NRK Meny
Normal

Den brysomme mannen

Andreas kommer til en by, tilsynelatende ryddig og hyggelig. Men ingen ting betyr noe, ingen ting får konsekvenser. Det er nesten et slags helvete og det er ikke bare å reise derfra.

Den brysomme mannen

Andreas, som spilles av Jørgen Langhelle, kommer til en tilsynelatende normal by. Men det er noe som skurrer.

Foto: NRK

Den brysomme mannen er skrevet av Per Schreiner og har en krypende, ekkel uro. Etterhvert blir historien mer og mer skremmende.

Det skurrer
Andreas har kommet til en by, en by han både kjenner seg igjen i og som likevel er fremmed. En tilsynelatende normal by. Andreas husker ikke riktig fortiden og kjenner ingen, men både jobb og leilighet er ordnet. En desorientert Andreas kommer på jobb og det viser seg at han både har kontor og hyggelige kolleger.

Han utforsker byen. Den virker friksjonsfri. Ryddig og normal. Men det er noe som skurrer. Ingen eldre, ingen barn, ingen syke. Og menneskene er vennlige, men følelseskalde og uten personlighet. Andreas opplever ikke riktig smerte når han skader seg. Nytelsen mangler også. En mann dør i en ulykke, men neste dag observerer Andreas ham på gaten.

Andreas ønsker etterhvert å forandre på sin tilværelse, å komme seg unna, men å komme seg fra byen er ikke enkelt.

Ibsen-prisen
Den brysomme mannen hadde premiere i Radioteatret høsten 2003. Da hørespillet i 2004 fikk Ibsen-prisen uttrykte radioteatersjefen Nils Heyerdahl at prisen var en anerkjennelse for et debuthørespill og for arbeidet Radioteateret har drevet i årevis for å bringe frem ny norsk dramatikk.

- Per Schreiner er en ny stemme og en ny oppdagelsesreisende inn i lyddramaets fascinerende verden, sa Heyerdahl den gang.

Hørespillet Den brysomme mannen ble overført til filmlerretet, og at manus for radio blir film er en sjeldenhet. Filmen med samme navn kom ut i 2006 og vant tre Amanda-priser; for beste regi, beste mannlige skuespiller (Trond Fausa Aurvåg) og for beste filmmanus.

Musikk: Terje Johannesen.
Produsent og dramaturg: Helge Andersen.
Lyddesign: Erki Halvorsen.
Regi: Line Rosvoll.

De som er med:
Andreas Davanger – Jørgen Langhelle
Ellers medvirker: Bjørn Jenseg, Robert Skjærstad,
Johannes Joner, Ågot Senstad, Svein Erik Brodal,
Silje Torp Færavaag, Jenny Hoff Brekke,
Bab Christensen, Paul Duc Mai-The, Sverre Bentzen,
Sossen Krohg og Nina Andreassen.

Flere kulturnyheter