Hopp til innhold

Deilige danske fiskefrikadeller

Den danske kokken Claus Meyer lager deilige fiskeretter i programmet "Smaken av Danmark". Her får du oppskriftene!

Fiskefrikadeller med remulade
Foto: Tellus Works Television AS

Fiskefrikadeller

Til seks personer trenger du:

600 g torskefilet

1 bakepotet

1 gulrot

1 ts havsalt

Nykvernet hvit pepper

2 egg

2 dl kremfløte

2 ss hvetemel

½ bunt dill

Smør og olje til steking

Slik gjør du:

Torskefileten puttes i en kjøttkvern (evt. kjøkkenmaskin) og hakkes grovt. Ha over i en skål og rør fiskemassen seig sammen med salt. Egg, mel og fløte tilsettes litt av gangen. Rør godt rundt til farsen har en passende konsistens.

Gulrot og potet skrelles og rives på et fint rivejern. Press væsken ut av grønnsakene, og bland dem inn i farsen.

Til sist tilsettes hakket dill og pepper.

La farsen hvile i kjøleskap i ca 30 min før den stekes i halvparten smør og halvparten olje.

Tips:

Når farsen røres seig med salt binder den væsken bedre og skiller seg ikke så lett.

Det er også viktig at alle ingrediensene har samme temperatur. Så holder den bedre sammen.

Det er viktig å ha tålmodighet ved steking av frikadellene slik at de får en flott stekeskorpe før de snus. Dermed holder frikadellen bedre på sin struktur og fasthet, og du får et bedre sluttresultat.

Remulade

1 fennikel

2 gulrøtter

½ blomkål

2 ss rapsolje

Salt og pepper

20 g sukker

3 ss epleeddik

½ bunt kjørvel

50 g sylteagurk

Slik gjør du:

Grønnsakene renses og skylles. Det ytterste av blomkålen rives på den grove siden av rivejernet og legges i en skål. Resten av blomkålen (hele kan brukes) og grønnsakene skjæres ut i terninger på ca. ½ x ½ cm.

Ha i en gryte sammen med olje, salt, pepper, rørsukker og eddik. Dampes lett møre under lokk i 3-4 min. Rør rundt et par ganger underveis. Trekk kjelen av varmen og avkjøl.

Lag majonesen mens grønnsakene avkjøles.

Majones

2 eggeplommer

1 ss sennep

1 ss cidereddik

3 dl rapsolje

Salt og pepper

Slik gjør du:

Eggeplommer, sennep, eddik, salt og pepper piskes hvitt med miksmaster.

Når plommene er klare, piskes oljen langsomt i en tynn stråle slik at majonesen ikke skiller seg. Når all oljen er tilsatt justeres smaken med litt salt, pepper og en skvett eddik.

De bakte grønnsakene, revet blomkål og hakket syltet agurk vendes i majonesen og til slutt tilsettes hakket kjørvel.

Se Smaken av Danmark her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.