Hopp til innhold

Den ekte «Goodfella» er død

Livet hans ble en av tidenes mafiafilmer. Selv måtte han leve et uglamorøst liv i skjul for forbryterne han tysta på.

Henry Hill (portrettert av Ray Liotta t.v.) døde 12. juni 2012.

Gangsteren Henry Hill stilte seinere i livet opp for media, som i dette bildet (t.h.) tatt til en reportasje i 2002. Til venstre ser vi Ray Liotta i rollen som Hill i filmen «Goodfellas» fra 1990.

Foto: Warner Bros/Anthony Mandler / Corbis Outline / NTB SCANPIX

Henry Hill, her portrettert av Ray Liotta (t.v.) er død.

Henry Hill ble i filmen «Goodfellas» portrettert av Ray Liotta (t.v.). Her sammen med hans mafiakompiser spilt av Robert De Niro og Joe Pesci.

Foto: Warner Bros

Henry Hill døde i går etter lang tids sykdom, melder nettstedet TMZ. Han ble 69 år gammel.

Hill er mest kjent for å være opphavet til Martin Scorseses legendariske mafiafilm «Goodfellas» («Mafiabrødre»).

I filmen følger vi Hill, portrettert av Ray Liotta, fra han som ung gutt jobber seg oppover New York-mafiaens rangstige.

Satte ransrekord

Mest kjent av hans kriminelle bragder er et tyveri som gikk under tilnavnet «Lufthansa-kuppet» i 1978. Hill og flere andre mafiamedlemmer fikk tips om en pengetransport som skulle finne sted på Kennedy-flyplassen utenfor New York.

Gjengen kom seg unna med over 5 millioner dollar, eller over 30 millioner kroner, en rekordhøy sum i 1978.

Hill blir i filmen høy på både pengene og andre ting. Men senere pekte livskurven nedover for ham, mye grunnet narkotikaproblemer.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

Gangsteren Henry Hill døde 12. juni 2012.

Gangsteren Henry Hill stilte seinere i livet opp for media, som i dette bildet tatt til en reportasje i 2002.

Foto: Anthony Mandler / Corbis Outline / NTB SCANPIX

Tysta mot mafiabrødrene

I 1980 gikk han med på å tyste mot sine mafiabrødre, visstnok fordi mafiaen trua familien hans, og filmen avsluttes med at han får et «nytt liv» ved hjelp av FBIs vitnebeskyttelsesprogram – litt på samme måte som vår egen Frank Tagliano i NRK-serien Lilyhammer.

Hill måtte dermed leve et «alminnelig, kjedelig» liv i en amerikansk forstadsby, eller som det sies i filmen:

«And that's the hardest part. Today everything is different; there's no action... have to wait around like everyone else. Can't even get decent food - right after I got here, I ordered some spaghetti with marinara sauce, and I got egg noodles and ketchup. I'm an average nobody... get to live the rest of my life like a schnook.»

Slik slutter filmen. I virkeligheten drev han etter hvert med kunst, solgte sin egen pastasaus og skrev flere bøker.

I 2010, 20 år etter filmen om Hill kom ut, fortalte han i et intervju med The Telegraph, at han syntes det var rart at han overlevde forræderiet mot mafien.

Visstnok skal de ha satt en pris på over 10 millioner kroner på hodet hans, men flere av hans gamle fiender døde etter hvert ut, og Hill fikk leve livet ut.

Og det er dette livet som nå er slutt. Hill etterlater seg to barn og samboeren Lisa.

– Han har vært syk over lang tid… hjertet hans ga opp, sier hun til TMZ.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP