Hopp til innhold

Jaktet på Irving i Oslos gater

Flere demonstranter var møtt opp utenfor TV2s studio i Oslo sentrum for å demonstrere mot David Irving. Den omstridte forfatteren kom til Norge i dag.

Video nsps_upload_2009_5_26_14_22_45_1522.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Demonstranter jaktet på Irving etter han hadde blitt intervjuet i TV2s studio (se video ved å klikke på bildet)

Irving ble fraktet i drosje fra Gardermoen inn til Oslo. Like etter kl. 12 ankom den omstridte forfatteren TV2s lokaler i Oslo sentrum for en planlagt, men tidligere ubekreftet, intervjuavtale med kanalen.

David Irving er i Norge for å besøke Lillehammer, der litteraturfestivalen starter i dag.

Jaktet på Irving i Oslos gater
David Irving ankommer Oslo

David Irving ankom tidligere i dag TV2s studio i Oslo der han skal delta i et debattprogram.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Flere demonstranter møtte opp for å sperre for bilen som fraktet Irving til og fra tv-studioet i Oslo sentrum.

Da Irving forlot studioet ropte demonstrantene "1940 - Aldri mer" og forsøkte å stanse bilen som fraktet Irving fra stedet. Bilen måtte kjøre opp på fortauet for å komme seg unna demonstrantene og motgående trafikk.

Demonstrantene hadde også med seg plakater med teksten ”Nazister er ikke velkomne i Norge”.

Gikk bakveien på Gardermoen

Til tross for at kun var møtt opp rundt 25 demonstranter fra SOS Rasisme til stede, valgte politiet på flyplassen å følge Irving ut bakdøren. Dermed fikk ikke de oppmøtte truffet den omstridte historikeren. Politiet sier til NRK at de vurderte situasjonen slik at det kunne oppstå bråk.

Benekter Holocaust

David Irving ankom TV2s studio i Oslo

David Irving ankom TV2s studio i Oslo klokken 12. Mange demonstranter ble bedt om å forlate området av politiet på stedet.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Den britiske forfatteren er omstridt blant annet fordi han benekter at store deler av nazistenes grusomheter under andre verdenskrig fant sted. Han hevder blant annet at gasskamrene, der millioner av mennesker ble drept, aldri har eksistert.

Irving skal ikke delta på selve litteraturfestivalen, men skal holde et foredrag i byen mens festivalen pågår.

LES: David Irving gir god festival-PR

NETT-TV: Demonstranter på Gardermoen
Video nsps_upload_2009_5_26_12_52_36_1517.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: David Irving ankom Norge, men unnslapp demonstrantene som var møtt opp på Gardermoen (klikk på bildet for å se video).

- En skam

- Det er en skam at Norge lar en person som David Irving få lov til å drive sin virksomhet her, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, til NRK.

Antirasistledereren var møtt opp på Gardermoen for å si sin mening til historikeren.

- Mange andre land har sagt at han er uønsket i deres land. Han bygger opp en bevegelse basert på hat. Dette har ikke noe i Norge å gjøre. Vi skal bekjempe nazisme, og bør ta konsekvensene av dette, legger Thorbjørnsen til.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober