Hopp til innhold

Deilig fredagspizza

Helgen er rett rundt hjørnet, og da burde det vel smake med en herlig fredagspizza?

Fredagspizza i Frokost-TV
Foto: NRK

Fredagspizza a la Kokke-Lise

Til 6 - 7 personer trenger du:

Pizzadeig:

1 kg mel

1 pk. tørrgjær

5 dl vann

1 dl olivenolje

1 ss salt

Mel til utbaking

Slik går du frem:

Bland alt det tørre i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og olje. Elt deigen godt til den er smidig og myk. La deigen heve et lunt sted til den er dobbelt så stor.

Del deigen i seks eller syv like store emner og rull dem til boller. (Du kan selvfølgelig også lage en stor pizza hvis du heller vil det) Kjevle bollene ut til tynne pizzabunner. Legger du bunnene rett over på bakepapir kan du stable de oppå hverandre.

Pizzabunnene kan fint fryses til senere bruk. Da er det lurt å steke dem først 3-5 minutter ved 250 grader, eller 1 minutt i pizzaovn.

Tomatsaus:

1 boks hermetiske plommetomater

2 hvitløkfedd, finhakket

1/2 dl olivenolje

2 ts tørket oregano

En håndfull frisk basilikum

1 ts knuste fenikkelfrø (kan sløyfes)

1 ts sukker

Salt og godt med kvernet hvit og sort pepper

Slik går du frem:

Kjør alt raskt sammen i en hurtigmikser. Smak til med kvernet pepper og litt mer salt om nødvendig. Bruk det du liker best på pizzaen og ikke bruk for mye tomatsaus.

Stek pizzaene ved 250 grader til de er sprø og gyllne.

En pizzastein eller pizzaovn gir en sprøere bunn og halverer steketid.

Kokke-Lises favoritter:

Kokke-Lise
Foto: NRK

 

  • Tomatsaus, mozarella, parmesan, rødkittost og blåmuggost.
  • Tomatsaus, ost, marinerte artisjokkhjerter, champignon, røkt skinke og oliven.
  • Tomatsaus, ost, chorizo eller pepperonipølse og rucculasalat. Vend salaten med litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Legg salaten på den ferdige pizzaen.
  • Rødløk, fersk mozarella, spekeskinke og basilikum.

Pizza uten tomatsaus:

Skjær en rødløk i tynne skiver, dekk bunnen med løkskivene. Del en fersk mozarella i skiver og fordel dem over løken. Drypp over litt olivenolje og stek pizzaen. Legg spekeskinke og basilikumblader på den ferdigstekte pizzaen.

Eller hva med å smøre en nystekt pizzabunn med guacamole og legge på tynne skiver røkelaks?

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.