Fiskefrikadeller
Til seks personer trenger du:
600 g torskefilet
1 bakepotet
1 gulrot
1 ts havsalt
Nykvernet hvit pepper
2 egg
2 dl kremfløte
2 ss hvetemel
½ bunt dill
Smør og olje til steking
Slik gjør du:
Torskefileten puttes i en kjøttkvern (evt. kjøkkenmaskin) og hakkes grovt. Ha over i en skål og rør fiskemassen seig sammen med salt. Egg, mel og fløte tilsettes litt av gangen. Rør godt rundt til farsen har en passende konsistens.
Gulrot og potet skrelles og rives på et fint rivejern. Press væsken ut av grønnsakene, og bland dem inn i farsen.
Til sist tilsettes hakket dill og pepper.
La farsen hvile i kjøleskap i ca 30 min før den stekes i halvparten smør og halvparten olje.
Tips:
Når farsen røres seig med salt binder den væsken bedre og skiller seg ikke så lett.
Det er også viktig at alle ingrediensene har samme temperatur. Så holder den bedre sammen.
Det er viktig å ha tålmodighet ved steking av frikadellene slik at de får en flott stekeskorpe før de snus. Dermed holder frikadellen bedre på sin struktur og fasthet, og du får et bedre sluttresultat.
Remulade
1 fennikel
2 gulrøtter
½ blomkål
2 ss rapsolje
Salt og pepper
20 g sukker
3 ss epleeddik
½ bunt kjørvel
50 g sylteagurk
Slik gjør du:
Grønnsakene renses og skylles. Det ytterste av blomkålen rives på den grove siden av rivejernet og legges i en skål. Resten av blomkålen (hele kan brukes) og grønnsakene skjæres ut i terninger på ca. ½ x ½ cm.
Ha i en gryte sammen med olje, salt, pepper, rørsukker og eddik. Dampes lett møre under lokk i 3-4 min. Rør rundt et par ganger underveis. Trekk kjelen av varmen og avkjøl.
Lag majonesen mens grønnsakene avkjøles.
Majones
2 eggeplommer
1 ss sennep
1 ss cidereddik
3 dl rapsolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
Eggeplommer, sennep, eddik, salt og pepper piskes hvitt med miksmaster.
Når plommene er klare, piskes oljen langsomt i en tynn stråle slik at majonesen ikke skiller seg. Når all oljen er tilsatt justeres smaken med litt salt, pepper og en skvett eddik.
De bakte grønnsakene, revet blomkål og hakket syltet agurk vendes i majonesen og til slutt tilsettes hakket kjørvel.