Deilig fredagspizza

Helgen er rett rundt hjørnet, og da burde det vel smake med en herlig fredagspizza?

Fredagspizza i Frokost-TV
Foto: NRK

Fredagspizza a la Kokke-Lise

Til 6 - 7 personer trenger du:

Pizzadeig:

1 kg mel

1 pk. tørrgjær

5 dl vann

1 dl olivenolje

1 ss salt

Mel til utbaking

Slik går du frem:

Bland alt det tørre i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og olje. Elt deigen godt til den er smidig og myk. La deigen heve et lunt sted til den er dobbelt så stor.

Del deigen i seks eller syv like store emner og rull dem til boller. (Du kan selvfølgelig også lage en stor pizza hvis du heller vil det) Kjevle bollene ut til tynne pizzabunner. Legger du bunnene rett over på bakepapir kan du stable de oppå hverandre.

Pizzabunnene kan fint fryses til senere bruk. Da er det lurt å steke dem først 3-5 minutter ved 250 grader, eller 1 minutt i pizzaovn.

Tomatsaus:

1 boks hermetiske plommetomater

2 hvitløkfedd, finhakket

1/2 dl olivenolje

2 ts tørket oregano

En håndfull frisk basilikum

1 ts knuste fenikkelfrø (kan sløyfes)

1 ts sukker

Salt og godt med kvernet hvit og sort pepper

Slik går du frem:

Kjør alt raskt sammen i en hurtigmikser. Smak til med kvernet pepper og litt mer salt om nødvendig. Bruk det du liker best på pizzaen og ikke bruk for mye tomatsaus.

Stek pizzaene ved 250 grader til de er sprø og gyllne.

En pizzastein eller pizzaovn gir en sprøere bunn og halverer steketid.

Kokke-Lises favoritter:

Kokke-Lise
Foto: NRK

 

 • Tomatsaus, mozarella, parmesan, rødkittost og blåmuggost.
 • Tomatsaus, ost, marinerte artisjokkhjerter, champignon, røkt skinke og oliven.
 • Tomatsaus, ost, chorizo eller pepperonipølse og rucculasalat. Vend salaten med litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Legg salaten på den ferdige pizzaen.
 • Rødløk, fersk mozarella, spekeskinke og basilikum.

Pizza uten tomatsaus:

Skjær en rødløk i tynne skiver, dekk bunnen med løkskivene. Del en fersk mozarella i skiver og fordel dem over løken. Drypp over litt olivenolje og stek pizzaen. Legg spekeskinke og basilikumblader på den ferdigstekte pizzaen.

Eller hva med å smøre en nystekt pizzabunn med guacamole og legge på tynne skiver røkelaks?

 

Kulturstrøm

 • Robyn til Øyafestivalen

  Øyafestivalen slipper sitt tredje stornavn til 2019-utgaven. Fra før av har headlinerartistene The Cure og Karpe blitt sluppet. Den svenske artisten Robyn ga nylig ut albumet «Honey», hennes første på åtte år, og skal i den forbindelse turnere i USA og Europa i 2019, ifølge Variety. Turneen starter i Stavanger og Bergen i februar, og billettene ble revet bort på sekunder, skrev Bergensavisen da billettene ble lagt ut der. NRK P3s musikkanmelder ga albumet «Honey» terningkast 4.

  Robyn
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Tema
 • Gikk langt inn i personlige minner

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død