med fintfølelse. Jürgen Vogel har vært medforfatter, medprodusent og skuespiller i de viktigste.

Det er god kjemi i det teamet.

Filmen varer i 2 timer og 43 minutter. Altfor mange filmer varer så lenge for tiden. Denne er blant de få som oppleves kortere.

 

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad