NRK Meny
Normal

Den eksotiske fårikålen

Nasjonalretten fårikål feires over hele landet i dag. Det er fårikålens dag. Bli med på feiringen!

Fårikål
Foto: NRK

Stadig flere spisesteder, institusjoner, kantiner og skoler landet over lager fårikålfest på rettens egen dag. Og selv om fårikål tradisjonelt sett har vært servert på landet, har byene nå for alvor meldt seg på.

Viktig tradisjon

Matlaging
Foto: NRK

 

- Jeg syns det er viktig at de unge i dag lærer seg å lage noen av de tradisjonsrike rettene som for eksempel fårikål. Det er ikke alle som har lagd eller smakt det før, forteller heimkunnskapslærer på Marienlyst skole, Anne Veseth mens hun legger lammekjøtt og kål lagvis sammen med klassen sin.

I dag har de fått muligheten til å lage en rett de ikke har laget før. Av retter går det mest i taco, pizza, wok og gryteretter.

Aldri smakt det før

- Jeg har aldri smakt fårikål, men jeg håper det er godt, sier Ingunn Tomasdottir.

Elevene ved skolen elsker å lage mat, men det er ikke hver dag de får muligheten til å lage en rett med så lang tradisjon.

Kebab

Kebab er den store vinneren, men fårikålet ble godkjent!

Smake på maten

Etter at lammet og kålen har fått lov til å koke i over en time er dagens høydepunkt kommet, nemlig å smake den "nye" retten.

- Det var bedre enn jeg trodde, kjøttet var veldig godt! De andre eleven er enige.

Men fårikål er ikke favorittretten av den grunn.

- Nei det er helt klart kebab. Det er så godt, smiler de nyopptatte medlemmene av fårikålens venner.

Kokke-Lise sin oppskrift på Fårikål!

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold