Hopp til innhold

De usynlige fikk Filmkritikerprisen

Erik Poppes film "De usynlige" er tildelt årets Filmkritikerpris.

Erik Poppe
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Erik Poppe mottar Filmkritikerprisen 2009

Erik Poppe, vinner av Filmkritikerprisen 2009.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Norsk Filmkritikerlag delte i dag ut den årlige prisen på Engebret Café i Oslo. Prisen går til beste norske langfilm det foregående kalenderår.

Får prisen for andre gang

Dette er andre gang Erik Poppe får prisen, som er et trykk av kunstneren Håkon Gullvåg. Poppe mottok også prisen i 2005 for filmen "Hawaii. Oslo".

- Dette er helt rått, og like morsomt som første gang jeg vant prisen, sier Erik Poppe til NRK.

Poppe mener utdeling av filmpriser er viktig. - Å konkurrere om å motta priser er en viktig drivkraft for alle filmskapere.

LES anmeldelsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Danket ut "Max Manus"

Årets pris ble overrakt vinneren av Filmkritikerlagets leder Øyvor Dalan Vik, som selv ga filmen en mindre god anmeldelse i Dagens Næringsliv.

De andre nominerte filmene til årets pris var "Mannen som elsket
Yngve" og "Max Manus".

"Vinnerfilmen er en historie som har beveget mange, og som
imponerer med flere store skuespillerprestasjoner", heter det i uttalelsen fra Norsk Filmkritikerlag.

Flere priser

"De usynlige" er Erik Poppes tredje film, og på skuespillerlista står blant annet Pål Sverre Valheim Hagen, Ellen Dorrit Petersen, Trine Dyrholm, Trond Espen Seim, Terje Strømdahl og Anneke von der Lippe.

Erik Poppe har tidligere regissert filmene "Schpaaa" og "Hawaii. Oslo."

SE NETT-TV: Erik Poppe om "De usynlige"

"De usynlige" ble i fjor belønnet med prisen for beste spillefilm på den 16. Hamptons International Film Festival i USA.

Se lista over tidligere prisvinnere

Trine Dyrholm og Trond Espen Seim i "De usynlige"

Trine Dyrholm og Trond Espen Seim i 'De usynlige'.

Foto: Paradox AS

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)