Hopp til innhold

Delte Tarjei Vesaas' debutantpris

Tarjei Vesaas' debutantpris gikk til Kjersti Annesdatter Skomsvold for romanen «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» og Eivind Hofstad Evjemo for romanen «Vekk meg hvis jeg sovner».

Debutanter

Kjersti Annesdatter Skomsvold og Eivind Hofstad Evjemo ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for 2009.

Foto: Oktober/Finn Ståle Felberg og Cappelen Damm

Tarjei Vesaas' debutantpris for 2009 ble delt mellom debutantene Eivind Hofstad Evjemo og Kjersti Annesdatter Skomsvold, som altså ble trukket frem som de beste skjønnlitterære debutantene for 2009. Forrige gang prisen ble delt mellom to forfatterdebutanter var i 1995. Da mellom Harald Rosenløw Eeg og Tore Renberg.

Vesaas' debutantpris ble delt ut under Den norske Forfatterforenings årsmøte i Oslo søndag ettermiddag.

Stor forhåndsfavoritt

Kjersti Annesdatter Skomsvold var forhåndsfavoritt med romanen «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg». Etter en rekke strålende anmeldelser og mye oppmerksomhet i media, var det ventet at hun ville stille sterkt. Også Bok i P2-kritiker Marta Norheim hadde størst tro på henne.

– Kan det bli Kjersti Annesdatter Skomsvold, mon tro? Hun er i kategorien underfundig og god prosa, med tittel som det er umulig å lære seg, noe som vitner om ambisjoner, sa Bok i P2s kritiker Marta Norheim til NRK.no, før prisen ble delt ut.

Les: Hvem er beste nykommer?

Les: NRKs anmeldelse av Skomsvold

Skråblikk og helstøpt språk

Det er Det litterære Råd i Den norske Forfatterforening som bestemmer hvem som får Tarjei Vesaas' debutantpris. De skriver følgende om Skomsvolds debutroman:

«(...) Slik framstår Mathea Martinsen i denne forfattarens skildring som ein figur vi kanskje ler av, til tider, men framfor alt som ein karakter vi ler med - og dette blir mogeleg i kraft av den innleving og medkjensle, og det skråblikk forfattaren rettar mot henne, skrive fram i eit uforutseieleg og samstundes heilstøypt språk.»

Lyd: Hør Skomsvold lese fra boken

«Brodd til det vakre»

Litt mer overraskende var det at Eivind Hofstad Evjemo skulle få prisen. Det har vært nokså stille rundt utgivelsen av romanen «Vekk meg hvis jeg sovner» på Cappelen Damm i media, til tross for noen gode anmeldelser.

I begrunnelsen for utdelingen av prisen, skriver juryen om romanen «Vekk meg hvis jeg sovner»:

«Der er eit sterkt band mellom den namnlause guten og den namnlause bestefaren, og vi meir enn anar at der er eitt menneske til som døyr, i boka. Men drivkrafta bak det skrivne er truleg noko meir enn berre emosjonell; når ingen av personane i romanen opptrer med namn, må det vera fordi forfattaren strevar etter ei form for anonymitet der erfaringa, heller enn personen, står i sentrum. Det er raust gjort, ikkje minst fordi det høge språkmedvitet som pregar teksten resulterer i passasjar som er like mykje dikt som prosa, også i fleire av kapittel-titlane, og eg siterer tre titlar: Sorgbinderi; Jeg står i kroppen med skyld; I et verdig lys skal vi bli til. Det er vakkert; det er ein venleik her, men utan at det blir falsk idyllisering. For, slik typisk er, alt hos barnet: Taggar av gru stikk opp og gir brodd til det vakre.»

Les: Hele jurybegrunnelsen

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP