Hopp til innhold

Jaktet på Irving i Oslos gater

Flere demonstranter var møtt opp utenfor TV2s studio i Oslo sentrum for å demonstrere mot David Irving. Den omstridte forfatteren kom til Norge i dag.

Video nsps_upload_2009_5_26_14_22_45_1522.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Demonstranter jaktet på Irving etter han hadde blitt intervjuet i TV2s studio (se video ved å klikke på bildet)

Irving ble fraktet i drosje fra Gardermoen inn til Oslo. Like etter kl. 12 ankom den omstridte forfatteren TV2s lokaler i Oslo sentrum for en planlagt, men tidligere ubekreftet, intervjuavtale med kanalen.

David Irving er i Norge for å besøke Lillehammer, der litteraturfestivalen starter i dag.

Jaktet på Irving i Oslos gater
David Irving ankommer Oslo

David Irving ankom tidligere i dag TV2s studio i Oslo der han skal delta i et debattprogram.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Flere demonstranter møtte opp for å sperre for bilen som fraktet Irving til og fra tv-studioet i Oslo sentrum.

Da Irving forlot studioet ropte demonstrantene "1940 - Aldri mer" og forsøkte å stanse bilen som fraktet Irving fra stedet. Bilen måtte kjøre opp på fortauet for å komme seg unna demonstrantene og motgående trafikk.

Demonstrantene hadde også med seg plakater med teksten ”Nazister er ikke velkomne i Norge”.

Gikk bakveien på Gardermoen

Til tross for at kun var møtt opp rundt 25 demonstranter fra SOS Rasisme til stede, valgte politiet på flyplassen å følge Irving ut bakdøren. Dermed fikk ikke de oppmøtte truffet den omstridte historikeren. Politiet sier til NRK at de vurderte situasjonen slik at det kunne oppstå bråk.

Benekter Holocaust

David Irving ankom TV2s studio i Oslo

David Irving ankom TV2s studio i Oslo klokken 12. Mange demonstranter ble bedt om å forlate området av politiet på stedet.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Den britiske forfatteren er omstridt blant annet fordi han benekter at store deler av nazistenes grusomheter under andre verdenskrig fant sted. Han hevder blant annet at gasskamrene, der millioner av mennesker ble drept, aldri har eksistert.

Irving skal ikke delta på selve litteraturfestivalen, men skal holde et foredrag i byen mens festivalen pågår.

LES: David Irving gir god festival-PR

NETT-TV: Demonstranter på Gardermoen
Video nsps_upload_2009_5_26_12_52_36_1517.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: David Irving ankom Norge, men unnslapp demonstrantene som var møtt opp på Gardermoen (klikk på bildet for å se video).

- En skam

- Det er en skam at Norge lar en person som David Irving få lov til å drive sin virksomhet her, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, til NRK.

Antirasistledereren var møtt opp på Gardermoen for å si sin mening til historikeren.

- Mange andre land har sagt at han er uønsket i deres land. Han bygger opp en bevegelse basert på hat. Dette har ikke noe i Norge å gjøre. Vi skal bekjempe nazisme, og bør ta konsekvensene av dette, legger Thorbjørnsen til.

Kulturstrøm

 • Flere norske filmfolk blir medlemmer av Oscar-akademiet

  Flere norske skuespillere og filmfolk er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet, noe som gjør at de kan stemme på hvem som skal få Oscar-prisen.

  Skuespiller Renate Reinsve, samiske filmdirektøren Anna Lajla Utsi, castingdirektøren Yngvill Kolset Haga og filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen er invitert inn.
  (NTB)

  Renate Reinsve
  Foto: Tordis Gauteplass / NRK
 • Advokat mener R. Kelly maks bør dømmes til ti år

  – R. Kelly fortjener ikke mer enn 10 år i fengsel til tross for at han ble dømt for å ha gjort overgrep tiår for å rekruttere kvinner og jenter til sex, noe som gjenspeiler hvordan historie som misbrukt barn kan ha ført til hans voksne «hyperseksualitet», sa R&B-sangerens advokat ifølge Reuters.

  Påtalemyndigheten har sagt at Kelly bli fengslet for mer enn 25 år, noe de gjenspeiler hans fortsatte fare for publikum og mangel på anger for å ha utnyttet sin berømmelse for å lokke ofre til seg
  bane, hvor han kunne tilfredsstille sine rovvilte og seksuelle lyster.

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa

Flere kulturnyheter