Svenskene har sitt "smultron"-sted, mens vi nordmenn har vårt soppsted, og hvilken sann glede det er å plukke kantareller selv vet mange, ikke minst Lars Barmen.
Men når vi så er hjemme på kjøkkenet igjen, gjelder det å tilberede soppen på den aller, aller beste måten.
- Kantarellen skal ikke forvelles, da ødelegger du den gode smaken, det er nemlig i saften at smaken ligger, forteller Lars og deler gladelig tipset han fikk fra en fransk kokkevenn med Nitimen.
sjampinjong.
- Fres soppen sammen med litt løk og smør. Men ikke stek den for lenge. Når saftene begynner å sige ut er det nok. Da tilsetter du vann, gjerne litt smør og selvfølgelig salt og pepper. Dermed har du en aldeles nydelig saus, som du kan bruke som base til nær sagt alt mulig!
Pasta for eksempel, gjerne med litt gressløk. Det er nydelig! Ellers er soppsaus kjempegodt til kalvekjøtt, fisk og selvfølgelig kylling.
Vær sikker!
Soppekspert Else R. Wiborg er klar i sin sak:
Kantarell.
- Aldri spis sopp du ikke er helt sikker på. Er du usikker kaster du heller soppen. Dessuten skal soppen enten stekes eller kokes i minst 10 minutter, forteller hun.
Og etter turen oppsøker du en soppkontrollør eller en soppkontroll. Er man usikker på om soppen man har plukket er det fint å gå på kurs.
Wiborg anbefaler alle som har kommet hjem med kurva full av deilig sopp, å steke den med godt smør og salt og pepper. Da kjenner du hvordan soppen virkelig smaker.
- Etter hvert kan man tilsette bacon, løk, rømme eller vin, sier Else R. Wiborg.