Hopp til innhold

Legger om singellisten

Den britiske singellisten, en av musikkverdenens viktigste topplister, skal radikalt legges om.

The offisical uk charts - den offisielle britiske singlelista.
Foto: Skjermdump fra theofficialcharts.com

Blant annet skal albumspor, eldre låter og musikk som kun finnes tilgjengelig på nettet regnes med i listen for første gang, skriver The Guardian, i følge NTB.

Leona Lewis
Foto: Promo.

Annerledes liste

Tidligere har singellisten bare medregnet salget av fysiske singler, og for snart to år siden begynte man å ta med også nedlastede singler.

Men forandringene som skal gjennomføres i løpet av 2007 innebærer at listen kommer til å se annerledes ut - noe som vil gjøre at ærverdige The Official UK Charts Company i Storbritannia bedre speiler det britiske folkets smak.

Endringene vil gjøre det mulig for artister som går utenom plateselskapene og kun gir ut en egen låt vie et nedlastingssted å komme inn på listen.

Eldre albumspor

Også låter som ikke finnes utgitt som singler kan komme med på listen, akkurat som eldre albumspor som blir populære når artister fremfører dem i for eksempel «Idol».

Denne juleuka er det Leona Lewis fra talentprogrammet X-factor  som topper lista.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober