Lauritz Godøy i Forbrukerrådet fikk rapporten torsdag.
- Når det viser seg at det meste av påstandene er falsk alarm, kan den voldsomme oppmerksomheten rundt Finne-bildene ha bevirket at verdien av bildene har steget, sier Godøy.
Bare et partsinnlegg?
Selv om rapporten ble bestilt av Thore Elton, som har part i saken, mener Forbrukerrådet at den er nøytral. Men det gjør derimot ikke gallerieier Reidar Osen, som var den første som avduket fusket rundt opptrykkingen.
- Konklusjonen forundrer meg ikke. Elton er jo en av oppdragsgiverne for revisor, og reiste sammen med ham til Spania og traff trykkerne. Hvis rapporten viser at noe er feil, så mister de jobben sin. Og Elton og de andre inviolverte vil få straff i Norge. Det ligger rett i kortene hva revisor vil få ut av dette her, sier Osen.
Verdiløs
Reidar Osen synes ikke rapproten har noen verdi i det hele tatt.
- Politiet er i full gang med å etterforske saken, og jeg har mer tiltro til den konklusjonen. Det er ikke bare at det har vært trikset og fikset, dette er ren svindel. Dette er det samme som å trykke penger, sier Osen.
Forbrukerdebatt om rett og riktig
Det knytter seg fortsatt stor usikkerhet om hva som er rett og riktig ved opptrykk av grafikk etter kunstnerens død. Forbrukerrådet bruker nå Finnesaken som utgangspunkt for å få klarlagt spillereglene.
- Dette vil skape større trygghet for fremtidige kjøpere og trolig også økt marked for grafikk, sier underdirektør Godøy i Forbrukerrådet.
Av Erlend Moe
Kulturnytt, NRK P2, 22. juni 2001
Bearbeidet for nett av Tori Skrede