Hopp til innhold

Den eksotiske fårikålen

Nasjonalretten fårikål feires over hele landet i dag. Det er fårikålens dag. Bli med på feiringen!

Fårikål
Foto: NRK

Stadig flere spisesteder, institusjoner, kantiner og skoler landet over lager fårikålfest på rettens egen dag. Og selv om fårikål tradisjonelt sett har vært servert på landet, har byene nå for alvor meldt seg på.

Viktig tradisjon

Matlaging
Foto: NRK

 

- Jeg syns det er viktig at de unge i dag lærer seg å lage noen av de tradisjonsrike rettene som for eksempel fårikål. Det er ikke alle som har lagd eller smakt det før, forteller heimkunnskapslærer på Marienlyst skole, Anne Veseth mens hun legger lammekjøtt og kål lagvis sammen med klassen sin.

I dag har de fått muligheten til å lage en rett de ikke har laget før. Av retter går det mest i taco, pizza, wok og gryteretter.

Aldri smakt det før

- Jeg har aldri smakt fårikål, men jeg håper det er godt, sier Ingunn Tomasdottir.

Elevene ved skolen elsker å lage mat, men det er ikke hver dag de får muligheten til å lage en rett med så lang tradisjon.

Kebab

Kebab er den store vinneren, men fårikålet ble godkjent!

Smake på maten

Etter at lammet og kålen har fått lov til å koke i over en time er dagens høydepunkt kommet, nemlig å smake den "nye" retten.

- Det var bedre enn jeg trodde, kjøttet var veldig godt! De andre eleven er enige.

Men fårikål er ikke favorittretten av den grunn.

- Nei det er helt klart kebab. Det er så godt, smiler de nyopptatte medlemmene av fårikålens venner.

Kokke-Lise sin oppskrift på Fårikål!

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.