Hopp til innhold

Den forsmådde elsker

Alkibiades: Faller på knær og tilber Sokrates som en kåt puddel. Hvor ble det av verdigheten til den store krigeren?

Alkibiades legger seg flat for Sokrates: - Jeg klarer ikke å motstå ham, jeg vil løpe vekk fra ham - men holder ikke ut å være borte fra ham. Alkibiades gir uttrykk for alle de følelser som den forsmådde elskeren har. Alkibiades var vakker, sjarmerende, en kjent politiker og en berømt general, men når han møter Sokrates blir han helt ør.

Hør: Studio Sokrates om Gjestebudet i Athen og Lester Young (del 2)

Marsyas

var en gresk gud som holdt seg i følget til Dionysos. Små skulpturer av ham ble laget på en slik måte at de fungerte som et skap, eller en liten beholder som kunne skjule noe annet inni seg. Slik ser Alkibiades på Sokrates, som en Marsyas-skulptur med et grimt ytre, men med en perle inni. Og slik vil tilskueren til den

Alkibiades sammenligner Sokrates med satyren: Et grimt ytre - men en perle i sjelen

forsmådde elsker oppleve sjalusien til den forsmådde. Han ser noe uendelig vakkert og attråverdig i sin lengsels objekt. Noe som vi andre er avskåret fra å oppdage.

Edvard Munch

maktet å male dette i flere av sine bilder. Helt klart i bildet Sjalusi, der han maler sin polske venn som et lite grønt ansikt i venstre hjørne av et bilde som viser et par som kysser i skogbrynet - men også i Livets Dans som du ser til venstre her. Jeg tenker meg at vi har med en ur-følelse som har besatt og fascinert osstobente skapninger uten fjær siden tidenes morgen. Hva tror du? Fortell Studio Sokrates hva du mener.

Den forsmådde elsker - en del av Livets dans (Munch)

Lester

klarte å gi uttrykk for følelser på saksofonen sin. -Det er viktig å lære seg tekstene til de melodiene man spiller, mente han - og det er viktig at man forteller en historie når man har solo. Selv ble han knekket i 1944 - da fant amerikanerne ut at de ville ha Lester Young inn i den amerikanske hær, hvilket var en like genial ide som å finne opp atombomben.Lester ble arrestert, idømt fem års fengsel, men slapp ut etter fem måneder: En knekket mann. Du finner mer stoff om Lester Young dersom du besøker hjemmesidene til det amerikanske jazztidsskriftet Down Beat. Adressen finner du øverst til høyre på denne siden.

Musikken:

1:

Tittel : ALL OF ME

Kompon. : MARKS, GERALD (USA)

Tekstf. : SIMONS, SEYMOUR (USA)

Utøver : HOLIDAY, BILLIE (USA) (VOK) + COLLINS (TROMPET) + JOHNAKINS + BAREFIELD (ALTSAXOFON) + YOUNG (TENORSAXOFON) + HEYWOOD(KLAVER) + COLLINS (GITAR) + STURGIS (BASS) + CLARKE(TROMMER)

Språk : ENG

Genre : JAZZ SWING

Besetn. : VOK KVINNE + INSTR

Innspilt: 19410321 Utgitt: 1991 Spor: 0016 Tid: 0259

Platetit: THE LEGACY 1933- 1958 - DISC 3

Merke-nr: COLUMBIA / LEGACY C3K 47724 (PL. 3 AV 3)

Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1940

2:

Tittel : THESE FOOLISH THINGS (REMIND ME OF YOU)

Kompon. : STRACHEY, JACK + LINK, HARRY (USA)

Utøver : YOUNG, LESTER QUINTET (USA)

Genre : JAZZ SWING

Besetn. : KVINTETT

Innspilt: 1945 Utgitt: 1996 Spor: 0002 Tid: 0309

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: SOPHISTICATED SWING PRESENTERT AV LEIF "SMOKERINGS" ANDERSON & KNUT BORGE

Merke-nr: BARE BRA BBCD 2005 (DOB.ALB, PL.2)

Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1940

Studio Sokrates om Lester Young og Platons Symposion, 23. mars 2002

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober