Hopp til innhold

Den andre siden

Med sin nye film, "Den andre siden", bekrefter Akin sin posisjon som en av de mest interessante unge filmskaperne i det nye Europa.

Fra filmen "Den andre siden"

I ”Den andre siden” møter vi mennesker som brått stilles overfor det uventede og uforutsigbare.

Foto: Filmweb

5 stjerner

Regi: Fatih Akin

For fire år siden fikk den tysk-tyrkiske regissøren Fatih Akin sitt internasjonale gjennombrudd med filmen ”Mot veggen”, en kruttsterk kjærlighetshistorie om to selvdestruktive outsidere. ”Den andre siden” er en historie om seks mennesker. Tilfeldigheter og dramatiske begivenheter fører til at livene deres flettes inn i hverandre.

Det uventede og uforutsigbare

En tyrkisk innvandrer i Tyskland kommer i skade for å drepe en prostituert. Hans sønn drar til Tyrkia for å finne den prostituertes datter. Men datteren er en politisk aktivist, på flukt i Tyskland. Hun søker tilflukt hos en idealistisk student og hennes velstående mor.

De to jentene blir kjærester. Idyllen er imidlertid kortvarig. I ”Den andre siden” møter vi mennesker som brått stilles overfor det uventede og uforutsigbare.

Om grenseoverskridelser

Denne filmen er annen del i en planlagt trilogi fra regissør Fatih Akin. Første del var ”Mot Veggen”, som handlet om kjærlighet. En tredje del skal handle om ondskapen. ”Den andre siden” handler om døden, blant annet. Dette er beretningen om to forhåndsvarslede dødsfall og om sorgprosesser som kan ende i noe positivt. Tittelen henviser både til hvordan vi betrakter ”de andre”- i dette tilfellet tyskere og tyrkere - og til grensen mellom liv og død. Regissøren vil si noe om grenseoverskridelser, og det dreier seg ikke bare om de geografiske. Her finnes både kulturelle skiller, klasseskiller og generasjonsmotsetninger som settes på prøve.

Menneskets kompleksitet

Med sin flerkulturelle bakgrunn er Fatih Akin en representant for en ny type europeer. Og selv om han ikke betrakter seg som noen politisk regissør, inneholder alle hans filmer undertoner av politisk og sosial kommentar. Men det er ikke konfliktstoffet som interesserer Akin; snarere menneskets kompleksitet og de allmennmenneskelige erfaringer.

Stillferdig og dramatisk

I temperament og tone framstår ”Den andre siden” ganske annerledes enn ”Mot veggen”. Akin er et regitalent i modning, som allerede behersker et bredt register. ”Den andre siden” er en mangefasettert, engasjerende, vakkert fortalt og dypt humanistisk betraktning om ensomhet, lengsel og menneskelige møter. Filmen er på samme tid enkel og kompleks, stillferdig og dramatisk, med nyanserte, troverdige karaktertegninger.

Lavmælt og uanstrengt viser ”Den andre siden” hvordan vi alle, uavhengig av kulturell bakgrunn, blir stilt overfor de samme livsutfordringer.

Det er en film som tar utgangspunkt i en foranderlig verden, men den handler aller mest om at mennesker alltid kan forandre seg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.