Deilige danske fiskefrikadeller

Den danske kokken Claus Meyer lager deilige fiskeretter i programmet "Smaken av Danmark". Her får du oppskriftene!

Fiskefrikadeller med remulade
Foto: Tellus Works Television AS

Fiskefrikadeller

Til seks personer trenger du:

600 g torskefilet

1 bakepotet

1 gulrot

1 ts havsalt

Nykvernet hvit pepper

2 egg

2 dl kremfløte

2 ss hvetemel

½ bunt dill

Smør og olje til steking

Slik gjør du:

Torskefileten puttes i en kjøttkvern (evt. kjøkkenmaskin) og hakkes grovt. Ha over i en skål og rør fiskemassen seig sammen med salt. Egg, mel og fløte tilsettes litt av gangen. Rør godt rundt til farsen har en passende konsistens.

Gulrot og potet skrelles og rives på et fint rivejern. Press væsken ut av grønnsakene, og bland dem inn i farsen.

Til sist tilsettes hakket dill og pepper.

La farsen hvile i kjøleskap i ca 30 min før den stekes i halvparten smør og halvparten olje.

Tips:

Når farsen røres seig med salt binder den væsken bedre og skiller seg ikke så lett.

Det er også viktig at alle ingrediensene har samme temperatur. Så holder den bedre sammen.

Det er viktig å ha tålmodighet ved steking av frikadellene slik at de får en flott stekeskorpe før de snus. Dermed holder frikadellen bedre på sin struktur og fasthet, og du får et bedre sluttresultat.

Remulade

1 fennikel

2 gulrøtter

½ blomkål

2 ss rapsolje

Salt og pepper

20 g sukker

3 ss epleeddik

½ bunt kjørvel

50 g sylteagurk

Slik gjør du:

Grønnsakene renses og skylles. Det ytterste av blomkålen rives på den grove siden av rivejernet og legges i en skål. Resten av blomkålen (hele kan brukes) og grønnsakene skjæres ut i terninger på ca. ½ x ½ cm.

Ha i en gryte sammen med olje, salt, pepper, rørsukker og eddik. Dampes lett møre under lokk i 3-4 min. Rør rundt et par ganger underveis. Trekk kjelen av varmen og avkjøl.

Lag majonesen mens grønnsakene avkjøles.

Majones

2 eggeplommer

1 ss sennep

1 ss cidereddik

3 dl rapsolje

Salt og pepper

Slik gjør du:

Eggeplommer, sennep, eddik, salt og pepper piskes hvitt med miksmaster.

Når plommene er klare, piskes oljen langsomt i en tynn stråle slik at majonesen ikke skiller seg. Når all oljen er tilsatt justeres smaken med litt salt, pepper og en skvett eddik.

De bakte grønnsakene, revet blomkål og hakket syltet agurk vendes i majonesen og til slutt tilsettes hakket kjørvel.

Se Smaken av Danmark her!

Kulturstrøm

  • «Menn i min situasjon» til Kina

    Per Pettersons roman fra 2018 skal utgis i Kina, skriver forlaget Oktober i en pressemelding. Det er forlaget Beijing Xiron Books som har kjøpt rettighetene. Dermed er «Menn i min situasjon» totalt solgt til 18 land. Det kinesiske forlaget har dessuten kjøpt rettighetene til å utgi «Ut og hester», som tidligere er utkommet i Kina på et annet forlag. Hør også podkast: NRK Bok møtte åpenhjertig Petterson på bokfestival

    Per Petterson
    Foto: Anne Cathrine Straume / NRK
  • Sjostakovitsj' leilighet til salgs

    Nå kan du kjøpe deg et stykke musikkhistorie i St. Petersburg. En leilighet som har tilhørt den russiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975) er nemlig til salgs. Leiligheten ligger i et hus som ble bygget i 1914 og er eksklusivt innredet. Den har sju rom, en stor terrasse og to garasjeplasser. En byste av Sjostakovitsj er satt opp like ved. Se annonsen med bilder her.

    Dmitrij Sjostakovitsj