Hopp til innhold

Debbie Reynolds er død

Skuespillerlegenden Debbie Reynolds er død, dagen etter at datteren, «Star Wars»-stjernen Carrie Fisher, døde.

PEOPLE-REYNOLDS/

DØD: Debbie Reynolds, her fotografert i januar i fjor, falt om i sitt eget hjem onsdag.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Den 84 år gamle skuespilleren Debbie Reynolds, som blant annet er kjent for rollen i filmmusikalen «Singin' in the rain», falt om i sitt eget hjem onsdag etter å ha fått slag.

Hun ble fraktet til sykehus hvor hun senere døde.

– Hun ønsket å være med Carrie, sier sønnen Todd Fisher til magasinet Variety.

Ifølge sønnen skal Reynolds ha snakket om datteren like før hun selv døde.

– Hun sa at hun savnet henne og ville være med henne. Vi er fullstendig knust, sier Todd Fisher, ifølge BBC.

Dagen før hun selv døde, takket Reynolds folk for støtten etter datterens bortgang.

– Vi har mistet en nasjonalskatt

Carrie Fisher gir moren, Debbie Reynolds, et kyss på kinnet

MOR OG DATTER: Debbie Reynolds, som her får et kyss på kinnet av datteren Carrie Fisher, døde dagen etter datteren.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Flere medier skriver at Reynolds var sammen med sønnen for å planlegge begravelsen til datteren, Carrie Fisher, som døde dagen før etter et hjerteinfarkt. 60 år gamle Fisher hadde også en lang skuespillerkarriere bak seg og er mest kjent for rollen som prinsesse Leia i «Star Wars».

– Vi har mistet et unikt talent og en nasjonalskatt. Når det skjer så tett opp mot dødsfallet til datteren, Carrie Fisher, er dette en dobbel tragedie. Deres avtrykk i kulturen vår er dypt og de vil begge leve videre, sier president Gabrielle Carteris i det amerikanske skuespillerforbundet Screen Actors Guild.

Like etter at nyheten om Reynolds' dødsfall ble kjent, la folk ned blomster og tente lys ved hennes stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Også i sosiale medier uttrykker mange sin sorg.

Star Trek-skuespiller William Shatner beskriver Debbie Reynolds som en av de siste kongelige i Hollywood, skuespiller Joan Collins sørger over «en herlig varm venn og kollega», mens komiker og talkshowvert Ellen DeGeneres sender kjærlige tanker til familien til Debbie Reynolds og Carrie Fisher.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Musikalskuespiller

Debbie Reynolds, som egentlig het Mary Frances Reynolds, ble født i El Paso i Texas 1. april 1932, og familien flyttet etter hvert til California. Da hun deltok i en missekonkurranse som 16-åring, ble hun oppdaget av en talentspeider fra Warner Bros.

Debbie Reynolds ble for alvor kjent gjennom en rekke hovedroller i musikalfilmer i 1950-årene, og gjennombruddet kom med filmmusikalen «Singin' in the Rain» i 1952, hvor hun spilte mot blant andre Gene Kelly.

I 1964 ble hun nominert til Oscar for innsatsen i filmen «The Unsinkable Molly Brown», og i 1973 ble hun nominert til Tony for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for tittelrollen i «Irene».

I fjor ble hun tildelt oscarstatuett for Jean Hersholt Humanitarian Award, som deles ut til personer som har stilt filmbransjen i et positivt lys gjennom sitt humanitære arbeid.

Utenfor lerretet skapte Reynolds overskrifter da hun var den ulykkelige part i et trekantdrama hvor sangeren Eddie Fisher forlot henne for å bli sammen med hennes venn og kollega Elizabeth Taylor.

Et lys er tent ved Debbie Reynolds stjerne på Hollywood Walk of Fame

STJERNE: Like etter at nyheten om at Debbie Reynolds er død ble kjent, ble det lagt ned blomster og tent lys ved hennes stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Foto: VALERIE MACON / Afp

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober