Hopp til innhold

Deichman utsetter åpningen

Biblioteket har avgjort at åpningen av det nye bygget i Bjørvika flyttes til etter påske.

Nye Deichman hovedbibliotek i Bjørvika i Oslo

Deichman stenger alle folkebiblioteker i Oslo snarest mulig. Åpningen av Deichman Bjørvika 28. mars vurderes i neste uke.

Foto: Siss Vik / NRK

Deichman Bjørvika skulle ha et omfattende program i åpningshelgen 28. og 29. mars. Dette programmet er avlyst.

Tirsdag kom pressemeldingen om at også åpningen av bygget utsettes.

– Deichman tar del i dugnaden for å begrense smitten av koronaviruset, og utsetter åpningen av Deichman Bjørvika til det er trygt for alle å være samlet, sier biblioteksjef Knut Skansen i pressemeldingen.

Han legger til at de venter med å sette ny dato, som følge av situasjonen rundt korona.

– Akkurat nå er det iallfall sikkert at det ikke blir åpning før tidligst etter påsken, avslutter Skansen.

Stenger alle folkebibliotek

Forrige uke ble hele åpningsprogrammet avlyst. Da sa Skansen at grunnen var for å ikke samle store menneskemengder eller belaste kollektivtransportnettverket og eventuelt skape store forsamlinger.

Det nye biblioteket er et stort hus på 10.000 kvadratmeter for publikum, med 1200 sitteplasser. Det koster om lag 2,5 milliarder kroner.

Økt smittefare og hevet beredskapsnivå fører til at Deichman stenger alle folkebibliotekene i Oslo snarest mulig. De følger Folkehelseinstituttets anbefalinger for å hemme og hindre smitte av koronaviruset.

– Vi er i beredskap og vil gjøre alt vi kan for å minimere smittespredningen, sier Skansen.

Den alvorligste krisen i moderne tid

Creo, fagforbundet for kunst og kultur, frykter for fremtiden til bransjen.

– Dette er den alvorligste krisen i moderne tid for kulturlivet. Vi er redde for at store deler av bransjen ikke vil overleve. Det er ikke sikkert vi har en bransje til høsten om staten ikke kommer med tiltak. Alle er berørt av dette, sier Hans Ole Rian forbundsleder i Creo.

Rian sier at de som blir berørt først er selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– De blir ikke permittert og de får ikke dagpenger. De har ikke de samme rettighetene som arbeidstakere. De har ikke mulighet for alternative inntektskilder.

Han sier på vegne av Creo at de ønsker en hjelpekasse for de som mister inntekten.

Mange har bekymret seg for de økonomiske konsekvensene av avlyste arrangement. Kulturrådet meldte i går at de ikke kommer til å kreve tilbake midler som er brukt til å planlegge arrangementer som nå blir avlyst som følge av koronaviruset.

Bekymret for festivalsommeren

Flere artister har avlyst sine konserter de siste dagene, både i Oslo Spektrum, DNB Arena i Stavanger og i mindre lokaler som Rockefeller. A-ha måtte tidligere i uken avlyse den nært forestående turneen sin i Japan.

Innendørs arrangementer med over 500 deltakere ble helt forbudt fra i går i Oslo. Vedtaket gjelder ut april måned, sa helsedirektør Bjørn Guldvog under en pressekonferanse.

Astrid S ga nylig ut en singel «I do» med amerikaneren Brett Young. De er blant artistene som skulle stått på scenen onsdag kveld.

– Det jeg tror er det viktigste nå, er at man tar forholdsregler, sier Astrid S i et intervju med NRK.

Astrid S flyttet turneen sin for en drøy måned siden og har sympati for artister som er på turné og må avlyse konsertene sine.

– Det hadde vært synd å gå inn og øve inn et stort show, bruke mye tid og midler, deretter måtte avlyse.

Astrid S

– Jeg tror det er veldig viktig at man må tar forholdsregler, sier Astrid S.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Vi kommer til å se en del frafall

Norske konsertarrangører som er medlemsklubben til 400 festivaler, konsertforeninger og andre kulturhus i Norge, for eksempel Øyafestivalen og Palmesus, er bekymret for utviklingen. De ser alvorlig på spredningen.

– Vi ser med spenning og bekymring på festivalsommeren 2020. Nå preges feltet av veldig stor usikkerhet, sier daglig leder Tone Østerdal.

Tankene begynner å komme hos noen arrangører. Noen tar kontakt med oss for å spørre om hva man skal gjøre hvis arrangementet blir vanskelig å gjennomføre.

– Vi tror ikke Festival-Norge klarer seg gjennom sommeren 2020, som situasjonen er nå.

– Vi kommer til å se en del frafall, innrømmer hun.

Videre forteller hun at festivalmedlemmer rapporterer om at billettsalget har stoppet opp de siste dagene.

Tone Østerdal

– Det er helt klart den største krisen vi har stått ovenfor i musikkbransjen, så lenge noen kan huske tror jeg. Dette er veldig alvorlig.

Foto: Akershus fylkeskommune

Håper festivalene kan berges

Astrid S skal blant annet spille på store festivaler i Norge som Bergenfest og Stavernfestivalen. Hun håper viruset ikke går utover festivaler.

– Kan man hindre å bli smittet frem til sommeren, så kan kanskje festivalene berges. Jeg har veldig lyst til å spille festivaler. Det er noe av det gøyeste jeg vet.

Likevel legger hun til at i det store bildet er ikke en festival så viktig.

– I det store bildet er ikke en festival så viktig. Jeg tror det er viktig at man verner om dem som kan bly syk og eventuelt dø av dette viruset, sier den 23-år gamle artisten.

Astrid S har gitt ut en ny låt med amerikaneren «I do» og er blant artistene som skulle stått på scenen i kveld, med den nye låten. Konserten ble avlyst.

Smittevernoverlegen i Oslo har fastsatt i forskrift at arrangører må søke kommunen (bydel) om å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltakere.

Østerdal sier de ønsker seg en kompensasjonsordning for dem som nå blir tvunget til å avlyse.

– Vi prøver å holde motet oppe. Det ser ut som en krevende vår og sommer for arrangørfeltet, legger hun avslutningsvis til.

Som følger av koronaviruset har også flere store kulturinstitusjoner avlyst sine arrangement. Blant annet Den Norske Opera, Det Norske Teatret og Nationaltheatret.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK