De nye sex-slavene fra Nigeria

I 2004 kom det for første gang 100 nigerianske prostituerte til Norge. Nå er det om lag 400 hundre i Oslo. Det betyr at annen hver kvinne på gaten i Oslo er fra Nigeria. Ifølge norsk politi er mange av disse offer for trafficking.

 

 

Offer for menneskehandel

Organiserte nettverk holder jentene i sjakk ved hjelp av trusler og voodoo ritualer.

Nettverkene bak reiser rundt i Nigerias landsbygd og leter etter unge kvinner som de lett kan få med seg til Norge og til øvrige Europa. Med falske løfter om en skikkelig jobb overtales kvinnene, men i virkeligheten er det noe helt annet som venter dem.

Nigerianske Blessing Helena er en av jentene som ble offer for menneskehandel, og satt i prostitusjon. Hun endte i Tyskland hvor hun ble tunget til å ha seks med 7-8 menn om dagen.

- Det verste var at selv når jeg hadde mens ble jeg tvunget til å ha sex med hvite menn. Etter en stund fikk jeg magesmerter, sier Blessing Helena.

Sverige transittland

Den svenske Rikskriminalpolitiet anser at Sverige på grunn av den svenske sexkjøpsloven som forbyr sexkjøp, ikke har store problemer med nigeriansk prostitusjon og menneskehandel.

- Takket være sex-kjøpsloven, så er det vanskeligere å markedsføre og starte opp virksomheter her, sier Thomas Ekman ved Göteborgspolitiets spesialenhet mot menneskehandel.

Sverige fungerer likevel som transittland for jenter som lokkes fra Nigeria. Reisene til Norge går oftest gjennom Sverige. Enten med buss eller tog fra Danmark via Göteborg og så til Oslo.

- Vi må forsøke å utdanne grensepoliti og toll. Hvis vi skal lykkes så er det ikke bare politiet, men også kommunene og frivillige organisasjoner som må mobiliseres. Sammen blir vi sterke, sier Ekman.

May-Len Skilbrei er sosiolog ved forskningsstiftelsen Fafo, og har skrevet flere rapporter om den utbredte nigerianske prostitusjonen i Oslo. Hun mener lovgivningen i Sverige bare har ført til at prostitusjonen har flyttet innomhus og ikke lengre vises åpent i gatebildet.

Møter menneskehandlere

I denne svenske radiodokumentaren reiser reporterne Mikael Funke og Marcus Hansson til Nigeria for å oppsøke menneskehandlerene som tjener store penger på å selge kvinner og transportere dem til Europa. Under dekke av å være svenske forretningsmenn får reporterne direkte kontakt med nigerianske halliker som tilbyr jenter til salgs for prostitusjon i Sverige.

 

De nye sex-slavene fra Nigeria

En radiodokumentar av Mikael Funke og Marcus Hansson.

NRK P2

 • Lørdag 28. april kl 10.03 og
 • søndag 29. april kl 21:03

  Hør De nye sex-slavene fra Nigeria her!

Kulturstrøm

 • «Atlantic Crossing» skal diskuteres

  Dramaserien «Atlantic Crossing» tas opp i Kringkastingsrådet. Forfatter Tor Bomann-Larsen skal legge fram sin kritikk om tukling med historiske fakta om kongefamilien. Serieskaper Alexander Eik og forfatter Linda May Kallestein deltar også på møtet.

 • Økende seertall for Maskorama

  860.000 tv-seere i Norge så tredje episode av NRK1s Maskorama på lineær tv i helgen. Det er det høyeste tallet så langt for serien. Regner man med de som har sett programmet på nett, er seertallet over 900.000, opplyser NRK.

  Mia Gundersen i Maskorama
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK