Demosthenes

På folkeskolen fortalte lærerinna vår om en snodig greker som øvde seg i å snakke tydelig med småstein i kjeften.
Nå forstår jeg at Demosthenes løftet seg selv opp til stjernene – kun ved hjelp av egne krefter.
Det går sakte men sikkert fremover.

(Tror jeg).

Demosthenes (384-322 fKr)
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates - Greske tanker - del 2 29.11.2011

Foreldreløs
Faren til Demosthenes var en velhavende handverker, men han ble syk og skjønte at han kom til å dø fra guttene sine. Derfor betrodde han familiens verdier til tre verger. De skulle passe butikken til guttene var store nok til å overta ansvaret. Men lille Demosthenes var sykelig, kortpustet, krokrygget og hadde talefeil. Ingen ting å ta hensyn til. Så vergene turet opp størstedelen av familieverdiene før Demosthenes ble voksen.

Her ligger kimen til Demosthenes prosjekt: Han bestemte seg for å bringe de troløse vergene for retten. Og anklage dem selv. Det fortelles at han løp oppover skråninger og bakker mens han øvde seg på å tale tydelig. Når været ble urolig gikk han i fjæra, putta småstein i kjeften og holdt lange taler mot bølger og brenninger.

Satyrus, logopeden
Det fortelles at Demosthenes dekket hodet sitt og lusket slukøret hjem etter å ha prøvd seg som taler. Til skuespilleren Satyrus, som var en venn av familien klaget han: «Jeg har de beste talene, den som er best forberedt er jeg, og jeg har nesten ødelagt helsa mi på å bli taler. Fulle matroser får stå i fred på talerstolen, men ikke jeg.»

Så leste de to en tekst av Sofokles sammen, Demosthenes først, Satyrus etterpå. Og Demosthenes oppdaget at teksten ble helt ny når den ble fremført av en skuespiller. «Han innså til fulle hvor mye en tale vinner i skjønnhet når taleren er nøye med å legge den rette følelse i fremføringen» (Øivind Andersen: I retorikkens hage, s 118)

Det hjalp. Demosthenes vant rettssaken mot de knektene som hadde satt familiens penger over styr.
Han bestemte seg for å gå videre langs den veien han nå hadde meislet ut.

Talekunst
Demosthenes ble den største taleren i sin tid. Flere kilder forteller at Demosthenes ble spurt om hva som er viktigst for den som skal tale: Det viktigste? Fremføringen. Og det nest viktigste? Fremføringen. Det tredje viktigste? Fremføringen!!

I boka «Retorikkens hage» skriver Øivind Andersen:

 • Demosthenes ord gir gjenlyd i retorikken: «Jeg vil påstå at det er fremføringen alt står og faller med. Uten den kan selv ikke den største taler hevde seg, mens den middelmådige taler som forstår seg på fremføringens kunst, ofte kan overgå den største. (…) Fremføringen skaffet Gnaeus Lentulus et langt større ry som taler enn det var dekning for i hans evner. Selv om han ikke var særlig intelligent, gav ansikt og minespill likevel inntrykk av det. Han hadde ikke noe særlig ordforråd, men også der bløffet han; pauser og utbrudd og en vakker, fulltonende røst gjorde fremføringen så virkningsfull at en ikke savnet det som manglet.» ( Andersen s 119)

Leseren skjønner at disse ordene også kan komme til anvendelse i jazzens mange uttrykksformer.

Musikken:
To vemodige og bittersøte stykker med Henry ”Red” Allen (HYPER) i sentrum hører vi i Studio Sokrates denne uken. De av dere som bruker Spotify kan besøke Studio Sokrates der og høre musikken: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Body and Soul
2: House in Harlem for Sale

Fremføring er alt påsto Demosthenes.

Her er Henry Red Allen i et gammelt filmopptak, musikantene kappes om å overgå hverandre i fremføring. (Cutting Contest)

Nrk er ikke ansvarlig for innholdet i denne videoen fra Youtube

Kulturstrøm

 • Sparket dirigent inn i varmen

  Italienske Daniele Gatti ble sparket på dagen i et av verdens ledende symfoniorkestre, Concertgebouw i Amsterdam etter anklager om seksuell trakassering. Nå har to av hans dirigentvenner invitert ham inn i varmen igjen. Ifølge SlippedDisc har Mariss Jansons invitert ham til å dirigere Bayersk Radio Symfoniorkster, mens Valery Gergiev har invitert ham til St. Petersburg.

  Daniele Gatti
  Foto: STUART RAMSON / AP
 • Kanye West i Uganda

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, er i Uganda for å ferdigstille sitt kommende album «Yandi». Den særegne artisten har nå lagt ut en video på Twitter, der han under overskriften «Spaceship calling Earth» hilser fra noe han kaller 3 Dome Uganda. Ifølge sørafrikanske Times har mange spekulert i at det kan dreie seg om et popup-studio (NTB).

  Kanye West
  Foto: Eduardo Munoz / Reuters