NRK Meny
Normal

Den ekte «Goodfella» er død

Livet hans ble en av tidenes mafiafilmer. Selv måtte han leve et uglamorøst liv i skjul for forbryterne han tysta på.

Henry Hill (portrettert av Ray Liotta t.v.) døde 12. juni 2012.

Gangsteren Henry Hill stilte seinere i livet opp for media, som i dette bildet (t.h.) tatt til en reportasje i 2002. Til venstre ser vi Ray Liotta i rollen som Hill i filmen «Goodfellas» fra 1990.

Foto: Warner Bros/Anthony Mandler / Corbis Outline / NTB SCANPIX

Henry Hill, her portrettert av Ray Liotta (t.v.) er død.

Henry Hill ble i filmen «Goodfellas» portrettert av Ray Liotta (t.v.). Her sammen med hans mafiakompiser spilt av Robert De Niro og Joe Pesci.

Foto: Warner Bros

Henry Hill døde i går etter lang tids sykdom, melder nettstedet TMZ. Han ble 69 år gammel.

Hill er mest kjent for å være opphavet til Martin Scorseses legendariske mafiafilm «Goodfellas» («Mafiabrødre»).

I filmen følger vi Hill, portrettert av Ray Liotta, fra han som ung gutt jobber seg oppover New York-mafiaens rangstige.

Satte ransrekord

Mest kjent av hans kriminelle bragder er et tyveri som gikk under tilnavnet «Lufthansa-kuppet» i 1978. Hill og flere andre mafiamedlemmer fikk tips om en pengetransport som skulle finne sted på Kennedy-flyplassen utenfor New York.

Gjengen kom seg unna med over 5 millioner dollar, eller over 30 millioner kroner, en rekordhøy sum i 1978.

Hill blir i filmen høy på både pengene og andre ting. Men senere pekte livskurven nedover for ham, mye grunnet narkotikaproblemer.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

Gangsteren Henry Hill døde 12. juni 2012.

Gangsteren Henry Hill stilte seinere i livet opp for media, som i dette bildet tatt til en reportasje i 2002.

Foto: Anthony Mandler / Corbis Outline / NTB SCANPIX

Tysta mot mafiabrødrene

I 1980 gikk han med på å tyste mot sine mafiabrødre, visstnok fordi mafiaen trua familien hans, og filmen avsluttes med at han får et «nytt liv» ved hjelp av FBIs vitnebeskyttelsesprogram – litt på samme måte som vår egen Frank Tagliano i NRK-serien Lilyhammer.

Hill måtte dermed leve et «alminnelig, kjedelig» liv i en amerikansk forstadsby, eller som det sies i filmen:

«And that's the hardest part. Today everything is different; there's no action... have to wait around like everyone else. Can't even get decent food - right after I got here, I ordered some spaghetti with marinara sauce, and I got egg noodles and ketchup. I'm an average nobody... get to live the rest of my life like a schnook.»

Slik slutter filmen. I virkeligheten drev han etter hvert med kunst, solgte sin egen pastasaus og skrev flere bøker.

I 2010, 20 år etter filmen om Hill kom ut, fortalte han i et intervju med The Telegraph, at han syntes det var rart at han overlevde forræderiet mot mafien.

Visstnok skal de ha satt en pris på over 10 millioner kroner på hodet hans, men flere av hans gamle fiender døde etter hvert ut, og Hill fikk leve livet ut.

Og det er dette livet som nå er slutt. Hill etterlater seg to barn og samboeren Lisa.

– Han har vært syk over lang tid… hjertet hans ga opp, sier hun til TMZ.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold