Hopp til innhold

Gjør plass for ung, muslimsk superhelt

Hun er tenåring, muslim og Marvel Comics nye superhelt. Møt superknyttneven Kamala Khan fra New Jersey.

COMICS-MARVEL/SUPERHERO

Superhelten Ms. Marvel som 16-årige Kamala Khan er nr. 2 fra venstre. Tegningen viser også hennes meget konservative bror Aamir, faren Yusuf som vil at hun skal konsentrere seg om skolen for å bli lege, den paranoide moren Disha som tror Kamala vil bli gravid bare hun ser på en type, og kompisen Bruno, som vinker.

Foto: Adrian Alphona / Reuters

Muslim Ms Marvel

Ms. Marvel knuser både skurker og stereotypier.

Foto: Ap

– Jeg forventer å få negative tilbakemeldinger. Ikke bare fra antimuslimer, men fra muslimer som gjerne vil ha karakteren i et litt annet lys, sier redaktør Sana Amanat, som står bak den nye superhelten til New York Times.

Pakistanske innvandrerforeldre

Skreller man av kostymen hos de fleste superhelter finner man som regel en hvit mann. Men, unna vei Superman! Ha deg vekk Batman! Gjør plass for nye og yngre krefter, for her kommer 16 år gamle Kamala Khan fra New Jersey.

Marvel Comics nye superhelt, Kamala Khan, er en 16 år gammel datter av pakistanske innvandrere til USA, hvor hun bor sammen med sine foreldre og sin konservative bror. Hun er den første muslimske helten som får sitt helt eget blad i Marvel Comics.

– Det er veldig viktig at vi forteller historier som reflekterer den verden vi bor i, med sine stadige forandringer. Å være en muslimsk amerikaner er helt klart en del av vår verden, sier Sana Amanat.

En superhelt for den oppvoksende generasjon

Tonje Tornes

Tonje Tornes skal følge godt med på den muslimske superhelten i USA.

Foto: Lars Myhren Holand

Det var verken eksploderende planeter eller et bitt av en radioaktiv edderkopp som fikk Khans superkrefter til å gjøre seg gjeldende. Ideen til tegneserien fikk redaktør Sana Amanat under en tilfeldig diskusjon med sjefen om sine egne erfaringer rundt å vokse opp som muslimsk amerikaner.

– Han var interessert i de dilemmaene jeg møtte på som ung jente, og lo godt av historiene mine. Dagen etter spurte han om jeg ville skape en superhelt for alle jentene som hadde samme oppvekst som meg, og for dem som vokser opp på samme måte dag, sier Sana Amanat til Aljazeera.com.

Superstor knyttneve

Tegneseriekarakteren Kamala Khan er selv seriefan. Når hun oppdager at hun har superkrefter og skjønner at hun kan opptre i mange former, kaller hun seg Ms. Marvel. Det er et navn som går igjen blant Marvel Comics kvinnelige superhelter, men tidligere har de gjerne vært blonde og blendahvite.

– Jeg ville skape en historie for alle de små jentene der ute som ikke finner en versjon av seg selv, spesielt i popkultur og underholdning for det er der de leter. De leter ikke i nyhetene. Om de leter i nyhetene finner de ikke det jeg vil at de skal lære om amerikanske muslimer, sier Amanat.

Ms. Marvel har flere superkrefter. Hun kan forandre seg å bli kjempelang, eller hun kan bli bitte liten – alt ettersom det er nødvendig. Hun kan forlenge armene sine, og gjøre knyttneven – som hun bruker til å slå de slemme gutta med – gedigen.

– Hun kan forlenge bena sine og hoppe skikkelig langt og hun kan også forandre form, om hun gjør det på den riktige måten. Hun er litt av alt, denne jenta, sier Amanat.

– Viktig å fortelle slike historier

Marvel Comics nye muslimske superhelt lever et dobbeltliv som de fleste av forlagets helter.

Superman’s Citizenship

Superman. Er han gått ut på dato?

Foto: Ap

I dagliglivet erfarer hun alle de vanlige tenåringsproblemene, som å skulle forholde seg til sine foreldres forventninger, det å føle seg utenfor i gjengen, og generelle problemer på ungdomsskolen.

I tillegg utforsker serien konflikter med Khans hjemlige og religiøse plikter.

– Hun er muslim, men dette er ikke evangelisering. Det var viktig for meg å portrettere Kamala som en som strever med sin tro. Serien handler om familiære og religiøse påbud, og hvordan disse maskes sammen med superhelters, som kan fordre at regler blir brutt, sier Amanat, som også jobbet med Ultimate Spiderman og Ultimate X-men-seriene.

Ifølge Aljazeera.com skal heltinnen lanseres i januar 2014, og så komme ut som en måndtlig serie fra i februar.

Tegneseriehelt med innvandrerbakgrunn til Norge?

I Norge hadde tegneserieheltene sin storhetstid med, blant andre Batman, Superman, Spiderman og X-men på 80-tallet. De har aldri helt kommet tilbake.

– Jeg skulle gjerne sagt: «Ja! Denne tegneserien vil vi ha til Norge», men her er vi ikke så interessert i superhelter lengre, sier forfatter og tegneserieredaktør i Egmont, Tonje Tornes til NRK.no.

Spiderman

Spiderman. Er han gått ut på dato?

Foto: Marvel Comics

På spørsmål om det kanskje er fordi heltebildet i tegneseriene er foreldet, blir Tornes interessert. For kanskje er det ikke lenger så kult med tegneserier som kun har voksne, hvite menn som helter?

– Kanskje vi bør gå sjangeren litt nærmere etter i sømmene og muligens ta oss tilbake til den gangen heltene i tegneserier var tenåringer. Slik begynte, blant andre Spiderman i sin tid. Han måtte skjule sitt dobbeltliv for tanten, sier hun.

Kamala Khans dobbeltliv som muslim og superhelt er også noe Tornes fatter interesse for.

– Du trenger ikke å være muslim for å leve et dobbeltliv som tenåring. Alle tenåringer har til alle tider hatt noe å skjule. Dette er noe de fleste vil kunne kjenne seg igjen i.

Uante krefter i puberteten

X-men er Tornes' favoritter. De får uante krefter når de kommer i puberteten, og er en serie hun stadig vender tilbake til.

– Det er en fin metafor for hva som skjer når man kommer i tenårene, selv om jeg ikke skjønte det selv på 80-tallet, sier hun.

Om tegneserien Ms. Marvel lar seg overføre til norske forhold synes hun er vanskelig å svare på.

– Vi får følge med på hva som skjer i USA. Kanskje skulle vi prøve å dyrke frem en tegneseriehelt med innvandrerbakgrunn også her til lands. Det skulle iallefall jeg ønsket velkommen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.