Hopp til innhold

En av dem har skrevet årets beste roman

Disse seks forfatterne er alle nominert til P2-lytternes romanpris 2017.

De nominerte til P2-lytternes romanpris

Fra venstre: Tormod Haugland, Demian Vitanza, Jan Kjærstad, Lars Saabye Christensen, Merethe Lindstrøm og Ole Robert Sunde.

Foto: Helge Skodvin, Stig Jaarvik, Miriam Butt, Håkon Mosvold Larsen, Ellen Lande Gossner, Terje Pedersen

1. «Dette livet eller det neste» av Demian Vitanza

Dette livet eller det neste
Foto: Aschehoug forlag

Romanen gir innsyn et liv som de aller fleste bare kjenner fra utsiden. Den handler om en norsk-pakistansk fremmedkriger som returnerer til Norge etter å ha vært i Syria. Fortellingen er bygd på intervjuer Vitanza gjorde med den tidligere fremmedkrigeren, som han møtte i et norsk fengsel.

 • Les NRKs anmeldelse: Hvis du leser denne bokanmeldelsen, Tariq, så håper jeg du vil gi dette litt kalde, rare landet oppe i nord en sjanse til.

2. «Berge» av Jan Kjærstad

Jan Kjærstad Berge
Foto: Aschehoug

Her er det fritt fram for spekulasjoner, og det haster med å finne den skyldige. Dette er en ekte Kjærstad-roman, med thriller-vri. Fem familiemedlemmer blir brutalt slaktet ned på en hytte. Hvem har gjort det, og hvorfor? Er det politisk motivert? En mann blir stilt for retten uten klare motiv eller bevis.

 • Les NRKs anmeldelse: Sjølvsagt er det tydelege parallellar mellom 22. juli- terroren og den 23. august-terroren Kjærstad skildrar. Men, som så ofte elles: romanen blir rikare om ein unnlet å spekulere over kor mykje av skildringa som er verkeleg.

3. «Om dyr og syn» av Tormod Haugland

Om dyr og syn
Foto: Oktober forlag

Handlingen er lagt til en liten bygd på Vestlandet, der vi følger hovedpersonen Tormod gjennom barndom og ungdom fra 1960-tallet og framover. Han er odelsgutt og skal ta over gården, men etter hvert blir det klart at han ønsker å bli kunstner.

4. «Penelope er syk» av Ole Robert Sunde

Penelope er syk - forside
Foto: Gyldendal forlag

I en leiegård i Oslo bor en forfatter og hans alvorlig syke kone. Forfatteren går ut for å kjøpe middag, og like utenfor døren blir han møtt av et vell av inntrykk: Mennesker, butikkvinduer og gatelyder, som hver for seg og sammen setter i sving tanker og assosiasjoner. Den lille turen blir en odyssé.

 • Les NRKs anmeldelse: Ingen jeg vet om i dette landet skriver som Ole Robert Sunde. I «Penelope er syk» skriver han om nærvær og ventet sorg.

5. «Byens spor» av Lars Saabye Christensen

Byens spor : Ewald og Maj
Foto: Cappelen Damm

Vi er på 1950-tallet, Majorstua, Oslo. Hovedpersonene Ewald og Maj Kristoffersen og deres sønn Jesper lever sine dagligliv i et nabolag fylt av ulike menneskeskjebner, og med baren på Bristol som ytterste utpost og lokallaget av Røde Kors som omdreiningspunkt. Romanen er den første i en planlagt trilogi.

 • Les NRKs anmeldelse: Når han har valt å skrive etter formelen same, but different, er han i godt selskap.

6. «Nord» av Merethe Lindstrøm

Nord
Foto: Oktober forlag

Vi er i en etterkrigstid som bare har vage likheter med fred. En mann har vært i fangeleir er på vandring hjemover, som han mener er mot nord. Han får følge av en ung gutt, og sammen reiser de mot nord til kompasset forsvinner og hjem bllir et luftig og uvirkelig ord.

 • Les NRKs anmeldelse: Lågmælt og skremmande roman om kva som skjer med folk når krigen er over og freden kjem brølande.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet