Piggsoppen er lett å bestemme. Den rødgule er liten, inntil fire-fem cm over hatten, mens den bleke blir mye større og er fastere i konsistensen. De er begge sprø i kjøttet og lett å brekke i biter. Ja, den lille rødgule er direkte skjør og går lett i stykker.
God i brune sauser
Piggsopp har som navnet sier to-tre mm lange pigger under hatten. Den regnes som en delikatesse. Den kan selvsagt, som annen sopp, stekes i meierismør med litt salt og pepper. Men er etter min mening spesielt god til kjøttretter med brun saus, for eksempel "kjød i mørket".
Plukking av sopp er sport for hele familien. Det er viktig at barn lærer seg respekt for soppen, og ikke smaker på den ute i skogen. Men piggsoppen har ingen farlige dobbelgjengere...
Få sopper kan spises rå
Rå piggsopp i salat er fy, fy. Den er tungt fordøyelig som de fleste sopparter. Rå sopp kan forårsake lette forgiftningssymptomer. Sopp som kan spises rå er steinsopp (også kalt Karl Johan sopp), champignoner og et par gode kremler.
Piggene mest næringsrike
Husk å rense soppen med kniv og børste ute i skogen og bruk alltid flettet kurv. Da er det en fest å komme hjem til steikepanna. Og ikke rens for hardt. Behold både pigger, skiver og rør. Disse delene av soppen er mest næringsrike.
God soppjakt!