Hopp til innhold

En av dem har skrevet årets beste roman

Disse seks forfatterne er alle nominert til P2-lytternes romanpris 2017.

De nominerte til P2-lytternes romanpris

Fra venstre: Tormod Haugland, Demian Vitanza, Jan Kjærstad, Lars Saabye Christensen, Merethe Lindstrøm og Ole Robert Sunde.

Foto: Helge Skodvin, Stig Jaarvik, Miriam Butt, Håkon Mosvold Larsen, Ellen Lande Gossner, Terje Pedersen

1. «Dette livet eller det neste» av Demian Vitanza

Dette livet eller det neste
Foto: Aschehoug forlag

Romanen gir innsyn et liv som de aller fleste bare kjenner fra utsiden. Den handler om en norsk-pakistansk fremmedkriger som returnerer til Norge etter å ha vært i Syria. Fortellingen er bygd på intervjuer Vitanza gjorde med den tidligere fremmedkrigeren, som han møtte i et norsk fengsel.

 • Les NRKs anmeldelse: Hvis du leser denne bokanmeldelsen, Tariq, så håper jeg du vil gi dette litt kalde, rare landet oppe i nord en sjanse til.

2. «Berge» av Jan Kjærstad

Jan Kjærstad Berge
Foto: Aschehoug

Her er det fritt fram for spekulasjoner, og det haster med å finne den skyldige. Dette er en ekte Kjærstad-roman, med thriller-vri. Fem familiemedlemmer blir brutalt slaktet ned på en hytte. Hvem har gjort det, og hvorfor? Er det politisk motivert? En mann blir stilt for retten uten klare motiv eller bevis.

 • Les NRKs anmeldelse: Sjølvsagt er det tydelege parallellar mellom 22. juli- terroren og den 23. august-terroren Kjærstad skildrar. Men, som så ofte elles: romanen blir rikare om ein unnlet å spekulere over kor mykje av skildringa som er verkeleg.

3. «Om dyr og syn» av Tormod Haugland

Om dyr og syn
Foto: Oktober forlag

Handlingen er lagt til en liten bygd på Vestlandet, der vi følger hovedpersonen Tormod gjennom barndom og ungdom fra 1960-tallet og framover. Han er odelsgutt og skal ta over gården, men etter hvert blir det klart at han ønsker å bli kunstner.

4. «Penelope er syk» av Ole Robert Sunde

Penelope er syk - forside
Foto: Gyldendal forlag

I en leiegård i Oslo bor en forfatter og hans alvorlig syke kone. Forfatteren går ut for å kjøpe middag, og like utenfor døren blir han møtt av et vell av inntrykk: Mennesker, butikkvinduer og gatelyder, som hver for seg og sammen setter i sving tanker og assosiasjoner. Den lille turen blir en odyssé.

 • Les NRKs anmeldelse: Ingen jeg vet om i dette landet skriver som Ole Robert Sunde. I «Penelope er syk» skriver han om nærvær og ventet sorg.

5. «Byens spor» av Lars Saabye Christensen

Byens spor : Ewald og Maj
Foto: Cappelen Damm

Vi er på 1950-tallet, Majorstua, Oslo. Hovedpersonene Ewald og Maj Kristoffersen og deres sønn Jesper lever sine dagligliv i et nabolag fylt av ulike menneskeskjebner, og med baren på Bristol som ytterste utpost og lokallaget av Røde Kors som omdreiningspunkt. Romanen er den første i en planlagt trilogi.

 • Les NRKs anmeldelse: Når han har valt å skrive etter formelen same, but different, er han i godt selskap.

6. «Nord» av Merethe Lindstrøm

Nord
Foto: Oktober forlag

Vi er i en etterkrigstid som bare har vage likheter med fred. En mann har vært i fangeleir er på vandring hjemover, som han mener er mot nord. Han får følge av en ung gutt, og sammen reiser de mot nord til kompasset forsvinner og hjem bllir et luftig og uvirkelig ord.

 • Les NRKs anmeldelse: Lågmælt og skremmande roman om kva som skjer med folk når krigen er over og freden kjem brølande.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen