Den fødte fest-førstedame

Dolley Dandridge Payne Todd Madison var nok den førstedamen som lagde mest fest på Det Hvite Hus, og det ble hun elsket for.

Mynt med bilde av Dolley Madison
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Hun var førstedame på det første innsettelsesballet i Washington DC. En slags reserve-førstedame var hun for president Thomas Jefferson som var enkemann, før hun ble presidentfrue selv. Hun var gift to ganger, fikk to sønner, den ene av dem døde. Hun var oppdradd som kveker, og var i slekt med George Washington.

Mest populær

Dolley Dandridge Payne Todd Madison var USAs fjerde førstedame, og fremdeles anses hun som en av de mest populære førstedamer i USA.

Enke som 25-åring

Da Dolley Payne Todd traff James Madison var hun en enke på 25 år med en sønn. Den første mannen og sønnen var døde i en gul feber-epidemi.

James Madison var en stuttvokst herre, med et stort politisk talent. Han var 17 år eldre enn henne, men det sies at tiltrekningen mellom disse to var umiddelbar, og at den holdt seg sterk til han døde i 1836.

Dolley hadde blå øyne, svarte krøller, og en høyt utviklet sosial intelligens. Den skulle hun får god bruk for!

Lykkebringer

Vin
Foto: ScanStockPhoto

Dolley var virkelig president James Madisons lykkebringende amulett. Han nøt godt av hennes sjarm og talenter som vertinne alt fra 1801, da han ble utenriksminister i regjeringen til Thomas Jefferson. President Jefferson var enkemann, og valgte å bruke Dolley som fungerende førstedame.

Da James og Dolley Madison ble presidentpar i 1809 kjente altså Dolley Det Hvite Hus godt allerede, og hun var vertinne på det aller første innsettelsesballet. Årene fra 1809 til 1817 ble en sosial tid i det Hvite Hus.

Motedronning

Dolley Madison var altså oppdradd som kveker, men da hun giftet seg med James Madison., droppet hun de enkle kvekerklærne, og ble en "fashion-babe".

Hun bestilte siste mote fra Europa, og hadde en forkjærlighet for turbaner med fjær.

Mye jobb

Presidentfrue Dolley Madison var ikke bare en selskapsløve, hun tok sine oppgaver som førstedame alvorlig. Hun så det for eksempel som sin plikt å besøke alle fruene som flyttet med sine politikermenn til hovedstaden.

Det var litt av en jobb. Det var faktisk så mye jobb at ingen førstedame har maktet å gjøre det etter henne. Men Dolley gledet mange hjem i Washington DC i sin tid, og hennes sosiale kapasitet må ha vært enorm.

Reddet kunsten

Det Hvite Hus brant i 1812, det var den britiske hæren som angrep. Dolley Madison, som hadde brukte mye tid på å innrede presidentboligen, sørget for at mange ting ble reddet ut. Blant annet et portrett av George Washington, som måtte skjæres ut av rammen, siden den var skrudd fast til veggen.

Da presidentparet kom tilbake til hovedstaden, hold Dolley det sosiale livet oppe der i byen i en midlertidig presidentbolig. Hennes humør og energi var uslitelig.

Politisk smart dame

Dolley Madison hadde politisk teft, og visste hvordan hun skulle behandle både sin manns tilhengere og motstandere på riktig måte, for å få dem til å føle seg verdsatt.

Hun var den eneste kvinne på den tiden, også etter sin tid som førstedame, som fikk lov til å sitte i Kongressen som publikum, og var nok en viktig årsak til at president Madison satt i to perioder.

Var også en mor

Amerikanske dollar
Foto: LEE JIN-MAN / AP

Men førstedamen var også mor, og hennes eneste sønn Payne, fra første ekteskap, brakte henne mye bekymring. Han var en gambler, og skulle sette moren sin i bunnløs gjeld flere ganger. Det stakkars, kjærlige moderhjerte fikk sannelig lide mange ganger!

Evig gambler

Sønnen var og ble en evig gambler, og med gamblerens manglende skrupler spilte han moren sin fra gård og grunn etter at hun ble enke i 1836.

Men Dolley Madison var elsket og respektert av mange, og to ganger donerte Kongressen henne penger for at hun skulle klare seg. Den siste gangen med en klausul om at de skulle plasseres slik at sønnen ikke kunne få tak i dem.

Kasino
Foto: KIN CHEUNG / AP

Ble en gammel dame

Dolley Madison døde i Washington DC i 1849, hun ble 81 år gammel, en anseelig alder på den tiden.

Daværende president Taylor, hele regjeringen, det diplomatisk korps, og mange flere møtte opp i begravelsen, og æret en herlig, sterk og uvanlig personlighet, og en av de kjæreste førstedamer USA har hatt.

Kulturstrøm

  • Atter ei utsetjing for James Bond

    Premieren på«No time to die», med norske scener frå Atlanterhavsvegen og Nittedal, er utsett igjen. Ny premieredato er 8. oktober, ifølgje den offisielle Twitter-kontoen. Daniel Craig-filmen har vore utsett fleire gonger på grunn av koronakrisa.

    James Bond-filminnspeling på Atlanterhavsvegen.